Υπόθεση Siemens: Ένοχος ο Τάσος Μαντέλης

Ένοχος, κατά πλειοψηφία 5-1, κρίθηκε και από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων ο Τάσος Μαντέλης, για το κακούργημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα που αφορά στα 450.000 μάρκα που είχε λάβει ως «δώρο» από τη Siemens, για να εγκρίνει ως υπουργός Μεταφορών τη σύμβαση ψηφιοποίησης του ΟΤΕ το 1998.

Το ποσό κατατέθηκε σε δυο δόσεις, η μία το 1998 και η άλλη το 2000, από τα «μαύρα» ταμεία της Siemens και κατέληξε σε λογαριασμό του κουμπάρου του Τάσου Μαντέλη, ο οποίος είχε ανοιχθεί με την κωδική ονομασία «Α. Ρόκος».

Το δικαστήριο καταδίκασε κατά πλειοψηφία και το πρώην στέλεχος της Siemens, Ηλία Γεωργίου, καθώς και τον συνεργάτη του πρώην υπουργού, Αριστείδη Μαντά.

Με φυλάκιση οκτώ ετών κινδυνεύει ο Τάσος Μαντέλης

Σε ό,τι αφορά τον Τάσο Μαντέλη, που είχε υποστηρίξει ότι το ποσόν  ήταν χορηγία για τα προεκλογικά του έξοδα, αν δεν μειωθεί η ποινή των οκτώ ετών που του είχε επιβληθεί πρωτοδίκως (του είχαν  αναγνωριστεί  δύο ελαφρυντικά), ο πρώην υπουργός κινδυνεύει να οδηγηθεί στη φυλακή.

Ζήτησαν ελαφρυντικά λόγω μεταμέλειας

Ο συνήγορος του πρώην υπουργού, Γιάννης Ηρειώτης, ζήτησε να αναγνωριστεί στον Τάσο Μαντέλη το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας.

«Έκανε ένα λάθος στη ζωή του πριν από 20 χρόνια και το πλήρωσε πάρα πολύ ακριβά», είπε ο κ. Ηρειώτης, τονίζοντας ότι ο πρώην υπουργός έχει επιστρέψει από το 2014 στο ελληνικό Δημόσιο το σύνολο του ποσού με το οποίο φέρεται να δωροδοκήθηκε.

Ο πρώην υπουργός Μεταφορών, εξάλλου, υποστηρίζει ότι δεν δωροδοκήθηκε, αλλά ότι το ποσό που πήρε από τη Siemens ήταν προεκλογική χορηγία.

Αυτή την ώρα, το δικαστήριο έχει διακόψει για  να αποφασίσει για τις ποινές των κατηγορουμένων.

Loading