Πού ποντάρει ο Τσίπρας με Γεννηματά

Μόνο τυχαία δεν ήταν η αναφορά στην απλή αναλογική στις διακηρυκτικές θέσεις του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ– Προοδευτική Συμμαχία.

Του Γιάννη Συμεωνίδη

Η αξιωματική αντιπολίτευση, ενόψει της αλλαγής του εκλογικού νόμου από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, θα επιμείνει στην εφαρμογή του εκλογικού συστήματος που η ίδια επέλεξε στην προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο.

Συνδέει, μάλιστα, την εφαρμογή της απλής αναλογικής με τη συγκρότηση προοδευτικής κυβέρνησης, εξέλιξη που πρέπει να θεωρηθεί επίσημο άνοιγμα στο ΚΙΝΑΛ για το σχηματισμό συγκυβέρνησης ανεξαρτήτως από τη σειρά κατά την οποία θα τερματίσουν τα δύο κόμματα στις επόμενες εκλογές.

Το άνοιγμα αυτό, μάλιστα, αναμένεται να γίνει καθαρότερο με το νέο έτος και με τα διλήμματα που θα θέσει ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας στην Φώφη Γεννηματά.

Όπως κι αν έχει, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί η όποια συνεργασία με τη Χαριλάου Τρικούπη να βασιστεί σε προγραμμματική συμφωνία των δύο πλευρών κι όχι απλώς σε συμφωνία κυρίων και διανομή οφιτσίων.

Θα χρησιμοποιήσει, μάλιστα, ως παραδείγματα τις περιπτώσεις της Ισπανίας και  της Πορτογαλίας όπου η Αριστερά συνεργάζεται με τη Σοσιαλδημοκρατία.

Πολλά θα εξαρτηθούν, πάντως, από τη στάση που θα κρατήσει το ΚΙΝΑΛ στην αλλλαγή τουυ  εκλογικού νόμου.

Με δεδομένο ότι ΚΚΕ και ΜέΡΑ 25 δεν θα συναινέσουν στην κατάργηση της απλής αναλογικής- ενδεχομένως και η Ελληνική Λύση- στην Κουμουνδούρου εκτιμούν πως η κυρία Γεννηματά δεν θα επιλέξει στο τέλος την απομόνωσή της από τα υπόλοιπα προοδευτικά κόμματα και τη συστοίχισή της με τη ΝΔ.

Φόβος διασπάσεων

Η σχετική συζήτηση αναμένεται να αναζωπυρωθεί μετά από το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ στα μέσα Μαΐου όταν και θα  έχει ολοκληρωθεί σε σημαντικό βαθμό ο μετασχηματισμός του κι ο κ. Τσίπρας θα έχει λυμένα τα χέρια-  ιδίως στην περίπτωση που επιλέξει την εκλογή του από τη βάση- για να προχωρήσει σε συμμαχίες που μέχρι πρότινος έμοιαζαν ανίερες.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ωστόσο, δεν έχει αυταπάτες, αφού αναγνωρίζει ότι η όποια συμμαχία του με το ΚΙΝΑΛ θα οδηγήσει σε διάσπαση του πάλαι ποτέ ΠΑΣΟΚ, αλλά πιθανόν σε  αποχωρήσεις κι από το δικό του κόμμα.

Loading