Γεωργιάδης: Οι τράπεζες πρέπει να βοηθήσουν τις υγιείς επιχειρήσεις

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, προειδοποίησε τις τράπεζες ότι θα υπάρξει ανακατανομή κονδυλίων από τη μία τράπεζα στην άλλη αν δεν παρέχουν δάνεια στις επιχειρήσεις ενώ τις προέτρεψε να βοηθήσουν τις υγιείς επιχειρήσεις.

Στη συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Οpen ο υπουργός σημείωσε ότι είναι αδιανόητο υγιείς επιχειρήσεις οι οποίες έρχονται σε επαφή με τις τράπεζες που έχουν αναλάβει να «τρέξουν» τα χρηματοδοτικά εργαλεία να συναντούν «τείχος» και να ταλαιπωρούνται ενώ πληρούν όλες τις προϋποθέσεις για δανειοδότηση.

Όπως προκύπτει από ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο ίδιος έχει δεχτεί δεκάδες καταγγελίες για συμπεριφορές τραπεζικών στελεχών που είναι εκτός του πνεύματος που θα έπρεπε να έχουν οι τράπεζες αναφορικά με την ενίσχυση των επιχειρήσεων, δεδομένων των προβλημάτων που δημιούργησε η πανδημία.

«Στις 30 μέρες θα γίνει ανακατανομή κονδυλίων»

«Έχω πει ότι στις 30 μέρες, και είμαστε ήδη πάνω από τις 15 μέρες, θα γίνει ανακατανομή των κονδυλίων του Εγγυοδοτικού Ταμείου με βάση το πως οι τράπεζες έχουν εγκρίνει δάνεια. Οι τράπεζες που πάνε με υπερβολικά κριτήρια και κόβουν υγιείς επιχειρήσεις που δικαιούνται αυτό το εργαλείο και με προσχήματα οι υπάλληλοι των τραπεζών δεν τους δίνουν λεφτά που δικαιούνται, αυτές οι τράπεζες θα χάσουν λεφτά τα οποία θα δοθούν σε άλλες τράπεζες που κινούνται γρήγορα» είπε ο κ. Γεωργιάδης.

«Θα το πω για τελευταία φορά προς όλους, οι τράπεζες πρέπει, ασφαλώς με τραπεζικά κριτήρια, αλλά όχι με τραπεζικές υπερβολές να δώσουν χρήματα στις υγιείς επιχειρήσεις. Προτιμώ να συνεννοηθούμε όλοι μας πολιτισμένα» έγραψε ο υπουργός στην ανάρτησή του στο Twitter.

Δικαίωμα στο υπουργείο να εξετάζει την ταχύτητα και το ύψος των δανείων

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με πρόβλεψη που υπάρχει στη σύμβαση που έχουν υπογράψει οι τράπεζες με το κράτος για το Επενδυτικό Ταμείο, δίνεται το δικαίωμα στο υπουργείο Ανάπτυξης εντός 30 ημερών να εξετάζει την ταχύτητα και των όγκων των εγκρίσεων και των εκταμιεύσεων των δανείων που αφορούν τα χρηματοδοτικά εργαλεία και να βαθμολογεί την επίδοση των τραπεζών, ώστε όταν εντοπίζει ότι υπάρχουν χαμηλές επιδόσεις τα κεφάλαια αυτά να ανακατανέμονται και να κατευθύνονται σε άλλες τράπεζες ώστε να προχωρήσουν οι χρηματοδοτήσεις.

«Έχουμε καθημερινή εικόνα για το πώς προχωρούν τα δάνεια αυτά και δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα να βάζει εμπόδια», δήλωσε ο υπουργός τονίζοντας ότι δεν χωρά καμία αμφισβήτηση αναφορικά με τα τραπεζικά κριτήρια σε σχέση με την φερεγγυότητα των υποψηφίων δανειοληπτών, ωστόσο είναι απαράδεκτο, όπως είπε, εκείνοι που μπορούν να δανειοδοτηθούν να μένουν εκτός.

Στόχος να επιβιώσουν οι επιχειρήσεις

Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης στόχος είναι υγιείς επιχειρήσεις είτε μικρές, είτε μεγάλες να μπορέσουν να επιβιώσουν στις δύσκολες αυτές συνθήκες και αυτό η κυβέρνηση θα το εξασφαλίσει με όποιον τρόπο μπορεί  με βάση τις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί με τις τράπεζες.

Loading