Αιγαίο: Ο Τσίπρας φοβάται πως ο Μητσοτάκης συμφώνησε συνεκμετάλλευση

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν επιμένει τυχαία, όπως πληροφορείται το Politic, στο να δηλώνει πως η μόνη διαφορά μας με την Τουρκία είναι η υφαλοκρηπίδα- ΑΟΖ.

Του Γιάννη Συμεωνίδη

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ φοβάται πως η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει σε ανοιχτό διάλογο για όλα τα θέματα, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με τη γείτονα υπό την αιγίδα της Γερμανίας, εκτιμώντας πως η αναβολή των τουρκικών ερευνών νοτίως του Καστελόριζου μαρτυρά μια τέτοιου είδους συναλλαγή.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μάλιστα, ανησυχεί πως η δήλωση του Ιμπραΐμ Καλίν, στενού συμβούλου του Ταγίπ Ερντογάν, περί συμφωνίας για κοινές έρευνες στο Αιγαίο έχει βάση αληθείας.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Τσίπρας αναρωτιέται, μιλώντας στους συνεργάτες του, αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι πρόθυμος να συζητήσει με τον πρόεδρο της Τουρκίας για τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, τις «γκρίζες» ζώνες στο Αιγαίο, το διαμοιρασμό των φυσικών πόρων, την επήρεια του Καστελόριζου, έως και το Κυπριακό.

«Οι Γερμανοί θέλουν αποτελέσματα μέχρι τέλος του έτους»

Ο πρώην πρωθυπουργός, επίσης, δεν έχει καμία εμπιστοσύνη στο γερμανικό παράγοντα για τον οποίο θεωρεί πως λειτουργεί στη βάση της συνεκμετάλλευσης στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο κι επιθυμεί αποτελέσματα μέχρι το τέλος του έτους, δηλαδή εντός της γερμανικής προεδρίας.

Ο κ. Τσίπρας ζητά σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών προκειμένου να επιβεβαιωθεί η εθνική γραμμή του διαλόγου μόνο για την υφαλοκρηπίδα, αν και δεν αποκλείει ο κ. Μητσοτάκης να πάει σε εκλογές επικαλούμενος ακριβώς την ανάγκη χάραξης νέας εθνικής στρατηγικής για τα ελληνοτουρκικά, η οποία περιλαμβάνει στο μυαλό του πρωθυπουργού και τη συνεκμετάλλευση.

Loading