Δ. Κουτσούμπας στο 21ο Συνέδριο ΚΚΕ: “Με αισιοδοξία και ατσάλινη θέληση προχωράμε στον 21ο αιώνα”

Την έναρξη του 21ου Συνεδρίου του ΚΚΕ κήρυξε ο γ.γ. της ΚΕ του κόμματος, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην αποψινή εναρκτήρια εκδήλωση του συνεδρίου στο Κλειστό Ολυμπιακό Κέντρο Γαλατσίου.

Στο ξεκίνημα ο κ. Κουτσούμπας απηύθυνε τον χαιρετισμό του ΚΚΕ στα 100 κομμουνιστικά και εργατικά κόμματα από όλο τον κόσμο, που έστειλαν μηνύματα στο 21ο Συνέδριο του ΚΚΕ. Ταυτόχρονα, χαιρέτισε τον «ηρωικό λαό της Κούβας», τον «πολύπαθο λαό της Παλαιστίνης», και τον «λαό της Κύπρου με τη σκέψη να δυναμώσει η πάλη για Κύπρο ενιαία, ανεξάρτητη, ένα και όχι δύο κράτη, με μία και μόνη κυριαρχία, μία ιθαγένεια, μία διεθνή προσωπικότητα, χωρίς ξένα στρατεύματα και βάσεις, με το λαό νοικοκύρη στον τόπο του».

«Είμαστε στο πλευρό όλων των λαών της Ευρώπης, της περιοχής των Βαλκανίων, της Ανατολικής Μεσογείου, της Βόρειας Αφρικής της Μέσης Ανατολής, ιδιαίτερα των Τούρκων εργαζομένων, που υποφέρουν κάτω από τον αυταρχισμό του καθεστώτος Ερντογάν, που δέχονται πολιτικές διακρίσεις και καταπίεση, την ίδια καπιταλιστική εκμετάλλευση. Ο προλεταριακός διεθνισμός είναι η δύναμή μας!», ήταν τα λόγια του.

“Οι θέσεις μας έφτασαν σε χιλιάδες εργαζόμενους”

Ο Δ. Κουτσούμπσς υπογράμμισε το γεγονός ότι το ΚΚΕ κατάφερε μέσα σε δύσκολες συνθήκες και τηρώντας όλα τα υγειονομικά μέτρα να πραγματοποιήσει επί πέντε μήνες μια ζωντανή πλούσια συζήτηση στις οργανώσεις του κόμματος και της ΚΝΕ και οι θέσεις του να φθάσουν σε χιλιάδες εργαζόμενους.

«Τα καταφέραμε, γιατί βάζουμε ψηλά τον πήχη. Θέλουμε, επιδιώκουμε, το κόμμα μας στις σύγχρονες συνθήκες να γίνει πιο ικανό στη δράση του για την ανασύνταξη του κινήματος, την κοινωνική συμμαχία, για το σοσιαλισμό. Να γίνει το κόμμα μας, αυτό που πολύ εύστοχα λέει και το σύνθημα του 21ου Συνεδρίου: ‘Δυνατό ΚΚΕ. Νους – καρδιά – οργανωτής της εργατικής – λαϊκής πάλης για το σοσιαλισμό’. Αυτό είναι το νέο, το καινούργιο σήμερα: Η κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο! Η εποχή μας, παρά την αρνητική εξέλιξη με τις ανατροπές που συντελέστηκαν, είναι εποχή περάσματος από τον καπιταλισμό στο σοσιαλισμό – κομμουνισμό», υπογράμμισε ο Γ.Γ.

Ο Δ. Κουτσούμπας είπε ότι το βάθος της καπιταλιστικής κρίσης «δεν τιθασεύεται από την αστική πολιτική σε όλες τις εκδοχές της, ενώ τον λογαριασμό θα πληρώσουν πάλι οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα». Ανέφερε ότι το καθοριστικό ερώτημα «σήμερα είναι ‘Ανάπτυξη για ποιον’; Για τους μονοπωλιακούς ομίλους ή για την εργατική τάξη και τις λαϊκές δυνάμεις; Για ποιο σκοπό ανάπτυξη; Για το κέρδος των καπιταλιστών ή για την κάλυψη των εργατικών – λαϊκών αναγκών;».

“Ποια εξουσία και ιδιοκτησία χρειάζεται ο λαός;”

Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Το ζήτημα που αντικειμενικά τίθεται είναι: Ποια εξουσία και ιδιοκτησία χρειάζεται ο λαός; Πρόοδος για την εργατική τάξη, το λαό δεν είναι η προώθηση των καπιταλιστικών μεταρρυθμίσεων για να βγει το κεφάλαιο από την κρίση. Πρόοδος για το λαό είναι να μπει μπροστά στην πάλη για ανατροπή, ανατροπή που θα φέρει την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, με αποδέσμευση απ’ την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, με την εργατική τάξη στην εξουσία. Πρόοδος είναι να ενισχύσει τον καθημερινό αγώνα ενάντια στα μονοπώλια και τις κυβερνήσεις τους, απαιτώντας την κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων που του φόρτωσαν με τα μνημόνια, αλλά και μετά απ’ αυτά».

«Το πραγματικά προοδευτικό είναι η κοινωνική σχέση που επιτρέπει τη χρησιμοποίηση των μέσων παραγωγής και την ανάπτυξη και κατανομή του εργατικού δυναμικού, σύμφωνα με επιστημονικά διαμορφωμένους στόχους, για τη λαϊκή ευημερία. Η νέα κοινωνία του σοσιαλισμού-κομμουνισμού, είναι η απάντηση για τα οξυμένα λαϊκά προβλήματα του 21ου αιώνα», υπογράμμισε.

Οι αναφορές στο πολιτικό σκηνικό

Όσον αφορά το παρόν πολιτικό σκηνικό της χώρας, ο κ. Κουτσούμπας σχολίασε: «Η αλλαγή της κυβερνητικής σκυτάλης από τον ΣΥΡΙΖΑ στη ΝΔ, το καλοκαίρι του 2019, αποδεικνύει για ακόμα μια φορά ότι τα φιλελεύθερα και τα σοσιαλδημοκρατικά, οπορτουνιστικά, κόμματα αποτελούν τις δύο όψεις του Ιανού του αστικού πολιτικού συστήματος. Ό,τι δεν μπορεί να υλοποιήσει το ένα, έρχεται να το κάνει το άλλο.

Κρίνουμε τα διάφορα αστικά κόμματα από τη στήριξη που δίνουν στο καπιταλιστικό σύστημα, από τη στάση τους στις περιφερειακές και διεθνείς συμμαχίες τους, τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, την πολιτική τους απέναντι στην εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα, το εργατικό-λαϊκό κίνημα. Και η αλήθεια είναι πως προσφέρουν πολλές υπηρεσίες στο σύστημα. Ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΜΕΡΑ25 σήμερα, επιδιώκουν να βάλουν εμπόδια στην εργατική-λαϊκή ριζοσπαστικοποίηση, στην αντικαπιταλιστική κατεύθυνση του αγώνα, να παραπλανούν, να καλλιεργούν τη μοιρολατρία, τις αυταπάτες, να συντηρητικοποιούν με τη διάδοση κοσμοπολίτικων, ουτοπικών αντιλήψεων.  

Η ΝΔ και η Ελληνική Λύση, επιδίδονται κυρίως στη διάδοση του αντικομμουνισμού, εθνικιστικών, ρατσιστικών, οπισθοδρομικών απόψεων, παρότι η ΝΔ ενίοτε, κάνει και προσπάθειες να εμφανισθεί ως πιο μετριοπαθής, κεντρώα δύναμη. Αυτός όμως είναι αντικειμενικά ο πολιτικός καταμερισμός καθηκόντων μεταξύ τους, με το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ να παραπαίει ανάμεσα σε αυτές τις δύο τάσεις».

Η απάντηση στις κριτικές κατά του ΚΚΕ

Απαντώντας στην αντίληψη που καλλιεργείται, ότι το ΚΚΕ με την στρατηγική του για την ανατροπή του καπιταλιστικού συστήματος και τη νίκη της εργατικής τάξης, δεν προσφέρει «άμεση πολιτική λύση» υπέρ του λαού, είπε ότι «πίσω από τη θέση αυτή, επαναφέρεται η λογική, ότι είναι εφικτό μια κυβέρνηση συνεργασίας, με κάποιο δήθεν «αριστερό», «αντισυστημικό», «προοδευτικό» προφίλ, να ανακόψει την στρατηγική του κεφαλαίου και να φέρει το λαό κοντά στη ριζική αλλαγή». Υπενθύμισε ότι αυτή η πολιτική, «δοκιμασμένη σε όλο τον 20ο αιώνα και στις πρώτες δεκαετίες του 21ου, το μόνο που πέτυχε ήταν η παρεμπόδιση της ριζοσπαστικοποίησης εργατικών-λαϊκών δυνάμεων, το σμπαράλιασμα του κινήματος, η ενσωμάτωση ΚΚ στο σύστημα, έφερε συνολική οπισθοδρόμηση».

«Το ΚΚΕ θα τα καταφέρει. Έχει πλήρη συνείδηση των δυσκολιών που έχει να αντιμετωπίσει, αλλά έχει και την ατσάλινη θέληση των κομμουνιστών να προχωρήσει παραπέρα στην απαραίτητη ιδεολογική-θεωρητική ανάπτυξη όλων των μελών, των καθοδηγητικών οργάνων του και στελεχών του, των κομματικών ομάδων στο κίνημα, της ΚΝΕ, ως απαραίτητο όρο και προϋπόθεση για να τεθούμε επικεφαλής της πάλης, της αντιμετώπισης καμπών των εξελίξεων, σε συνθήκες επίσης επιδείνωσης του συσχετισμού της ταξικής πάλης, αλλά και απότομης ανόδου της λαϊκής πάλης», πρόσθεσε.

Το τελικό μήνυμα

Ο κ. Κουτσούμπας κατέληξε ως εξής: «Προχωράμε με αισιοδοξία στον 21ο αιώνα. Το φάντασμα του κομμουνισμού, που έκανε την εμφάνισή του στα μέσα του 19ου αιώνα, έτσι κι αλλιώς στοιχειώνει μέχρι σήμερα και θα στοιχειώνει για πάντα τα όνειρα των εκμεταλλευτών, σε όλη την Ευρώπη, σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης. Ο εφιάλτης τους αυτός, όμως, δεν πρέπει να μείνει άλλο μόνο στα όνειρά τους. Μπορεί να γίνει πράξη, από τη στιγμή που η εργατική τάξη, ο καταπιεσμένος λαός, η εξεγερμένη νεολαία και το κίνημά τους, σταματήσουν την οπισθοχώρηση και μπουν ξανά δυναμικά στο προσκήνιο της Ιστορίας. Γιατί «αυτοί να πάρουν πρέπει την εξουσία». Όλες και όλοι εσείς, οι αγωνιστές και αγωνίστριες από όλη τη χώρα, αλλά και από τις χώρες του εξωτερικού, που παρακολουθείτε με ενδιαφέρον τις εργασίες του 21ου συνεδρίου μας, ας γίνετε «ο νους, η καρδιά, ο οργανωτής, της εργατικής-λαϊκής πάλης για το σοσιαλισμό».

Δείτε επίσης: ΚΚΕ: Ζητά «Φθηνό και ποιοτικό πόσιμο νερό» σε δημοτικές ενότητες του δήμου Δέλτα

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading