Χρ. Στυλιανίδης και Ευ. Τουρνάς στο «τιμόνι» του νέου υπ. Πολιτικής Προστασίας (vid)

Σήμερα το πρωί, αναμένεται να ανακοινωθεί η νέα πολιτική ηγεσία στο ξεχωριστό υπουργείο Πολιτικής Προστασίας που θα δημιουργηθεί.

Στις 11:30, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου θα ανακοινώσει τις αποφάσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την ολοκλήρωση του νέου κυβερνητικού σχήματος. Στη συνέχεια θα πραγματοποιήσει την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και ανταποκριτών ξένου Τύπου.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, μετά την πολυσυζητημένη ανατροπή με τον ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη, ο οποίος αρνήθηκε τη θέση αφού είχε ανακοινωθεί το όνομά του, μετά τις αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κινήθηκε για να βρει ένα πρόσωπο που θα υπερβαίνει τα στενά κομματικά όρια.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου έχει δηλώσει ότι «θα είναι μια πολιτική ηγεσία που θα ταιριάζει απόλυτα στις απαιτήσεις του πεδίου» και πως «θα είναι μια η επιλογή η οποία θα έχει όλα τα εχέγγυα για να ανταποκριθεί στις προκλήσεις».

Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι «κλείδωσε» το όνομα του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και πρόκειται για τον πρώην Αρχηγό ΓΕΑ Ευάγγελο Τουρνά. Σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους, διαθέτει «μεγάλη επιχειρησιακή εμπειρία και εγνωσμένη ικανότητα».

Ο νέος υφυπουργός Ευάγγελος Τουρνάς είναι για τον Κ. Μητσοτάκη, ένας ικανότατος Έλληνας αξιωματικός, καθώς διετέλεσε Αρχηγός του ΓΕΑ από το 2013 έως το 2015. Έχει, σημειώνουν, μεγάλη εμπειρία στη διοίκηση, στη διαχείριση εξοπλιστικών προγραμμάτων αλλά και μεγάλη επιχειρησιακή εμπειρία και εγνωσμένη ικανότητα.

Ο Ελληνοκύπριος πολιτικός και πρώην Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Διεθνή Συνεργασία, την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων, Χρήστος Στυλιανίδης, έχει τις περισσότερες πιθανότητες, όπως όλα δείχνουν, να γίνει ο νέος υπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Σε ό,τι αφορά τα πρόσωπα, κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν ότι η επιλογή του Χρήστος Στυλιανίδη έχει τόσο πολιτικά όσο και επιχειρησιακά χαρακτηριστικά. «Δεν είναι απλώς ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση αλλά ο καλύτερος ευρωπαίος πολιτικός για το συγκεκριμένο πεδίο», αναφέρουν.

Η δημιουργία ξεχωριστού υπουργείου Κλιματικής κρίσης και Πολιτικής προστασίας, σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, είναι μια πρωτοπόρα πρωτοβουλία η οποία «αντικατοπτρίζει τη σταθερή βούληση του Κυριάκου Μητσοτάκη να αντιμετωπίσουμε συνολικά τις μεγάλες προκλήσεις της κλιματικής κρίσης και της πολιτικής προστασίας».

Δείτε επίσης: Koρονοϊός – Η γεωγραφική κατανομή των 1.291 νέων κρουσμάτων

Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr

Loading