Φοβούνται στο Μαξίμου διπλό παιχνίδι Θεοδωράκη

Του Γιάννη Συμεωνίδη

Η κυβέρνηση Ζάεφ αναμένεται να αποστείλει με ρηματική διακοίνωση μέχρι το πρωί της Τετάρτης την απόφαση του Κοινοβουλίου της ΠΓΔΜ για την ολοκλήρωση της Συνταγματικής Αναθεώρησης στο βόρειο γείτονα.

Η απόφαση της Βουλής θα πρέπει να δημοσιευτεί προηγουμένως στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της χώρας, ωστόσο ο πρόεδρος Γκιόργκι Ιβάνοφ αρνείται να την υπογράψει κι αυτό θα το πράξει ο αλβανικής καταγωγής πρόεδρος της Βουλής, Ταλάτ Τζαφέρι, εξέλιξη που εγκυμονεί, σύμφωνα με τους γνωρίζοντες, ζητήματα συνταγματικότητας της διαδικασίας.

Εφόσον η Συμφωνία των Πρεσπών έρθει με ρηματική διακοίνωση στην Αθήνα θα παραδοθεί από τον Αλέξη Τσίπρα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους πολιτικούς αρχηγούς και, στη συνεχεία, ως νομοσχέδιο θα σταλεί προς έγκριση στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και θα τεθεί προς συζήτηση- το πιθανότερο κι εφόσον βεβαίως η κυβέρνηση λάβει ψήφο εμπιστοσύνης την Τετάρτη- αρχές της άλλης εβδομάδας στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής πριν φτάσει στην Ολομέλεια προς ψήφιση.

Στο Μαξίμου διαψεύδουν με κατηγορηματικό τρόπο σενάρια περί ανταλλαγμάτων στους βουλευτές της αντιπολίτευσης που προτίθενται να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης και μιλούν όλο κι εντονότερα για διεύρυνση της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ με κεντροαριστερά στελέχη.

Εκτιμούν, εξάλλου, πως η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή θα γίνει ευκολότερη υπόθεση μετά από την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης και συνδυαστικά οι δύο εξελίξεις δίνουν άλλον αέρα στον πρωθυπουργό ενόψει της δύσκολης συνέχειας.

Με πρόσχημα τον Δανέλλη

Δεν κρύβουν, πάντως, την ανησυχία τους για το ρόλο του Σταύρου Θεοδωράκη, μολονότι έχει δεσμευτεί ότι ο ίδιος και το κόμμα του θα υπερψηφίσουν τη Συμφωνία.

Φοβούνται, δηλαδή, μήπως χρησιμοποιήσει την θετικό ψήφο του βουλευτή του Ποταμιού Σπύρου Δανέλλη για τη συνέχιση του κυβερνητικού βίου ως πρόσχημα για να συστρατευτεί στο τέλος με τη ΝΔ.

Ο Σταύρος μπορεί να παίζει διπλό παιχνίδι”, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές, οι οποίες πάντως παραδέχονται ότι υπάρχει προσπάθεια πλήρους εξαΰλωσης ή στιγματισμού ως κεντροδεξιού του Ποταμιού κι αποδυνάμωσης του ΚΙΝΑΛ προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ να αποτελέσει τον μοναδικό ουσιαστικώς εκφραστή της Κεντροαριστεράς στη χώρα.

 

 

Loading