Αχτσιόγλου: «Η ύφεση της οικονομίας εξαρτάται από την κυβέρνηση»

Συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό IONIA TV παραχώρησε η Έφη Αχτσιόγλου, η οποία τοποθετήθηκε για την ύφεση που πρόκειται να έρθει τονίζοντας ότι η κυβέρνηση με την πολιτική της θα ορίσει το μέγεθος της.

Αναλυτικά όσα είπε:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει εξ αρχής -και μάλιστα δύο φορές- τροπολογία για την παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2020. Επίσης, έχουμε καλέσει την κυβέρνηση να καταθέσει σχέδιο για το πώς θα ρυθμίσει τα κόκκινα δάνεια, ώστε να προστατεύει πραγματικά τους ανθρώπους που έχουν αδυναμία πληρωμής και όχι αυτούς που είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές. Τίποτα από τα δύο δεν έγινε. Βρισκόμαστε στο παρά ένα και νομικά δεν υπάρχει καμία προστασία για την πρώτη κατοικία. Αυτό που διαρρέεται από την κυβέρνηση για πολύ μικρή παράταση λίγων ημερών δεν δίνει καμία διασφάλιση για την επόμενη μέρα. Εν μέσω καραντίνας, ενώ οι άνθρωποι επιβαλλόταν να μείνουν στο σπίτι και σώρευαν χρέη, είναι τραγικό να διακυβεύεται η πρώτη κατοικία τους», υπογράμμισε.

Αναφερόμενη στην απόφαση της κυβέρνησης για επαναλειτουργία των σχολείων τόνισε ότι «είμαστε πάρα πολύ επιφυλακτικοί για το βιαστικό άνοιγμα των σχολείων, τα οποία η ίδια η κυβέρνηση χαρακτήριζε “υγειονομική βόμβα”. Δεν αιτιολόγησε συγκεκριμένα γιατί κάνει αυτή την επιλογή. Υπάρχει μεγάλη διάσταση απόψεων στην επιστημονική κοινότητα για το κατά πόσο αυτό είναι θεμιτό ή όχι. Ιδίως τα παιδιά είναι πολύ πιο δύσκολο να τηρήσουν τους βασικούς κανόνες υγιεινής. Στην πραγματικότητα κανείς δεν μπορεί να δει ποιο είναι το όφελος, ενώ το ρίσκο είναι προφανές και πολύ μεγάλο. Γιατί μία τέτοια απόφαση, για να υπάρξει μία περίοδος διδασκαλίας ούτε 20 ημερών; Με εξαίρεση τη Γ’ Λυκείου, όπου εκεί τα πράγματα είναι πολύ συγκεκριμένα και πρέπει στοιχειωδώς να λειτουργήσει μερικές μέρες για να μπορέσουν τα παιδιά να δώσουν πανελλήνιες, δεν βλέπουμε στην παρούσα φάση την επιτακτική ανάγκη να λειτουργήσουν τα σχολεία».

Αναφερόμενη στα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης σημείωσε ότι «δεν έλαβε ένα εμπροσθοβαρές, γενναίο δημοσιονομικά, πακέτο μέτρων» και πρόσθεσε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε ένα ρεαλιστικό και κοστολογημένο σχέδιο, ένα πλέγμα εμπροσθοβαρών μέτρων για να προλάβουμε τις συνέπειες της ύφεσης, με τους εξής άξονες: πληρωμή από το κράτος των μισθών των εργαζομένων και κάλυψη του εισοδήματος των ελεύθερων επαγγελματιών που πλήττονται, δέσμευση των επιχειρήσεων ότι θα κρατήσουν τους εργαζόμενους με τις σχέσεις εργασίας που είχαν, άμεση μη επιστρεπτέα ενίσχυση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ύψους 3 δισ. ευρώ, υποστήριξη των επισφαλώς εργαζομένων, των εποχικών και των μη επιδοτούμενων ανέργων, ύψους 1,5 δισ. ευρώ. Το συνολικό πακέτο ήταν ύψους 26 δισ. ευρώ, τα 14 δισ. ”ζεστό” χρήμα και τα υπόλοιπα εγγυήσεις του κράτους για τον δανεισμό των επιχειρήσεων. Οι διαθέσιμοι πόροι, εθνικοί και ευρωπαϊκοί, είναι περίπου 50 δισ., εμείς προτείναμε τη χρήση περίπου των μισών».

Η κ. Αχτσιόγλου επισήμανε ότι «η κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα απ’ ό,τι προτείναμε» και «το παράθυρο για αυτό το εμπροσθοβαρές πακέτο κλείνει, λόγω χρόνου». Θα έρθουμε αντιμέτωποι με τις συνέπειες της ύφεσης η οποία ήταν δεδομένη «αλλά το μέγεθός της δεν ήταν προδιαγεγραμμένο, είχε και θα έχει να κάνει με τις πολιτικές αποφάσεις που ελήφθησαν και δεν στήριξαν τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις με απτό τρόπο». Αντιθέτως, η κυβέρνηση υλοποιεί «ένα σχέδιο για μειώσεις μισθών μέσω της εκ περιτροπής εργασίας και αναστολή των συμβάσεων χωρίς εγγύηση για το αν οι άνθρωποι θα ξαναβρούν τη θέση εργασίας τους όταν ξανανοίξουν οι επιχειρήσεις».

Μπορείτε να δείτε όσα είπε στο παρακάτω βίντεο:

Loading