«Ψήνουν» το ΚΙΝΑΛ για απλή αναλογική εδώ και τώρα!

Του Γιάννη Συμεωνίδη

Την ώρα που σημερινό (Δευτέρα) δημοσίευμα του Έθνους αναθερμαίνει τη συζήτηση για την απλή αναλογική, στο ΣΥΡΙΖΑ διαψεύδουν πως θα τους απασχολήσει στην αυριανή (Τρίτη) συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος στην Κουμουνδούρου, πιθανότατα την τελευταία πριν τις καλοκαιρινές διακοπές.

Όπως αναφέρουν στο Politik αρμόδιες πηγές, δεν υπάρχει κάποιο θέμα που θα κυριαρχήσει στη συζήτηση όπου θα γίνει κουβέντα γύρω από τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις κι ενδεχομένως να καθοριστούν οι απαραίτητες δράσεις από τα τέλη Αυγούστου και μετά, προκειμένου να επικοινωνηθεί όσο το δυνατό καλύτερα το τέλος των μνημονίων και οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η κυβέρνηση ώστε να αποκατασταθούν οι μνημονιακές αδικίες, κυρίως στον εργασιακό τομέα και στη φορολογία.

Σε σχέση, πάντως, με την απλή αναλογική από το Μαξίμου δεν διαψεύδουν πως βρίσκεται πάνω στο τραπέζι η πιθανότητα νομοθετικής ρύθμισης για την εφαρμογή της από τις επόμενες εκλογές, με αφορμή και την κατάτμηση της Β’ Αθηνών και της Περιφέρειας Αττικής.

Διευκρινίζουν, ωστόσο, πως ο Αλέξης Τσίπρας κι ο αρμόδιος υπουργός Πάνος Σκουρλέτης δεν θα βιαστούν να κινηθούν, περιμένοντας πρώτα τις τοποθετήσεις στη Βουλή των κομμάτων της αντιπολίτευσης και πρωτίστως του ΚΙΝΑΛ.

Όπως, άλλωστε, σημειώνουν με νόημα είναι προς όφελος της παράταξης της οποίας ηγείται η Φώφη Γεννηματά να επιθυμεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στη συγκρότηση της επόμενης κυβέρνησης, εξέλιξη που γίνεται πολύ πιο πιθανή εφόσον ψηφιστεί από την παρούσα Βουλή η απλή αναλογική και για τις επόμενες βουλευτικές εκλογές, πέρα από τις αυτοδιοικητικές.

Επιμονή στην πολύπλευρη εξωτερική πολιτική

Όσον αφορά τη σχέση με τη Μόσχα, κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν πως το πρόσφατο επεισόδιο με την απέλαση των Ρώσων διπλωματών δεν επηρεάζει την ειλημμένη κι εφαρμοσμένη απόφαση για την τήρηση πολύπλευρης εξωτερικής πολιτικής δίχως αποκλεισμούς.

Οι ίδιες πηγές, εξάλλου, υπενθυμίζουν με νόημα ότι η Ελλάδα ήταν μια από τις λίγες ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες δεν είχαν απελάσει Ρώσους διπλωμάτες με αφορμή το περιστατικό δηλητηρίασης του διπλού κατασκόπου και της κόρης του στη Μεγάλη Βρετανία.

Τονίζουν, ωστόσο, με νόημα πως υπάρχουν όρια τα οποία ταυτίζονται και με το σεβασμό προς το ελληνικό κράτος και τις αποφάσεις που λαμβάνει η κυβέρνησή του.

 

Loading