“Η Φώφη υπέγραψε την πολιτική της καταδίκη”

Από την Αχαΐα ξεκινά σήμερα Δευτέρα κι αύριο Τρίτη τις ανά τη χώρα περιοδείες του ο Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο της οργανωτικής ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ, της πολιτικής του διεύρυνσης και της εγγραφής νέων μελών.

Του Γιάννη Συμεωνίδη

Η επιλογή, βεβαίως, του συγκεκριμένου νομού ως «εναρκτήριου» δεν ήταν καθόλου τυχαία, αφού ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι βουλευτής Αχαΐας, ενώ κι ο ΣΥΡΙΖΑ βγήκε πρώτο κόμμα στο νομό και στις εκλογές της 7ης Ιουλίου, μολονότι ηττήθηκε στο σύνολο της επικρατείας.

Η συνέχεια των περιοδειών θα δοθεί στην Κρήτη την ερχόμενη εβδομάδα κι αυτό γιατί την Τετάρτη και την Πέμπτη ο κ. Τσίπρας θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες με αφορμή τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Ο πρώην πρωθυπουργός θα εξακολουθεί να συμμετέχει στην προπαρασκευαστική Σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών παρότι δεν είναι πλέον επικεφαλής της κυβέρνησης, αν κι ο ΣΥΡΙΖΑ, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν πρόκειται να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Αριστερά.

Όσον αφορά την Κρήτη, κι αυτή είναι μία ασφαλής επιλογή για τη συνέχιση των περιοδειών από τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν πρώτο κόμμα και στους τέσσερις νομούς της και στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές.

Όσον αφορά την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, στην Κουμουνδούρου κάνουν λόγο για συμφωνία κάτω από το τραπέζι Κυριάκου Μητσοτάκη- Φώφης Γεννηματά και για τον εκλογικό νόμο και τη Συνταγματική Αναθεώρηση, αλλά και για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, που θα καθιστά κι επισήμως τα ΚΙΝΑΛ εξαπτέρυγο της ΝΔ και της κυβέρνησης.

«Η Φώφη υπόγραψε την πολιτική της καταδίκη την Παρασκευή», όπως μας αναφέρουν χαρακτηριστικά κομματικές πηγές, οι οποίες υπογραμμίζουν πως οι τελευταίες εξελίξεις καθιστούν ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη ταχείας ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ ώστε ιδίως μετά από το συνέδριο- το οποίο προσδιορίζουν στις αρχές της άνοιξης- οι προοδευτικοί πολίτες της χώρας να αισθανθούν πως έχουν ένα πολύ ισχυρό αποκούμπι απέναντι στον ακροδεξιό νεοφιλελευθερισμό και στις παραφυάδες του.

«Ας μην καταργήσει την απλή αναλογική»…

Ο κ. Τσίπρας, άλλωστε, κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό την Παρασκευή του ξεκαθάρισε ότι για τον ίδιο και το κόμμα του είναι «κόκκινη» γραμμή η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού να μην επηρεάζει το εκλογικό αποτέλεσμα.

Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, εξάλλου, σχολιάζοντας κυβερνητική ανακοίνωση περί ισότητας ψήφου επισημαίνουν δηκτικώς πως αυτή θα έπρεπε να τη λάβει υπόψη πριν προχωρήσει στην κατάργηση της απλής αναλογικής.

Loading