Όσα δεν έδειξαν οι κάμερες στις Πρέσπες

Πρέσπες και Ψαράδες βγήκαν από τους συνηθισμένους τους ρυθμούς. Η ακριτική περιοχή έχασε για λίγο την ησυχία της για να γίνει θέατρο μιας συμφωνίας -“ιστορικής”, “αμφιλεγόμενης”, “κατάπτυστης”, “δίκαιης”, “επωφελούς” κλπ.

Λίγα χιλιόμετρα μακριά από την εξέδρα που φιλοξένησε Τσίπρα, Ζάεφ, τους υπουργούς Εξωτερικών Ελλάδας κκαι ΠΓΔΜ, τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, ευρωπαίους αξιωματούχους και πολλούς άλλους, έπεσαν χημικά και προκλήθηκαν επεισόδια.

Αυτοί που συγκεντρώθηκαν για να διαδηλώσουν κατά της συμφωνίας έφθασαν με πούλμαν στο Πισοδέρι, καθώς η περιοχή στους Ψαράδες ήταν αποκλεισμένη από αστυνομικές δυνάμεις -ώστε να μην “χαλάσει” το εορταστικό κλίμα. Παρόλα αυτά, οι καμπάνες ήχησαν πένθιμα -γεγονός κάθε άλλο παρά ταιριαστό στο σκηνικό της “γιορτής”…

Λάτε με στέβια

Η ιδιοκτήτρια της τοπικής ταβέρνας, σε κατάσταση πανικού, άκουσε την παραγγελία “ένα λάτε με στέβια” για να απαντήσει «ελληνικό και νεσκαφέ μόνο». Η γραμματέας του πρωθυπουργού Γιάννα Πεππέ δεν σταματούσε να επιβλέπει και να δίνει εντολές. Αντιθέτως, βουλευτές, πρώην υπουργοί και πρωτοκλασάτα κυβερνητικά στελέχη ήταν πιο άνετοι. Προσπέρασαν τον έλεγχο, στον οποίο όλοι ανεξαιρέτως οι δημοσιογράφοι υπόκειντο. Μία άλλη βουλευτίνα, επέπληξε ένα όργανο της τάξης που δεν την αναγνώρισε, απαιτώντας προνομιακή μεταχείριση. Τελικά, οι περισσότεροι εξ’ αυτών συγκεντρώθηκαν σ’ ένα καφέ, με την Κατερίνα Νοτοπούλου να κάνει πηγαδάκι με την Θεοδώρα Τζάκρη, η οποία έδειχνε να ισορροπεί επικίνδυνα με τις γόβες στιλέτο, όταν το σινούκ προσγειώθηκε και δόθηκε το σήμα να κατηφορίσει και να κάτσει στη θέση της. Η συνομιλήτριά της δεν την ακολούθησε. Αν και κάποιοι της επεσήμαναν να κάτσει μπροστά με τους επισήμους, εκείνη επέλεξε να μείνει όρθια, πίσω από τους δημοσιογράφους.

Happy birthday στον Νίμιτς

Πρώτοι εμφανίστηκαν οι Γιώργος Κατρούγκαλος και Γιάννης Αμανατίδης και στη συνέχεια ο Νίκος Κοτζιάς -με το κομματικό κοινό να σηκώνεται και να φωνάζει ρυθμικά το όνομά του.Ο υπουργός Εξωτερικών έβγαλε σέλφι με όλους, αστειεύτηκε και τέλος προέτρεψε τους πάντες να τραγουδήσουν το Happy Birthday στον Μάθιου Νίμιτς που είχε μόλις κάνει την εμφάνισή του. Ο ειδικός διαπραγματευτής του ΟΗΕ, απ’ όλες τις ημέρες του χρόνου, είχε εκείνη την ημέρα τα γενέθλιά του. Λίγα λεπτά αργότερα έφτασε και ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος αν και δέχτηκε την ίδια θερμή υποδοχή, προσπέρασε το κοινό για να καλωσορίσει τον σκοπιανό ομόλογό του, ο οποίος κατέφθασε με ταχύπλοο.

Οι “Μακεδόνες”

Οι ομιλίες που ακολούθησαν επισκιάστηκαν από χειραψίες, αγκαλιές και ασπασμούς. Ο Ζόραν Ζάεφ αναφέρθηκε στον λαό του ως μακεδονικό και στη χώρα του ως Μακεδονία αλλά κανείς δεν ασχολήθηκε ιδιαίτερα με το γεγονός. Οι επίσημοι συνέχισαν το γλέντι με φιλέτο χοιρινού, ψητό μοσχάρι, μπακλαβά και ρακή στο έδαφος της γείτονας χώρας. Όταν και οι τελευταίοι έφυγαν, η Μεγάλη Πρέσπα επανήλθε στους συνήθεις ρυθμούς της.

 

Με πληροφορίες από protothema.gr

Loading