Ασκήσεις ισορροπίας του Αλ. Τσίπρα για Έβρο

Ασκήσεις ισορροπίας επιχειρεί ο Αλέξης Τσίπρας κατά την αντιπολιτευτική του διαχείριση της κρίσης στον Έβρο.

Του Γιάννη Συμεωνίδη

Όπως φάνηκε κι από τη συνέντευξή του στο MEGA, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ναι μεν επικροτεί το κλείσιμο των συνόρων και ζητά την κατάρτιση εθνικού σχεδίου με τη συμμετοχή όλων των πολιτικών αρχηγών, αλλά παραλλήλως οξύνει την κριτική του στους κυβερνητικούς χειρισμούς, καθώς και στους Ευρωπαίους για το ότι δεν αποδέχονται διαμοιρασμό της ευθύνης.

Στο ΣΥΡΙΖΑ επιμένουν ότι η απειλή για την εδαφική μας ακεραιότητα δεν προέρχεται από τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, αλλά από τον Ταγίπ Ερντογάν, καθώς και το κλίμα εθνικού διχασμού που καλλιεργεί η κυβέρνηση και το οποίο θεριεύει την ακροδεξιά.

Σε αυτό το πλαίσιο, τονίζουν πως ο πρόεδρος της Τουρκίας δεν εκβιάζει την Ελλάδα, αλλά την Ευρώπη, γι’ αυτό και η τελευταία οφείλει να λάβει πιο δραστικά μέτρα σε βάρος των γειτόνων και, κυρίως, να επιβάλει την εφαρμογή της κοινής Δήλωσης με την Τουρκία από το 2016.

Την ίδια ώρα, ο Έβρος προκαλεί νέες εσωκομματικές ανησυχίες στον Αλέξη Τσίπρα εξαιτίας της στάσης της Νεολαίας του κόμματος, η οποία καλεί σε άνοιγμα των συνόρων.

Face control διά της πλαγίας

Στο μεταξύ, με τα νέα δεδομένα τα οποία προέκυψαν από την πρόσφατη σύνοδο της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ δεν απαιτείται πλέον έγκριση από τη Συνέλευση κάθε οργάνωσης για τα νέα μέλη.

Επομένως, όσοι έχουν ήδη συμπληρώσει απογραφικά, μπορούν να θεωρούνται τακτικά μέλη της Οργάνωσης Μελών της περιοχής ή του κλάδου τους, με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που συνεπάγεται αυτή η ιδιότητα, σύμφωνα με το καταστατικό.

Οι ανήκοντες, όμως, στην εσωκομματική αντιπολίτευση ανοίγουν ένα παραθυράκι «face control», το οποίο δεν έχει περάσει απαρατήρητο από τους προεδρικούς.

Συγκεκριμένα, χρησιμοποιούνται ως επιχείρημα οι ανάγκες της προετοιμασίας του συνεδρίου του Μαΐου κι επικαιροποίησης της ονομαστικής κατάστασης μελών προκειμένου τα υποψήφια μέλη να υποχρεώνονται να απαντούν σε email που λαμβάνουν, επιβεβαιώνοντας ότι η πρόθεσή τους να ενταχθούν στο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει αλλάξει.

Loading