Απρίλιος, ο τελευταίος (;) μήνας της υπομονής…

Με τα οικονομικά και ψυχολογικά περιθώρια να γίνονται ασφυκτικά, για την κυβέρνηση και την κοινωνία ο Απρίλιος ενδέχεται να είναι ο τελευταίος μήνας της υπομονής.

Στο Μέγαρο Μαξίμου μελετούν καθημερινά την πορεία των εμβολιασμών και τρίβουν με ικανοποίηση τα χέρια τους για το γεγονός ότι σχεδόν όλοι οι πολίτες άνω των 60 χρόνων και όσοι έχουν υποκείμενα νοσήματα έχουν κάνει τουλάχιστον μια δόση του εμβολίου .

Η εξέλιξη φέρνει ακόμα πιο κοντά το περίφημο «τείχος ανοσίας» που θέλει να «χτίσει» ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ώστε να απελευθερωθεί σταδιακά η οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα, αφού πλέον τα χρήματα για  να «αγοράσει» lockdown αρχίζουν να… στερεύουν.  

Αυτός είναι και ο λόγος που το πρόγραμμα των εμβολιασμών τρέχει με γοργότερους ρυθμούς τον μήνα Απρίλιο, μιας και πλέον έχει τεθεί ως στόχος να πραγματοποιούνται περίπου 60.000 εμβολιασμοί ημερησίως, την ίδια στιγμή που στο πρόγραμμα εντάσσονται  και άλλες ηλικιακές κατηγορίες.  

Συνολικά έχουν χορηγηθεί 1.847.000 δόσεις του εμβολίου, με την πρώτη δόση να έχουν εμβολιαστεί 1.214.000 συμπατριώτες, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 11,56% του πληθυσμού, ενώ και τις δυο δόσεις έχουν κάνει 663.000 συμπολίτες μας, ποσοστό 6,31%. Όσον αφορά τις μικρότερες ηλικίες, ο προγραμματισμός του υπουργείου Υγείας αναφέρει ότι τον Ιούνιο θα πάρουν σειρά όσοι είναι μέχρι 59 χρόνων, ενώ μέχρι τότε στην Ελλάδα θα έχουν φτάσει επιπλέον 7.130.000 εμβόλια.   

Η «λύτρωση» με τα self tests

Σε αυτό το κομβικό χρονικό σημείο στη φαρέτρα της κυβέρνησης προστίθενται τα self tests, τα οποία υπό προϋποθέσεις είναι πιθανό να αποτελέσουν το «κλειδί» που θα ξεκλειδώσουν το lockdown και θα επιτρέψουν ακόμη και τις μετακινήσεις από νομό σε νομό, καθώς θεωρούνται πολύτιμο «όπλο» στην ατομική και συλλογική άμυνα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα βρίσκονται στα ελληνικά φαρμακεία ώστε από τις 12 Απριλίου να μπορούν να διατεθούν στους πολίτες. Η διάθεσή τους θα γίνεται δωρεάν, ενώ αύριο Τετάρτη είναι προγραμματισμένη σχετική συνέντευξη Τύπου από την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, και τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη, οι οποίοι θα αναλάβουν το βάρος να παρουσιάσουν το πρόγραμμα διεξαγωγής των self tests. Στην κοινή συνέντευξη Τύπου  ίσως λυθούν και οι απορίες για το πότε θα ανοίξουν τελικά τα σχολεία…

Δείτε επίσης: Self tests: Αποστολή στα φαρμακεία απομακρυσμένων νησιών – Ποιοι έχουν προτεραιότητα

Loading