Απάντηση με αντί-NAVTEX στις τουρκικές προκλήσεις

Με μία αντί-NAVTEX, η οποία εκδόθηκε σήμερα το απόγευμα, απαντά η Αθήνα στην πρόκληση των Τούρκων, οι οποίοι το πρωί είχαν εκδώσει νέα NAVTEX, παρατείνοντας μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου την παρουσία του σκάφους Oruc Reis εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Με την αντί-NAVTEX ακυρώνεται ουσιαστική η τουρκική, ενώ η έκδοσή της συνιστά πάγια τακτική, η οποία εφαρμόζεται όταν η τουρκική πλευρά προβαίνει σε τέτοιου είδους κινήσεις.

Ειδικότερα, με αναγγελία που εξέδωσε ο σταθμός Ηρακλείου της Ελληνικής Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού σημειώνεται από τη μία πως η τουρκική Navtex έχει εκδοθεί σε περιοχή ελληνικής δικαιοδοσίας (σε περιοχή που έχουν αρμοδιότητα οι σταθμοί της Ελληνικής Υδρογραφικής Υπηρεσίας) και από την άλλη πως αναφέρεται σε παράνομη και μη εγκεκριμένη δραστηριότητα που επικαλύπτει την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Οι ναυτιλλόμενοι καλούνται να αγνοήσουν την τουρκική NAVTEX.

Το κείμενο της ελληνικής αντι-NAVTEX στα αγγλικά:

ZCZC HA79

271150 AUG 20

IRAKLEIO STATION NAVWARN 502/20

SOUTHEAST CRETAN SEA

1. UNAUTHORIZED STATION HAS BROADCAST NAVTEX MESSAGE NUMBER FA54-1085/20 IN HELLENIC NAVTEX SERVICE AREA, REFERRING TO UNAUTHORIZED AND ILLEGAL ACTIVITY IN AN AREA THAT OVERLAPS THE GREEK CONTINENTAL SHELF. IRAKLEIO NAVTEX STATION HAS THE AUTHORITY TO BROADCAST NAVTEX MESSAGES IN THE AREA.

2. ALL MARINERS ARE REQUESTED TO DISREGARD NAVTEX MESSAGE NUMBER FA54-1085/20.

3. CANCEL THIS MESSAGE 012059 UTC SEP 20. NNNN

Δείτε επίσης: Νέα NAVTEX για το Oruc Reis – Περιλαμβάνει τμήμα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας

Loading