Φιάσκο η προανακριτική για τη Novartis

Σε φιάσκο εξελίσσεται η προανακριτική για τη Novartis καθώς τα κόμματα της αντιπολίτευσης αποχώρησαν από την επιτροπή καταγγέλλοντας την κυβέρνηση οτι δεν επιθυμεί να διαλευκάνει την υπόθεση, αλλά επιδίωξή της είναι μόνο πως θα σπιλώσει τους πολιτικούς της αντιπάλους.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης (ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων) αποχώρησαν από τη διαδικασία υποστηρίζοντας πως τα μέλη της επιτροπής τα οποία προέρχονται από το ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους ώστε η επιτροπή να ολοκληρώσει τις εργασίες της σε χρόνο μηδέν και με διαδικασίες που δεν έχουν εφαρμοστεί ποτέ ξανά στα κοινοβουλευτικά χρονικά.

Η σπίθα που άναψε τη φωτιά ήταν η απόφαση των κυβερνητικών βουλευτών να καλέσουν τα 10 κατηγορούμενα πολιτικά πρόσωπα ώστε να… πουν την άποψή τους για το αν η προανακριτική επιτροπή έχει αρμοδιότητα να τους ερευνήσει!

Όπως εκτιμούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με τον τρόπο αυτόν η πλειοψηφία επεδίωκε να επιστρέψει το φάκελο της υπόθεσης στην Δικαιοσύνη με το σκεπτικό ότι η Βουλή είναι αναρμόδια να προβεί σε οποιοδήποτε έλεγχο.

Παρασκευόπουλος: «Άτακτη φυγή από την αντιπολίτευση»

Μετά την εμπλοκή στην επιτροπή με την αποχώρηση των μελών της αντιπολίτευσης, ο κ. Παρασκευόπουλος δήλωσε «Η Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης σύμφωνα με την απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής, που λήφθηκε κατά τη συνεδρίαση της 21ης Φεβρουαρίου 2018, σχετικά με την υπόθεση NOVARTIS, προχώρησε σήμερα 20.3.2018 στις εργασίες της, προγραμματίζοντας τις προσεχείς της ενέργειες με ακρόαση των εμπλεκόμενων προσώπων».

Βορίδης: Ολοκληρώνεται η κυβερνητική μεθόδευση

Εκπροσωπώντας τη ΝΔ ο κ. Μάκης Βορίδης επισήμανε: «σήμερα είχαμε την εξής κατάσταση: η μειοψηφία να ζητά να συνεχίσει τις εργασίες της η επιτροπή με την εξέταση μαρτύρων προκειμένου να αποκαλυφθούν πλήρως όλα τα στοιχεία αυτής της υπόθεσης. Η δε πλειοψηφία να υπονοεί εμμέσως πλην σαφώς ότι η επιτροπή που συγκρότησε με δική της πρωτοβουλία δεν έχει αρμοδιότητα εξετάσεως της υποθέσεως και να ζητά να έρθουν τα πολιτικά πρόσωπα που φέρονται ως εμπλεκόμενα όχι για να τοποθετηθούν επί της ουσίας αλλά μόνο για να τοποθετηθούν για την αρμοδιότητα».

Και συνέχισε: «Είναι ξεκάθαρο ότι αυτό ολοκληρώνει το σχεδιασμό της σκευωρίας από την πλευρά της πλειοψηφίας» υπογραμμίζει ο κ. Βορίδης, για να προσθέσει ότι «με τον ίδιο τρόπο που στηρίχθηκαν σε ανώνυμους μάρτυρες γεμάτους αντιφάσεις και δικονομικές παρατυπίες, με τον ίδιο τρόπο που απήγγειλαν κατηγορίες και έστησαν κάλπες για σύσταση επιτροπής,  με τον ίδιο τρόπο που αναγνώρισαν οι ίδιοι την αναρμοδιότητα, επιμένουν στο δρόμο της σπίλωσης των πολιτικών προσώπων και αρνούνται την ουσιαστική εξέταση της υπόθεσης. Είναι σαφές ότι εμείς οι βουλευτές της ΝΔ που μετέχουμε στις εργασίες αρνηθήκαμε την περαιτέρω συμμετοχή μας και δηλώσαμε ότι θα επανέλθουμε εάν τυχόν η επιτροπή αποφασίσει να εξετάσεις μάρτυρες και αποδεικτικά στοιχεία».

Loading