Δε νοείται ανάπτυξη χωρίς επέκταση του μετρό σε ΒΠΘ & ΤΕΙ

Παλιά πρωταθλήτρια του στίβου· προπονήτρια άλλοτε του ΠΑΟΚ, του Άρη, της εθνικής ομάδας, της Βούλας Πατουλίδου, αλλά και της Λένας Δανιηλίδου· συντονίστρια σήμερα του παραρτήματος Θεσσαλονίκης του Πανελλήνιου Αθλητικού Σωματείου Γυναικών «Καλλιπάτειρα». Η Κούλα Γιαννακίδου έχει διατελέσει Γενική Γραμματέας Αθλητισμού, περιφερειακή και δημοτική σύμβουλος, και ήταν υποψήφια βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης με το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 2015.

Κυρία Γιαννακίδου, έχετε περάσει πολλά χρόνια μέσα στους στίβους, ως αθλήτρια, προπονήτρια και παράγοντας· έχετε διατελέσει Γενική Γραμματέας Αθλητισμού. Εσείς, που γνωρίζετε το χώρο, μπορείτε να μας περιγράψετε ποια είναι σήμερα η κατάσταση του ελληνικού αθλητισμού; Τι έχει να αντιμετωπίσει, για παράδειγμα, ένας κάτοικος της περιφέρειας της Θεσσαλονίκης που επιθυμεί να αθληθεί;

Παρ’ όλες τις επιτυχίες αθλητών, που καταγράφονται κυρίως σε ατομικά αθλήματα και κάποια ομαδικά σε μικρότερες κατηγορίες, εκτιμώ ότι ο ελληνικός αθλητισμός συνεχίζει να κατατρέχεται σε αρκετό βαθμό από τις παθογένειες του παρελθόντος.

Λόγου χάριν, έχουν σημειωθεί ελάχιστα βήματα προόδου σε ζωτικής φύσεως θέματα, όπως είναι η υλικοτεχνική υποδομή σε αθλητικούς χώρους, ο μη ξεκάθαρος διαχωρισμός μεταξύ επαγγελματικών και ερασιτεχνικών αθλημάτων, η έξαρση της βίας στα γήπεδα, καθώς και το γεγονός ότι σε ορισμένες περιπτώσεις υπερτερεί της ιδέας του ευ αγωνίζεσθαι η επίλυση σωματειακών διαφορών στις αίθουσες των δικαστηρίων, με αποτέλεσμα να μην αναδεικνύεται νικητής μέσα στους αγωνιστικούς χώρους, κάτι που και αυτονόητο είναι, και συνιστά προσωπική διαχρονική μου θέση. Πολλές φορές σημαντικά στελέχη είχαν διατυπώσει τις θέσεις τους, αλλά δυστυχώς οι σχετικοί νόμοι δεν εφαρμόζονται.

Το κυριότερο από τα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει ένας κάτοικος της περιφέρειας Θεσσαλονίκης που θέλει να αθληθεί είναι η ανυπαρξία ακόμη –και η καταλληλότητα– ικανού αριθμού αθλητικών εγκαταστάσεων με την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή. Και βέβαια, τεράστια θα ήταν η συμβολή του σχεδιασμού ενός εθνικού αθλητικού προγράμματος, το οποίο θα ξεκινούσε από την πρώτη βαθμίδα, που είναι ο σχολικός αθλητισμός.

Για τη μετάβαση των πολιτών στις αθλητικές εγκαταστάσεις, αλλά και γενικότερα στο πρόβλημα των μετακινήσεων θα μπορούσε να προσφέρει μία λύση η ολοκλήρωση του μετρό. Στο παρελθόν είχαν ενταχθεί στο σχεδιασμό του έργου (κι επανέρχονται και σήμερα ανάλογες προτάσεις) επεκτάσεις μέχρι τη Βιομηχανική Περιοχή και τα ΤΕΙ της Σίνδου. Θεωρείτε πως πρέπει να δοθεί προτεραιότητα προς αυτήν την κατεύθυνση; Κατά πόσο είναι εφικτή μια τέτοια κατασκευή στο προσεχές μέλλον;

Η απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι ουσιαστικά αυτονόητη. Δεν μπορούμε να διανοηθούμε ότι θα μπορεί να επέλθει κοινωνική και οικονομική ανάκαμψη χωρίς την επέκταση του μετρό μέχρι τη Βιομηχανική Περιοχή και το ΤΕΙ Σίνδου. Θα δοθεί μια τεράστια πνοή στην πολύπαθη αυτή περιοχή του Νομού μας, και απαραίτητο είναι να εκπονηθούν μελέτες αναφορικά με την αναζωογόνηση της Βιομηχανικής Περιοχής αλλά και την αναβάθμιση του ΤΕΙ Σίνδου, παρά τις γνωστές υφιστάμενες οικονομικές δυσκαμψίες. Η επέκταση του μετρό πρέπει να τύχει άμεσης προτεραιότητας, χωρίς ιδιαίτερα σημαντικές χρονικές καθυστερήσεις.

Βιομηχανίες, περιβάλλον, ΔΕΘ και το αγροτικό πρόβλημα

Η… ερημοποίηση της Βιομηχανικής Περιοχής τα χρόνια της οικονομικής κρίσης πιστεύετε πως είναι αναστρέψιμη;

Αυτό ακριβώς είναι και το μεγάλο στοίχημα για όλη την ελληνική οικονομία γενικά, και η θετική επίλυση θα δημιουργήσει τις συνθήκες της εύρωστης οικονομικά Ελλάδας. Δεν είναι κάτι το εύκολο, αλλά η επίτευξη του στόχου είναι αυτονόητη για την επιβίωσή μας πλέον. Είναι γνωστά τα πολλά λάθη του παρελθόντος, από τα οποία πρέπει να διδαχθούμε και να πάρουμε γενναίες αποφάσεις αναφορικά με το επιχειρείν.

Υπάρχουν δύο αισιόδοξοι πυλώνες που συνηγορούν προς την κατεύθυνση αυτήν. Ο πρώτος είναι ότι παρουσιάζονται σημαντικές προϋποθέσεις τόσο για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων όσο και για την επιστροφή των ελληνικών επιχειρήσεων που κατά το πρόσφατο παρελθόν μετακινήθηκαν εκτός συνόρων. Ο δεύτερος είναι η αξιοποίηση σπουδαίων Ελλήνων οικονομολόγων που διαπρέπουν τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό, αρκεί βέβαια να προϋπάρχουν τρεις προϋποθέσεις: κεντρική καθοδήγηση, συστράτευση για την επίλυση του εθνικού στόχου και αλλαγή νομοθεσίας, που να στηρίζει και να επιβραβεύει την επιχειρηματικότητα.

Στο μυαλό πολλών, οι περιοχές έξω από την πόλη της Θεσσαλονίκης είναι συνυφασμένες με την περιβαλλοντική επιβάρυνση από τη βιομηχανική δραστηριότητα, και ξεχνούν τις φυσικές ομορφιές τους. Τι έχετε να πείτε για το έργο που γίνεται στους δύο Φορείς Διαχείρισης (του Δέλτα και των Λιμνών, όπως τους ξέραμε πριν τη μετονομασία τους, που ψηφίστηκε πρόσφατα) που έχουμε στο Νομό; Και πόσο συμβατή θεωρείτε την περιβαλλοντική προστασία με την ανθρώπινη δραστηριότητα;

Είναι αναμφισβήτητο γεγονός ότι έχουν καταβληθεί προσπάθειες από τους Φορείς Διαχείρισης που υπάρχουν στο Νομό και συνεισέφεραν ουσιαστικά στην οικολογική προστασία των περιοχών που ανέλαβαν· και προφανώς υπήρχε και μεγαλύτερο πεδίο βελτίωσης. Μάλιστα, ειδικά για το Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού ‐ Λουδία ‐ Αλιάκμονα εξειδικευμένοι επιστήμονες έχουν επισημάνει το έργο που συντελέστηκε για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

Ακράδαντα πιστεύω ότι η προστασία του περιβάλλοντος είναι συνυφασμένη με την επιβίωση του ανθρώπινου γένους και συντελεί σημαντικά στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής. Είναι γνωστοί από χώρες του εξωτερικού οι μηχανισμοί που ισορροπούν την ανθρώπινη δραστηριότητα με την περιβαλλοντική προστασία, και δεν έχουμε παρά να τους προσαρμόσουμε κατάλληλα στα ελληνικά δεδομένα. Υπάρχουν διεθνείς κανόνες που μπορούν να διασφαλίσουν όλην αυτήν τη διαδικασία, και είναι στη βούληση της πολιτείας να δημιουργήσει και να χρησιμοποιήσει τους μηχανισμούς εκείνους, ώστε και η ανθρώπινη δραστηριότητα για την επιβίωση και όχι μόνο, αλλά και η ανάπτυξη να παρουσιάσουν θετική πορεία με ελαχιστοποίηση των αρνητικών επιπτώσεων για το περιβάλλον.

Εδώ θα πρέπει να τονίσω ότι οι τοπικοί παράγοντες είναι απαραίτητο να συμμετέχουν και να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην παραπάνω διαδικασία. Πολύ όμως φοβούμαι ότι ο πρόσφατος νόμος για το Εθνικό Σύστημα Διοίκησης και Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών είναι μια θεωρητική απεικόνιση προθέσεων και θα εμφανιστούν μεγάλες δυσκολίες στην εφαρμογή του (σύσταση και λειτουργία επιτροπών, εκμετάλλευση οικονομικών πόρων, κενά αναφορικά με τις προσλήψεις και τις πληρωμές του απαιτούμενου προσωπικού), και αυτό κυρίως λόγω του ότι υποβαθμίζεται ο ρόλος της τοπικής κοινωνίας, των Δήμων, και ουσιαστικά ο έλεγχος ασκείται από την κεντρική εξουσία.

Ο σχεδιασμός για τη μεταφορά της ΔΕΘ στα δυτικά της πόλης φαίνεται πως έχει εγκαταλειφθεί. Εσείς είστε υπέρμαχος αυτής της μεταφοράς; και θεωρείτε εφικτή την υλοποίησή της;

Θα ήθελα να είμαι απόλυτα ειλικρινής στην τοποθέτησή μου αυτή. Πιστεύω ότι το θέμα της μετεγκατάστασης της ΔΕΘ είναι κυρίως θέμα τεχνοκρατών, και θα πρέπει να υπάρξουν μελέτες που θα απεικονίζουν επακριβώς τις θετικές και τις αρνητικές συνέπειες από την παραμονή της ΔΕΘ στο χώρο που είναι σήμερα ή από τη μεταφορά της εκτός του αστικού ιστού. Μόνο τότε θα μπορεί να ληφθεί μια σοβαρή και υπεύθυνη πολιτική επιλογή.

Στις διαμαρτυρίες που διοργανώνονται γύρω από το χώρο της ΔΕΘ, αλλά και σε όλες τις κινητοποιήσεις του κλάδου, οι αγρότες του Νομού Θεσσαλονίκης είναι από τους… πρωταγωνιστές. Ποια είναι η πρότασή σας για την αντιμετώπιση των συσσωρευμένων προβλημάτων τους;

Προσωπικά πιστεύω ότι, μετά την έξοδο από τα μνημόνια, και την υποβάθμιση της υγείας και της παιδείας, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το αγροτικό. Πρόβλημα το οποίο ταλανίζει την ελληνική κοινωνία, και σε επίπεδο κοινωνικής διαστρωμάτωσης, αλλά και σε επίπεδο οικονομικών πόρων, πολλές δεκαετίες. Από την εποχή που ήμουν μικρο κοριτσάκι –είναι γνωστό ότι κατάγομαι από αγροτικό χωριό του Νομού Ημαθίας– και θυμάμαι τις ατέρμονες συζητήσεις για τα αγροτικά προβλήματα, τόσο σε κοινωνικές συναθροίσεις όσο και στην καθημερινὀτητα των καφενείων.

Οι αγρότες αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής κοινωνίας, και με λυπεί το γεγονός ότι το αγροτικό πρόβλημα ουσιαστικά ποτέ δεν αντιμετωπίστηκε –διαχρονικά, από όλες τις κυβερνήσεις– με μακροπρόθεσμη προοπτική επίλυσης των παθογενειών. Προοπτική που βέβαια θα απαιτήσει προσωρινές στερήσεις, αλλά με ειλικρίνεια και ρεαλιστικότητα θα οδηγήσει στην επίλυση των ακανθωδών ζητημάτων. Με τρεις απλές κουβέντες, απαιτείται άμεσα η χάραξη Εθνικής Αγροτικής Πολιτικής.

Οι διαμαρτυρίες που κατά καιρούς σημειώνονται αναδεικνύουν πολύ σωστά το πρόβλημα, πλην όμως η επίλυση ανήκει στο χώρο της κεντρικής πολίτικης εξουσίας. Στο σημείο αυτό θα ήθελα παράλληλα να επισημάνω ότι είναι επιτακτική η στήριξη μικρών επιχειρήσεων, που δραστηριοποιούνται στην περιφέρεια σχετικά με την ανάδειξη τοπικών αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων, και συνεταιριστικών δράσεων του πρωτογενή τομέα, για την εφαρμογή πρωτοπόρων καλλιεργειών, τη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων, την ανάπτυξη του αγροτουρισμού κ.λπ..

«Ο ΠΑΟΚ περνά μια μεγάλη ταλαιπωρία-αδικία, με αποτέλεσμα να μην “καρπώνεται” τους κόπους και τις θυσίες των τελευταίων χρόνων»

Κυρία Γιαννακίδου, έχετε αναδειχθεί –μεταξύ άλλων– πέντε φορές πρωταθλήτρια Ελλάδας στο άλμα εις μήκος με τη φανέλα του ΠΑΟΚ. Δεν ξέρω αν θα επιθυμούσατε να κάνετε κάποιο σχόλιο για όσα συμβαίνουν αυτήν την εποχή στο ποδοσφαιρικό τμήμα της ομάδας.

Ως επί σειρά ετών αθλήτρια-πρωταθλήτρια, που τίμησε τη φανέλα του ΠΑΟΚ και της Εθνικής Ελλάδας, και στη συνέχεια προπονήτρια, και ζώντας το μεγαλύτερο κομμάτι της ζωής μου μέσα στους αγωνιστικούς χώρους, πιστεύω ότι είναι απαραίτητη και αναγκαία η πιστή τήρηση και εφαρμογή των κανόνων από όλους ανεξαιρέτως τους εμπλεκόμενους φορείς, με ελαχιστοποίηση των προσφυγών σε δικαστικές αποφάσεις.

Αυτό το χρονικό διάστημα, το ποδοσφαιρικό τμήμα του ΠΑΟΚ περνά μια μεγάλη ταλαιπωρία-αδικία, με αποτέλεσμα να μην «καρπώνεται» τους κόπους και τις θυσίες που έχουν επενδυθεί σε αυτό τα τελευταία χρόνια. Όμως, δε θα πρέπει να λησμονούμε ότι η έννοια του ΠΑΟΚ είναι συνυφασμένη με την έννοια της προσφυγιάς, της πάλης για την αντιμετώπιση των αδικιών, της κάθαρσης, αλλά και της ανάπτυξης στον αθλητισμό. Θεωρώ ότι είναι λάθος με ταχύρυθμες διαδικασίες να αντιμετωπισθούν αυτά με την πιστή εφαρμογή της μεθοδολογίας που χρησιμοποιείται κατά καιρούς από τα γνωστά κυκλώματα σε βάρος των ανωτέρω ιδεωδών.

Τέλος, θα ήθελα να κλείσουμε με κάποιο σχόλιό σας για τις πρόσφατες εξελίξεις στο χώρο της κεντροαριστεράς.

Ήταν επιτακτική ανάγκη, αλλά και εθνικό χρέος να υπάρξει μια συσπείρωση των δυνάμεων του χώρου της κεντροαριστεράς. Με το ιδρυτικό συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής επιχειρείται υλοποίηση του παραπάνω στόχου με θετικά μέχρι στιγμής αποτελέσματα. Επομένως, αποτελεί υποχρέωση όλων να συμβάλλουν προς την κατεύθυνση αυτήν, και να παραμεριστούν τα τυχόν συγκυριακά εμπόδια τα οποία είναι φυσιολογικό να παρουσιασθούν στο ξεκίνημα του συγκεκριμένου εγχειρήματος. Είμαι σίγουρη ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα ο συγκεκριμένος χώρος θα αποτελέσει εκ νέου τον καταλύτη στις πολιτικές εξελίξεις.

Loading