Χολωμένοι με τη στρατιωτική ηγεσία στο Μαξίμου

Του Γιάννη Συμεωνίδη

Αντιμέτωπη με την υποτίμηση ενός ακόμα εθνικού ζητήματος βρίσκεται η κυβέρνηση, γι’ αυτό στο Μαξίμου τρέχουν και δεν φτάνουν και με την υπόθεση των συλληφθέντων Ελλήνων αξιωματικών.

Η σύγκληση και μόνο του κυβερνητικού συμβουλίου, το οποίο έχει συνεδριάσει πολύ λίγες φορές από τότε που θεσμοθετήθηκε- τον Ιούλιο του 2015-, καθώς και της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής αποδεικνύουν το μίνι πανικό στο Μαξίμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, στη συνεδρίαση της Τρίτης συμμετείχαν, πέραν βεβαίως του Αλέξη Τσίπρα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας, Γιάννης Δραγασάκης, οι υπουργοί Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, Επικρατείας, Χριστόφορος Βερναρδάκης, Αλέκος Φλαμπουράρης και Δημήτρης Τζανακόπουλος, Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, και Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης.

Υπό κανονικές συνθήκες θα συμμετείχε κι ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος, αλλά βρίσκεται στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο της ΕΕ.

Ο πρωθυπουργός φέρεται να έχει πάρει προσωπικώς την υπόθεση, ενώ δεν αποκλείεται να τηλεφωνήσει είτε στον Τούρκο ομόλογό του Μπιναλί Γιλντιρίμ είτε στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προκειμένου να βρεθεί λύση.

Από εκεί και πέρα, το συντονισμό έχει αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών, ενώ έχει παραγκωνιστεί η στρατιωτική ηγεσία στην οποία χρεώνεται η αδυναμία περιορισμού των αρνητικών επιπτώσεων του σφάλματος των αξιωματικών από την πρώτη στιγμή.

Προς το παρόν, στην κυβέρνηση ευελπιστούν πως δεν θα συμπεριληφθεί στο τελικό κατηγορητήριο και το αδίκημα της κατασκοπείας, μολονότι η δέσμευση με Navtex ακόμα και του Καστελόριζου από την Τουρκία δεν βοηθά στο να πέσουν οι τόνοι ένθεν κακείθεν.

Όπως σημειώνουν, πάντως, κυβερνητικές πηγές, η αντίδραση της ελληνικής πλευράς θα είναι κλιμακωτή και θα εξαρτηθεί από τις αποφάσεις της τουρκικής Δικαιοσύνης.

Δηλώνουν, ωστόσο, ικανοποιημένοι από την ευρωπαϊκή αντίδραση, ιδίως της άτυπης υπουργού Εξωτερικών της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, ενώ και τα μηνύματα από το ΝΑΤΟ είναι ενθαρρυντικά.

Όλα αυτά, όμως, δεν σημαίνουν πως έλειψε η ανησυχία κατά το κυβερνητικό συμβούλιο για το πού το πάει η Τουρκία. Κάθε άλλο μάλιστα, όπως μαθαίνουμε…

Loading