Όνομα με τον όρο «Μακεδονία» προτείνει ο Νίμιτς

Τον όρο «Μακεδονία» θα περιλαμβάνει η πρόταση που θα καταθέσει ο Μάθιου Νίμιτς για την ονομασία των Σκοπίων, όπως αποκάλυψε ο ίδιος, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1.

«Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές, διότι αυτή τη στιγμή το όνομα της χώρας στον ΟΗΕ είναι Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας» εξήγησε ο Αμερικανός διπλωμάτης, δίνοντας σαφή στόχευση των προθέσεών του. Τόνισε δε πως «τώρα μπορούμε να βρούμε μια λύση -ο όρος Μακεδονία περιλαμβάνεται στην ονομασία και αναγνωρίζεται από την Ελλάδα. Επίσης, πάνω από 100 χώρες αναγνωρίζουν αυτή την χώρα ως “Republika Makedonija” και άρα ο όρος Μακεδονία συνδέεται με την χώρα αυτή».

Ενόψει της αυριανής συνέχισης των συνομιλιών στη Νέα Υόρκη, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, ανέφερε ακόμη πως περιμένει από Αθήνα και Σκόπια να μελετήσουν τις ιδέες του προσεκτικά, με ανοικτό μυαλό και να υιοθετήσουν θετική προσέγγιση για την επίλυση του προβλήματος.

«Δεν υπάρχει μαγική λύση»

«Πρόκειται να καταθέσω νέα πρόταση, διότι είναι μια νέα συγκυρία. Κάποιες προτάσεις τις έχουμε συζητήσει για πολλά χρόνια και, όπως είπα σε μια συνέντευξη πριν μερικές ημέρες, δεν υπάρχει εδώ μια μαγική λύση. Ουδείς μπορεί να ανακαλύψει κάτι απόλυτα νέο -αν υπήρχε κάτι νέο θα το είχαμε ανακαλύψει εδώ και 25 χρόνια. Οι άνθρωποι στην Αθήνα, στα Σκόπια και στον ΟΗΕ δεν είναι ανόητοι. Νομίζω ότι στις σημερινές συνθήκες θα αναζητήσουμε μια διαφορετική λύση με νέο τρόπο. Αυτό θα προσπαθήσω να κάνω» πρόσθεσε ο κ. Νίμιτς.

Αφού πάντως μας κατέστησε σαφές ότι ο ίδιος θέλει τον όρο «Μακεδονία» στην ονομασία, απέφυγε να αναφερθεί λεπτομερώς στην επικείμενη πρότασή του, τονίζοντας πως «τώρα μπορούμε να βρούμε μια λύση που να πληροί τις προϋποθέσεις των Ελλήνων και να ικανοποιεί τον λαό του βόρειου γείτονα». Για να μας χρυσώσει και το χάπι έκλεισε την τοποθέτησή του ισχυριζόμενος πως: «Αν περιμένουμε κι άλλα 25 χρόνια το πρόβλημα θα γίνει χειρότερο».

Loading