Φοβούνται τα «παιχνιδάκια» των ΑΝΕΛ

Του Γιάννη Συμεωνίδη

Φοβούνται τα “παιχνιδάκια” των βουλευτών των ΑΝΕΛ! Στο Μαξίμου δεν θεωρούν την ακραία τοποθέτηση του Κώστα Κατσίκη των ΑΝΕΛ για ανταλλαγή των Ελλήνων αξιωματικών με τους Τούρκους πραξικοπηματίες μεμονωμένο περιστατικό.

Αντιθέτως, το συμπεριλαμβάνουν σε μια σειρά δημόσιων τοποθετήσεων βουλευτών των ΑΝΕΛ, ιδίως του Δημήτρη Καμμένου, με τις οποίες θεωρούν πως ύστερα από τρία χρόνια κυβερνητικής συνεργασίας με τη ριζοσπαστική Αριστερά επανέρχονται στα νάματα της λαϊκής Δεξιάς.

Σύμφωνα με το σκεπτικό κυβερνητικών αξιωματούχων, οι δημοσκοπικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει το κόμμα του Πάνου Καμμένου αναγκάζουν τόσο τον πρόεδρό του όσο και τους βουλευτές του να καταφεύγουν σε μια ρητορική η οποία θωπεύει πατριωτικά αντανακλαστικά και κάνει διακριτές τις διαχωριστικές γραμμές με το ΣΥΡΙΖΑ.

Σε αυτό το πλαίσιο, ναι μεν στο Μαξίμου και στην Κουμουνδούρου δεν πιστεύουν ότι υπάρχει κάποιο σχέδιο Καμμένου για ανατροπή της κυβέρνησης προκειμένου να σώσει τον εαυτό του, φοβούνται όμως κάποιο «ατύχημα» τύπου Κατσίκη το οποίο θα κάνει αδύνατη τη συνέχιση της συνεργασίας είτε ουσιαστικώς είτε τυπικώς με καταψήφιση της κυβέρνησης σε πιθανή πρόταση μομφής της αντιπολίτευσης.

Κάποιοι, μάλιστα, υποστηρίζουν πως ορισμένοι βουλευτές των ΑΝΕΛ, θεωρώντας δύσκολο το κόμμα να βρίσκεται και στην επόμενη Βουλή, έχουν ήδη ενεργήσει για την προσωπική τους διάσωση συζητώντας στο παρασκήνιο για τη δημιουργία ενός ενιαίου φορέα στα δεξιά της ΝΔ ο οποίος θα περιλαμβάνει το ΛΑΟΣ του Γιώργου Καρατζαφέρη, τη Νέα Δεξιά του Φαήλου Κρανιδιώτη και την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου.

«Αυτά τα παιχνιδάκια τα φοβόμαστε», μας αναφέρει χαρακτηριστικά κυβερνητική πηγή.

Από εκεί και πέρα, ο Αλέξης Τσίπρας πορεύεται με την πεποίθηση ότι το δημόσιο χρέος της χώρας θα έχει ρυθμιστεί μέχρι το καλοκαίρι, εξέλιξη η οποία θα του επιτρέψει να ισχυρίζεται πως το 2018 θα είναι καλύτερο από το 2017 και το 2019- όταν στήνονται και οι κάλπες- καλύτερο από το 2018.

Οι τρεις πυλώνες

Όχημα για να γίνει πράξη η αισιοδοξία είναι η έγκριση από τους δανειστές της εθνικής αναπτυξιακής στρατηγικής την οποία θα παρουσιάσει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στο Eurogroup της 27ης Απριλίου και η οποία θα βασίζεται σε τρεις πυλώνες.

Ο πρώτος σχετίζεται με τη δημοσιονομική και τη μακροοικονομική σταθερότητα, ο δεύτερος με τη στήριξη της εργασίας, την αντιμετώπιση της ανεργίας και την αναβάθμιση και διεύρυνση του κοινωνικού κράτους, ενώ ο τρίτος με την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας προκειμένου η ελληνική οικονομία να παράγει υπηρεσίες και προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας, ικανά να σταθούν στο διεθνή ανταγωνισμό και να δημιουργήσουν αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας.

Loading