«Όχι» της ΝΔ σε δημοψήφισμα για το Σκοπιανό

Του Χρήστου Τσαλικίδη

Ούτε που θέλουν να ακούν στη ΝΔ για το ενδεχόμενο να διεξαχθεί δημοψήφισμα για το Σκοπιανό. Το “όχι” της Πειραιώς απαντά ξεκάθαρα στις φήμες που θέλουν το Μέγαρο Μαξίμου να εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να “αποδράσει” από το θέμα πετώντας την…  καυτή πατάτα του θέματος της ονομασίας των Σκοπίων στους πολίτες.

Πηγές από το περιβάλλον του Κυριάκου Μητσοτάκη επισημαίνουν πως η συζήτηση που ανοίγει με ευθύνη του Μεγάρου Μαξίμου «είναι εντελώς άκαιρη τη συγκεκριμένη στιγμή». Και αυτό, όπως εξηγούν, «διότι από την πλευρά της κυβέρνησης δεν υπάρχει συγκεκριμένη και ενιαία πρόταση, αλλά δυο κυβερνητικοί εταίροι που εξακολουθούν να εκφράζουν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις το εθνικό ζήτημα, γεγονός που από μόνο του αποδυναμώνει τη διαπραγματευτική θέσης της χώρας».

Μάλιστα οι ίδιες πηγές προτρέπουν τον Αλέξη Τσίπρα να κάνει ένα «εσωτερικό δημοψήφισμα στο υπουργικό του συμβούλιο μήπως και καταλάβει επιτέλους ο ελληνικός ποια είναι η πρόταση της κυβέρνησης και τι ακριβώς διαπραγματεύεται με τα Σκόπια.

«Οι Έλληνες δεν εμπιστεύονται Τσίπρα-Καμμένο-Κοτζιά»

Σε ό,τι αφορά το μεγάλο συλλαλητήριο της Κυριακής, η αξιωματική αντιπολίτευση το αποτιμά τονίζοντας ότι οι Έλληνες εξέφρασαν την εθνική τους υπερηφάνεια, αποδεικνύοντας πως δεν εμπιστεύονται τη διαπραγμάτευση Τσίπρα-Καμμένου-Κοτζιά.

Σε ό,τι αφορά την απέλπιδα προσπάθεια την Κυβέρνησης να μειώσει τη σημασία του συλλαλητηρίου, ισχυριζόμενη ότι μετείχαν μόνο 140 χιλιάδες πολίτες, συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη σχολιάζουν πως ο κυβερνητικός ισχυρισμός δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Χαρακτηρίζουν δε σημαντικό το γεγονός ότι οι παρευρισκόμενοι αγνόησαν τις προβοκάτσιες των τελευταίων ημερών και δήλωσαν ειρηνικά και με αξιοπρέπεια τα πιστεύω τους.

«Ντροπή» οι κυβερνητικές επιθέσεις στον Μίκη Θεοδωράκη

Τέλος, σχετικά με τις λυσσαλέες επιθέσεις που δέχεται ο Μίκης Θεοδωράκης από τον ΣΥΡΙΖΑ, η Νέα Δημοκρατία τις χαρακτηρίζει ως «ντροπή».  Όπως σημειώνουν οι ίδιοι κύκλοι: «Ασχέτως του αν συμφωνεί κανείς με όλες τις αποστροφές του και σε ποιο βαθμό, συγκίνησε τους πολίτες που συμμετείχαν στο συλλαλητήριο.

Από εκεί και πέρα, όσα ακούγονται ή ψιθυρίζονται από το κυβερνητικό στρατόπεδο σε σχέση με τον μεγάλο μας μουσικοσυνθέτη, επιβεβαιώνουν πως η στάση της Κυβέρνησης δεν καθορίζεται από σταθερές αρχές, αλλά υπαγορεύεται κάθε φορά από μικροκομματικές σκοπιμότητες. Θα είχε ενδιαφέρον πάντως οι -κατά τα άλλα- λαλίστατοι υπουργοί και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να σχολιάσουν ειδικά την εξής αποστροφή από τον λόγο του μουσικοσυνθέτη: “μάχομαι συνάμα τον φασισμό σε όλες τις μορφές και προπαντός στην πιο επικίνδυνη μορφή του, την αριστερόστροφη”.

Από ό,τι φαίνεται, ο Μίκης Θεοδωράκης χαίρει της εκτίμησης του κ. Τσίπρα και των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ όταν οι παρεμβάσεις του εξυπηρετούν το κυβερνητικό αφήγημα, αλλά υποτιμώνται μέχρις απαξιώσεως, όταν στέκεται απέναντι τους».

 

Loading