Χατζηβασιλείου: “Η Τουρκία λανθασμένα διαχωρίζει την Ελλάδα και την Κύπρο από την ΕΕ”

Με άρθρο του που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Τα Νέα”, ο βουλευτής Σερρών και Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων και ΕΕ της Νέας Δημοκρατίας, Τάσος Χατζηβασιλείου τονίζει οτι «Η τελευταία επίσκεψη της ηγεσίας της ΕΕ στην Άγκυρα παρήγαγε περισσότερα αποτελέσματα από εκείνα που αναμένονταν».

Ο Τάσος Χατζηβασιλείου εξηγεί οτι μπορεί «ο επιταχυντής να ήταν η προσβλητική συμπεριφορά της τουρκικής προεδρίας απέναντι στην επικεφαλής της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, όμως το πλαίσιο που καθορίστηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου δεν άφηνε περιθώρια ελιγμών».

Όπως κατέγραψε ο κ. Χατζηβασιλείου, η επίσκεψη Μισέλ, Φον Ντερ Λάιεν έκανε ξεκάθαρο στην Τουρκία οτι «τα δώρα και οι παροχές της λεγόμενης θετικής ατζέντας θα ανοίξουν μόνον εφόσον η ίδια απέχει από προκλήσεις σε βάρος Ελλάδας και Κύπρου», τη στιγμή που τονίζει πως υπάρχουν δύο παρατηρήσεις – παρεξηγήσεις: «Πρώτον, η Τουρκία λανθασμένα διαχωρίζει την Ελλάδα και την Κύπρο από την ΕΕ» αφού επιμένει να αρνείται να αντιληφθεί πως οι δυο χώρες συνιστούν αναπόσπαστο κομμάτι της ευρωπαϊκής οικογένειας και ότι «η Τουρκία εκλαμβάνει τα μηνύματα της Ευρώπης ως μηνύματα διαμαρτυρίας της Αθήνας, με αποτέλεσμα να καθυστερεί να τα αξιολογεί στις πραγματικές (μεγάλες) διαστάσεις τους».

Ο βουλευτής της ΝΔ τονίζει οτι η συμμετοχή Μπάιντεν στο ευρωπαϊκό συμβούλιο εισάγει νέα δεδομένα αφού «Οι δυο πόλοι του δυτικού κόσμου αποκτούν κοινό βηματισμό απέναντι στον τουρκικό αναθεωρητισμό, έστω και με καθυστέρηση», ενώ σημειώνει πως οι γείτονες εκτιμούν πως με το όραμα του νέου καναλιού που θα παρακάμπτει τα στενά του Βοσπόρου «θα απαλλαγούν από τη Συνθήκη του Μοντρέ, του 1936. Προφανώς παραβλέπουν ότι οι μονομερείς ενέργειες σε βάρος του Μοντρέ αναμφίβολα θα πλήξουν περισσότερο την εικόνα της Τουρκίας».

«Η Τουρκία θεωρεί τον εαυτό της ως μεγάλη δύναμη με ισχυρή επιρροή στην περιφέρειά της. Δυστυχώς, όμως, δεν αντιλαμβάνεται ότι ο σεβασμός και η αναγνώριση προς μια χώρα δεν κερδίζονται έτσι απλά, επειδή η ίδια εκλαμβάνει το ρόλο της ως οιονεί «αυτοκρατορικό». Όσο οι γείτονες επιμένουν στον αναθεωρητισμό και παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, τόσο θα απομακρύνονται από την ίδια τη γειτονιά τους» προσθέτει ακολούθως ο Τάσος Χατζηβασιλείου.

Εν κατακλείδι, κάνοντας αναφορά στις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία, αναφέρει πως η γείτονα χώρα: «καλείται να αποδεχθεί το πλαίσιο της συνεννόησης που διέπει τις διακρατικές σχέσεις στον πολιτισμένο κόσμο, δηλαδή το διεθνές δίκαιο. Από την πλευρά της, η Ελλάδα ορθώς εμμένει στην εφαρμογή των διεθνών συνθηκών. Όπως ορθώς εμμένει και στη διατήρηση διαύλων επικοινωνίας. Οι χειρισμοί της κυβέρνησης είναι οι ενδεδειγμένοι. Ναι, οι αποκλίσεις μας είναι μεγάλες. Αλλά η δύσκολη εξεύρεση των συγκλίσεων μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από τη συζήτηση. Προς αυτή την κατεύθυνση, η υπό όρους επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στην Άγκυρα συνιστά κίνηση αυτοπεποίθησης. Η Ελλάδα δεν φοβάται να συνομιλεί. Έχει πίστη στις θέσεις της. Και, όπως ανέφερε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, η Τουρκία έχει πλήρως αντιληφθεί την ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή μας. Θα ήταν προς όφελος της περιοχής να αντιληφθεί και τη γενικότερη πραγματικότητα».

Δείτε επίσης: Βρετανία: Τιμητικές βολές σε στεριά και θάλασσα οι ένοπλες δυνάμεις στη μνήμη του πρίγκιπα Φίλιππου

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading