Δένδιας-Κεραμέως: “Κοινή μας στόχευση αποτελεί η εξωστρέφεια της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης”

Τα πολλαπλά σημεία συνεργασίας και κοινού ενδιαφέροντος έθεσαν επί τάπητος οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως.

Στη διάρκεια της συνάντησής τους στο Υπουργείο Παιδείας, οι δύο υπουργοί από κοινού επεσήμαναν ότι η εξωστρέφεια της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης αποτελεί κοινή προτεραιότητα και αμοιβαία στόχευση.

Πιο συγκεκριμένα, όπως τονίζεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, αναπτύχθηκαν ενδελεχώς οι αναληφθείσες ενέργειες στην κατεύθυνση εκσυγχρονισμού της Παιδείας και ψηφιοποίησης της εκπαίδευσης, ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στην ενδυνάμωση της εξωστρέφειας του εκπαιδευτικού συστήματος.

Σημειώνεται πως η κα Κεραμέως έκανε εκτενή αναφορά στις διεθνείς συνέργειες των ελληνικών πανεπιστημίων μέσω ακαδημαϊκών προγραμμάτων, όπως το πρόγραμμα συνεργασίας, που εγκαινίασε τον Σεπτέμβριο του 2019 το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Διεθνούς Εκπαίδευσης (Institute of International Education – IIE) για την προσέγγιση Αμερικανικών και Ελληνικών Πανεπιστημίων «International Academic Partnership Program – Greece», το πρόγραμμα συνεργασίας με πανεπιστήμια του Ηνωμένου Βασιλείου «UK – Greece Strategic Partnership in Education to foster collaborations between UK and Greek Universities», τη συμμετοχή ελληνικών πανεπιστημίων στο πρόγραμμα «European Initiative Program» και άλλες πρωτοβουλίες διεθνοποίησης.
Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, οι Νίκος Δένδιας και Νίκη Κεραμέως ακόμα στάθηκαν στις προοπτικές που δημιουργεί το νέο ευέλικτο θεσμικό πλαίσιο σύστασης ξενόγλωσσων προπτυχιακών προγραμμάτων από τα ελληνικά πανεπιστήμια, για προσέλκυση φοιτητών από χώρες του εξωτερικού.

Ήδη ιδρύθηκαν τα πρώτα αγγλόφωνα τμήματα: «BA Program in the Archaeology, History, and Literature of Ancient Greece», που υλοποιείται από τη Φιλοσοφική Σχολή του ΕΚΠΑ, σε συνεργασία με το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος (ΔΙ.ΠΑ.Ε.) και το Πρόγραμμα Προπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Προς αυτή την κατεύθυνση, ήδη έχουν διοργανωθεί δύο ημερίδες, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Εκπαίδευσης, από τη γενική γραμματεία Ανώτατης Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και τη γενική γραμματεία Δημόσιας Διπλωματίας και Απόδημου Ελληνισμού του υπουργείου Εξωτερικών.

Βασική τους επιδίωξη είναι η ανάδειξη της διεθνοποίησης της εκπαίδευσης, των ευκαιριών που προσφέρει στους νέους και την Ελλάδα, αλλά και την προσέλκυση ξένων φοιτητών και επιστημόνων στη χώρα μας.

Δείτε επίσης: Καλαφάτης: Συνάντηση με τον πολιτικό διοικητή του Αγ. Όρους Αθ.Μαρτίνο

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading