«Χρειάζεται να επιδείξουμε αποφασιστικότητα απέναντι στην Τουρκία»

«Χρειάζεται να επιδείξουμε αποφασιστικότητα απέναντι στην Τουρκία» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε για τα εθνικά θέματα στην εφημερίδα «Politico» και στον δημοσιογράφο Matthew Karnitsching, κατά τη συμμετοχή του στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου.

Μιλώντας για το θέμα του ονόματος των Σκοπίων και τις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη επανέλαβε την πάγια θέση του για «λύση-πακέτο», τονίζοντας πως τον ανησυχεί ο αλυτρωτισμός που εκφράζουν τα Σκόπια: «Θα πρέπει να υπάρξει λύση πακέτο. Όλα τα ζητήματα θα πρέπει να λυθούν ταυτόχρονα. Δεν είναι μόνο το όνομα, είναι ο αλυτρωτισμός, είναι το ζήτημα της αλλαγής των σχολικών βιβλίων, και είναι εν τέλει και η συνταγματική αναθεώρηση, ώστε να διασφαλίσουμε πως ό,τι συμφωνηθεί θα αποτυπώνεται στο Σύνταγμα της χώρας».

«Ένταξη στο ΝΑΤΟ μόνο με αλλαγή του συντάγματός τους»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διευκρίνισε πως για τη Νέα Δημοκρατία η ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. περνά μέσα από την αλλαγή συντάγματος του γειτονικού κρατιδίου: «Αν δεν προτίθενται να αλλάξουν το Σύνταγμα τους τώρα, εμείς, ως κόμμα, δεν πρόκειται να μπούμε σε συζητήσεις».

Ανήσυχος ο Μητσοτάκης για τα ελληνοτουρκικά

Τέλος, όσον αφορά στα ελληνοτουρκικά, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης δήλωσε ανήσυχος από την αυξανόμενη προκλητικότητα των Τούρκων στο Αιγαίο: «Υπάρχει λόγος ανησυχίας. Έχει αυξηθεί σημαντικά η ένταση στην περιοχή τον τελευταίο χρόνο. Η Τουρκία αμφισβητεί ελληνικά εδάφη, κάτι που κάνει εδώ και 20 χρόνια. Αλλά το τελευταίο διάστημα, το κάνει πολύ πιο επιθετικά. Χρειάζεται να επιδείξουμε αποφασιστικότητα».

Loading