Δένδιας: Καμία υποχωρητικότητα στα κυριαρχικά μας δικαιώματα – Θα κάνουμε αυτό που πρέπει

Τη διαβεβαίωση πως η κυβέρνηση θα υπερασπιστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega και τη Δώρα Αναγνωστοπούλου.

Ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι πρέπει να γίνει διάλογος με τη γείτονα χώρα επί των πραγματικών διαφορών και όχι «φανταστικών διαφορών», ενώ μάλιστα, όσον αφορά την Αγία Σοφία, υποστήριξε ότι η προστασία της είναι διεθνές ζήτημα.

Ξεκάθαρος μήνυμα προς την Τουρκία

Ο υπουργός τοποθετήθηκε και επί της προκλητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας, καθώς και επί των κινήσεών της για αποκλιμάκωση της έντασης, σημειώνοντας πως υπάρχει μια σταδιακή αποκλιμάκωση από μεριάς της Άγκυρας, ωστόσο αυτό δε σημαίνει πως η ένταση έχει παρέλθει.

«Βλέπουμε από την τουρκική πλευρά μια σταδιακή αποκλιμάκωση με την επιστροφή των τουρκικών σκαφών στα λιμάνια και τους ναυστάθμους της. Αυτό δε σημαίνει ότι η ένταση που είχε δημιουργηθεί τις προηγούμενες μέρες έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί».

Υποχρέωσή μας η διαφύλαξη των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων

Ο κ. Δένδιας τόνισε πως η Τουρκία έχει υιοθετήσει μια λογική που αποκλίνει από τη λογική των χωρών που ενεργούν επί τη βάση του διεθνούς δικαίου, σημειώνοντας ότι κάνει κακό στον εαυτό της, ενώ διαμήνυσε πως σε περίπτωση που η Τουρκία καταπατήσει κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, δεν υπάρχει άλλη επιλογή από την στρατιωτική εμπλοκή.

«Διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις της Ελληνικής Δημοκρατίας, είχαν και διατηρούν τη συνταγματική υποχρέωση προστασίας της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας. Προφανώς, όσον αφορά τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και την κυριαρχία της, δε θα μπορούσε να χωρέσει οποιαδήποτε υποχωρητικότητα. Είναι υποχρέωσή μας. Δεν έχουμε καμιά δυνατότητα επιλογής ή υποχώρησης. Θα κάνουμε αυτό που πρέπει».

Θεσμική υποχρέωση της Γερμανίας η προστασία των κρατών της ΕΕ

Αναφερθείς στον ρόλο της Γερμανίας στην αποτροπή της σύγκρουσης Ελλάδας – Τουρκίας, ο κ. Δένδιας υποστήριξε ότι η καγκελάριος Μέρκελ και η Γερμανία, η οποία έχει την προεδρία της ΕΕ, έχει θεσμική υποχρέωση προστασίας των χωρών της Ένωσης.

«Η εκάστοτε προεδρία έχει έναν συγκεκριμένο ρόλο. Αν η Γερμανία άσκησε τις εκ του ρόλου υποχρεώσεις της, αυτό είναι απολύτως συμβατό και νομικό».

«Η Αγία Σοφία, η προστασία του μνημείου, είναι ένα διεθνές ζήτημα»

Όσον αφορά την Αγία Σοφία, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ανάφερε ότι η θέση της Ελλάδας είναι συγκεκριμένη, ενώ αναμένονται και πρωτοβουλίες σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού.

«Μαζί με την κ. Μενδώνη θα ανακοινώσουμε μια σειρά ενεργειών για να διατηρήσουμε την προστασία του μνημείου στην επικαιρότητα. Η Αγία Σοφία, η προστασία του μνημείου, είναι ένα διεθνές ζήτημα».

«Έχουμε ζητήσει από τους ευρωπαίους εταίρους μας να προετοιμαστεί κατάλογος κυρώσεων»

Σχετικά με τις κυρώσεις που έχει ζητήσει η Ελλάδα από την ΕΕ εναντίον της Τουρκίας, ο κ. Δένδιας τόνισε ότι η χώρα μας έχει ζητήσει κατάλογο κυρώσεων και όχι επιβολή κυρώσεων.

«Έχουμε ζητήσει από τους ευρωπαίους εταίρους μας να προετοιμαστεί κατάλογος κυρώσεων, όχι να επιβληθούν κυρώσεις. Θα αφορούν σημαντικούς τομείς της τουρκικής οικονομίας».

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ τόνισε ότι η Ελλάδα δε θέλει σε καμία περίπτωση να αυξήσει την ένταση με τη γείτονα.

«Εμείς διαπραγματευόμενοι με την Αίγυπτο, διαπραγματευόμαστε μέσα στο πλαίσιο του δικαίου της θάλασσας»

Σημαντική είναι η πρόοδος που έχει σημειωθεί στις συζητήσεις με την Αίγυπτο για τον καθορισμό Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

Ο κ. Δένδιας επέμεινε στην στάση της ελληνικής κυβέρνησης ότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο είναι ανύπαρκτο, χαρακτηρίζοντάς το «βιασμό της κοινής λογικής».

«Εμείς διαπραγματευόμενοι με την Αίγυπτο, διαπραγματευόμαστε μέσα στο πλαίσιο του δικαίου της θάλασσας. Έχουμε κάνει πρόοδο».

«Μακρινή» η προσφυγή στη Χάγη

Σχετικά με ενδεχόμενη προσφυγή της Ελλάδας στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης, επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας τόνισε πως πρώτα θα πρέπει να γίνει πραγματική συζήτηση με την Τουρκία

«Δεν έχουμε καν αρχίσει να συζητάμε πραγματικά με την Τουρκία. Πρέπει πρώτα η Τουρκία να αντιληφθεί ότι πρέπει να συζητάμε, να επιλύουμε τις διαφορές μας μέσα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και αν καταλήξουν οι συζητήσεις σε αδιέξοδο, να μπορέσουμε να παραπέμψουμε τα ζητήματα στη δικαιοσύνη».

Δείτε αναλυτικά όσα είπε ο Νίκος Δένδιας εδώ

Δείτε ακόμη: Ερντογάν για μετατροπή Αγίας Σοφίας σε τζαμί: «Γινόμαστε μάρτυρες της αναγέννησης του έθνους μας»

Loading