Αχτσιόγλου: Οι επιλογές της κυβέρνησης συνθέτουν μία εικόνα εξαιρετικά δυσμενή

«Οι επιλογές της κυβέρνησης συνθέτουν μία εικόνα εξαιρετικά δυσμενή για την επόμενη μέρα της εργασίας», τόνισε η Έφη Αχτσιόγλου στον “Realfm97,8”.

«Ωστόσο και αυτή τη στιγμή που μιλάμε πάρα πολλοί άνθρωποι, επισφαλώς εργαζόμενοι και μη επιδοτούμενοι άνεργοι, έχουν βιοποριστικό πρόβλημα διότι δεν λαμβάνουν καν το ανεπαρκές επίδομα της κυβέρνησης». Όσοι μπαίνουν σε αναστολή εργασίας και λαμβάνουν το επίδομα όχι μόνο «δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα με τα 530 ευρώ τον μήνα, αλλά δεν ξέρουν αν την επόμενη μέρα θα έχουν τη θέση εργασίας τους, με τι όρους, και τι μισθό». Οι υπόλοιποι που έχουν τεθεί στο «νέο σχήμα της εκ περιτροπής εργασίας λαμβάνουν μισό μισθό, πράγμα που για εργαζόμενους με μερική απασχόληση σημαίνει μισθό κάτω και από 200 ευρώ», σημείωσε.

Η κ. Αχτσιόγλου υπογράμμισε ότι σε αντίθεση με τα μέτρα της κυβέρνησης η οποία «προχωρά σε αναδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων εις βάρος του κόσμου της εργασίας», ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει πρόταση για την «πλήρη κάλυψη από το κράτος του μισθού των εργαζομένων στις επιχειρήσεις που πλήττονται», με ταυτόχρονη δέσμευση των επιχειρήσεων «να διατηρήσουν τους ίδιους εργαζόμενους και τις ίδιες σχέσεις εργασίας» και παράλληλη «χρηματοδότηση των επιχειρήσεων με άμεση μη επιστρεπτέα ενίσχυση 3 δισ. ευρώ. Η χρηματοδότηση αυτή αφορά κυρίως τις μικρές επιχειρήσεις που δεν έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό». Στόχος της πρότασης αυτής με προοπτική εξαμήνου, πρόσθεσε, είναι «να διατηρηθεί την επόμενη μέρα η προσφορά και η ζήτηση, κατά το δυνατόν, στα ίδια περίπου επίπεδα με τον Φλεβάρη του 2020».

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, επισήμανε, «είναι συνολικού ύψους 26 δισ. ευρώ, τα 14 δισ. είναι άμεση δημοσιονομική δαπάνη, “ζεστό” χρήμα στην αγορά για κάλυψη των μισθών, κάλυψη των ελεύθερων επαγγελματιών, κάλυψη των επισφαλώς εργαζομένων και των μη επιδοτούμενων ανέργων και άμεση ενίσχυση στις επιχειρήσεις. Τα υπόλοιπα είναι εγγυήσεις δανεισμού. Αυτή τη στιγμή τα διαθέσιμα χρήματα ξεπερνούν τα 50 δισ. ευρώ. Προφανώς σε αυτά μετράμε και τη χρήση ενός μέρους του “μαξιλαριού” ασφαλείας που άφησε η διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ευρωπαϊκούς πόρους για την αντιμετώπιση της πανδημίας».

Σχολίασε, παράλληλα, ότι «η λογική “βλέποντας και κάνοντας” που έχει η κυβέρνηση είναι εντελώς προβληματική», γιατί θα οδηγήσει την οικονομία «σε ένα σπιράλ ύφεσης το οποίο δεν θα μπορεί να αντιστραφεί γρήγορα. Και θα μετατρέψει μια συγκυριακή κρίση, σε δομική».

Αναφερόμενη στην πρόσφατη πρόταση του ΣΕΒ για τα εργασιακά επεσήμανε ότι τούτη ουσιαστικά ισοδυναμεί με γενικευμένη εργολαβοποίηση του συνόλου των ιδιωτικών υπαλλήλων. Υπογράμμισε ότι η πρόταση αυτή επενδύει στο έδαφος της υποβάθμισης της εργασίας που έχει καλλιεργήσει η κυβέρνηση αυτό το διάστημα, πράγμα που δεν συμβαίνει σε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα. «Όταν η κυβέρνηση οδηγεί το εργατικό δίκαιο στο σημείο μηδέν, είναι αναμενόμενο ο ΣΕΒ να ζητά κάτι ακόμη πιο επιθετικό. Η γενικευμένη εργολαβοποίηση που προτείνει ο ΣΕΒ συνιστά τον ορισμό της επισφαλούς εργασίας, ο εργαζόμενος δεν θα έχει καμία ασφάλεια ούτε για το που δουλεύει, ποια δουλειά κάνει, ποιος είναι ο μισθός του, τα ωράρια του κλπ».

Τέλος, αναφερόμενη στο πρόσφατο Eurogroup η κ. Αχτσιόγλου υπογράμμισε ότι «οι αποφάσεις του δεν είναι απλώς απογοητευτικές και πίσω από τις ανάγκες, αλλά θα δημιουργήσουν μία νέα κρίση χρέους στην Ευρωζώνη και θα προκαλέσουν τριγμούς στη συνοχή της ΕΕ».

Δείτε τη ροή ειδήσεων

Loading