Τα μηνύματα Τσίπρα σε καραμανλικούς-σαμαρικούς

Κι όμως, έμμεσο μήνυμα καταψήφισης της Κατερίνας Σακελλαροπούλου από τους καραμανλικούς και τους σαμαρικούς της ΝΔ έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας με το τηλεοπτικό του μήνυμα, με το οποίο κατά τα άλλα στήριξε την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Του Γιάννη Συμεωνίδη

Απευθυνόμενος και στους καραμανλικούς, στο πλαίσιο διάσπασης της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε επανειλημμένες αναφορές στο ατόπημα του πρωθυπουργού να μην υποστηρίξει την επανεκλογή του Προκόπη Παυλόπουλου, χωρίς μάλιστα να εξηγήσει γιατί δεν το έπραξε.

Από την Κουμουνδούρου, εξάλλου, διαρρέουν πως ο κ. Μητσοτάκης δεν ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την επιλογή του παρά λίγα λεπτά πριν το διάγγελμά του κι αφού το όνομα της κυρίας Σακελλαροπούλου είχε διαρρεύσει στον Τύπο.

Όσον αφορά τους σαμαρικούς, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τους «τσίγκλησε» με την αναφορά του στην προοδευτική δράση της κυρίας Σακελλαροπούλου ως δικαστικού, η οποία υπηρέτησε με σθένος την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων και τη θρησκευτική ουδετερότητα του κράτους, ενώ δεν δίστασε να συνταχθεί ακόμα και με τη μειοψηφία για να υπερασπιστεί το δικαίωμα των παιδιών των μεταναστών που έχουν γεννηθεί ή έχουν πάει σε ελληνικό σχολείο να αποκτούν την ελληνική ιθαγένεια.

Δεν έλειψε, πάντως, η γκρίνια της εσωκομματικής αντιπολίτευσης για το ότι γι’ άλλη μια φορά δεν συνεδρίασαν τα εκλεγμένα όργανα του κόμματος για να ληφθεί μια σημαντική απόφαση παρά μόνο στην ουσία ένας στενός κύκλος στελεχών που εμπιστεύεται ο κ. Τσίπρας.

Σε σχέση με τον εκλογικό νόμο, που ψηφίζεται μάλλον την επόμενη Παρασκευή, στο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν με νόημα πως αν ίσχυε η απλή αναλογική στις εκλογές της 7ης Ιουλίου θα υπήρχε η, θεωρητική έστω, δυνατότητα συγκρότησης προοδευτικής κυβέρνησης, αφού ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ 25 θα είχαν εκλέξει 157 βουλευτές.

Επισημαίνουν, εξάλλου, στην Κουμουνδούρου πως η άρνηση του ΚΙΝΑΛ να υπερψηφίσει την αλλαγή του εκλογικού νόμου όχι μόνο αφήνει απομονωμένη τη ΝΔ- μόνο αυτή θα την υπερψηφίσει-, αλλά και στέλνει ένα πρώτο, δειλό έστω, μήνυμα συνεννόησης με το ΣΥΡΙΖΑ που αύριο μεθαύριο μπορεί να μετατραπεί σε κάτι συμπαγέστερο.

Loading