Φιέστα για την έξοδο από τα μνημόνια στις 30 Αυγούστου!

Του Γιάννη Συμεωνίδη

Μπορεί η διαπραγμάτευση με τους δανειστές να μπαίνει στην πιο δύσκολη φάση της, ωστόσο στην κυβέρνηση προετοιμάζονται ήδη για τους πανηγυρισμούς για το τέλος των μνημονίων!

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, ο Αλέξης Τσίπρας σχεδιάζει εκδήλωση στο λόφο της Πνύκας, στο πρότυπο εκείνης που είχε στηθεί όταν βρέθηκε στην Αθήνα ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, με κεντρικό ομιλητή τον ίδιο και προσκεκλημένους κορυφαίους Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Στις 30 Αυγούστου η… φιέστα

Η πιθανότερη ημερομηνία είναι η Πέμπτη, 30 Αυγούστου, αν και οι τελικές αποφάσεις θα εξαρτηθούν από το πού θα καταλήξει το Eurogroup της 21ης Ιουνίου στο οποίο αναμένεται να επιβεβαιωθεί η έξοδος από τα μνημόνια και θα έχει αποσαφηνιστεί τόσο το εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο όσο κι ο μηχανισμός ελάφρυνσης του χρέους, πιθανότατα με ρήτρα ανάπτυξης, όπως τον θέλουν (και) οι Γάλλοι.

Κυβερνητικοί πανηγυρισμοί

Στην κυβέρνηση, ωστόσο, γνωρίζουν ότι για να έχουν κοινωνικό αντίκτυπο οι πανηγυρισμοί τους είναι κρίσιμο να αποτρέψουν την εφαρμογή της νέας μείωσης συντάξεων και του αφορολόγητου που έχει ήδη ψηφιστεί και η οποία, αν δεν αλλάξει κάτι, θα εφαρμοστεί το 2019 και το 2020 αντιστοίχως.

Τη δεδομένη στιγμή, πάντως, αυτή η εξέλιξη δεν φαίνεται και η πιθανότερη κι αυτό δυσκολεύει το έργο του πρωθυπουργού να πείσει και την ελληνική κοινή γνώμη ότι το σχέδιο για την επόμενη ημέρα που θα ανακοινώσει από την Πνύκα είναι και υλοποιήσιμο και ικανό από μόνο του να ωθήσει στη δίκαιη ανάπτυξη.

Συγκρότηση προοδευτικού μετώπου

Από την άλλη, στο Μαξίμου ευελπιστούν πως οι Ευρωπαίοι δανειστές και το ΔΝΤ θα συνειδητοποιήσουν  ότι για να μπορέσει να επανέλθει η κανονικότητα στην Ελλάδα και, κατ’ επέκταση, στην Ευρωζώνη πρέπει να δοθεί στη χώρα μας η καθαρή έξοδος δίχως κανένα βαρίδιο.

Όπως κι αν έχει, ο κ. Τσίπρας στην Πνύκα αναμένεται να κάνει επίσημο άνοιγμα στο εσωτερικό για τη συγκρότηση προοδευτικού μετώπου με αφορμή τη Συνταγματική Αναθεώρηση και χρονικό ορίζοντα τις επόμενες βουλευτικές εκλογές, οι οποίες με τα σημερινά δεδομένα θα πραγματοποιηθούν το Μάιο του 2019 μαζί με τις ευρωεκλογές.

Loading