ΥΜΑΘ: Η Νοτοπούλου έφυγε, η Χατζηγεωργίου ήρθε

Σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης (19/2) η τελετή παράδοσης – παραλαβής στο υφυπουργείο Μακεδονίας – Θράκης (ΥΜΑΘ), με την Κατερίνα Νοτοπούλου να παραδίδει το χαρτοφυλάκιό της στην Ελευθερία Χατζηγεωργίου.

Αρχικά, η Κατερίνα Νοτοπούλου έκανε έναν μικρό απολογισμό της φιλοσοφίας που θέλησε να εμφυσήσει στο υφυπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, λέγοντας μεταξύ άλλων: « Δεν κλειστήκαμε στις επιβλητικές αίθουσες του Διοικητηρίου, δεν φοβηθήκαμε τις συνεργασίες, δεν επιλέξαμε διοικήσεις με βάση την κομματική ταυτότητα, δεν φερθήκαμε στο ΥΜΑΘ σαν πολιτικό μαγαζί, βάλαμε τέλος στις χρηματοδοτήσεις σε ημέτερους».

Στη συνέχεια, έκανε ιδιαίτερη μνεία στο πρόγραμμα ΣΤΗΡΙΖΩ, συνολικού προϋπολογισμού 195.000 ευρώ, που αφορά ενεργητικές πολιτικές στήριξης των ΑμεΑ, καθώς και στο πρόγραμμα «Νεανικές Δράσεις», προϋπολογισμού 210.000 ευρώ, για το οποίο είχε έρθει σε κόντρα με τον πρόεδρο της ΠΕΔ ΚΜ, Λάζαρο Κυρίζογλου.

«Τα δύο παραπάνω έργα υλοποιούνται με προκηρύξεις, διαφάνεια, αξιοκρατία και συμμετέχουν φορείς από όλη τη Βόρεια Ελλάδα», τόνισε η απερχόμενη υφυπουργός.

Επίσης, αναφέρθηκε στο εγκαταλειμμένο Κυβερνείο (Παλατάκι), για το οποίο υποβλήθηκε πρόταση αποκατάστασης και επανάχρησης, καθώς και σε έργα σχολικής στέγης στη Μακεδονία και τη Θράκη, επισκευές στο Θεαγένειο και το ΑΧΕΠΑ, καθώς και σε 13 επενδυτικά σχέδια που υλοποιήθηκαν από το Σεπτέμβριο.

Επίσης, ανέφερε πως διασφαλίστηκε ο δημόσιος χαρακτήρας του νερού και στη συνέχεια ευχαρίστησε όλους τους συνεργάτες της, τον πρωθυπουργό για την εμπιστοσύνη του και τον υπουργό Εσωτερικών.

«Έντιμη Συμφωνία»

Παράλληλα, δήλωσε «περήφανη που κατά τη διάρκεια της θητείας μου στο ΥΜΑΘ, που άλλοτε συντηρούσε αφηγήματα περί Μακεδονίας Εν κινδύνω, βάλαμε σφραγίδα ειρήνης στα Βαλκάνια. Προστατεύσαμε τα εθνικά μας συμφέροντα και αποκτήσαμε έναν σύμμαχο και φίλο, μέσα από μια έντιμη συμφωνία. Η Μακεδονία και η Θράκη είναι πύλη ειρήνης και πόλος ανάπτυξης στα Βαλκάνια, στη Νοτιοανατολική Ευρώπη».

Όσον αφορά τη διάδοχό της, Ελευθερία Χατζηγεωργίου, τη χαρακτήρισε «νέα, μαχητική και αποτελεσματική γυναίκα» και της ευχήθηκε μία παραγωγική θητεία.

Χατζηγεωργίου: «Βαθιά τιμητική η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα»

«Η πρόταση του πρωθυπουργού να αναλάβω το χαρτοφυλάκιο Μακεδονίας – Θράκης ως υφυπουργός Εσωτερικών είναι βαθιά τιμητική. Και ιδιαίτερα καθώς έρχεται σε μια περίοδο μεγάλων προκλήσεων για τη Βόρεια Ελλάδα», δήλωσε αρχικά, πριν ασκήσει κριτική στις προηγούμενες κυβερνήσεις που, σύμφωνα με την ίδια «δεν είχαν τίποτα απολύτως να αναδείξουν και ακριβώς γι’ αυτό επιδόθηκαν σε εμπόριο ενός κακώς εννοούμενου πατριωτισμού, στην καλλιέργεια του μίσους, του εθνικισμού, της μισαλλοδοξίας».

«Εμβληματική η Συμφωνία των Πρεσπών»

«Όμως η Βόρεια Ελλάδα αξίζει καλύτερα. Η Μακεδονία αξίζει καλύτερα, η Θράκη αξίζει καλύτερα», τόνισε στη συνέχεια η κ. Χατζηγεωργίου, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στην «εμβληματική», όπως τη χαρακτήρισε, Συμφωνία των Πρεσπών.

Σύμφωνα με την ίδια, εξάλλου, η συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ «έδωσε μια επωφελή λύση σε μια ιστορική εκκρεμότητα δεκαετιών και αποτέλεσε την πρώτη νίκη της φιλίας και της αλληλεγγύης στα ταλαιπωρημένα Βαλκάνια του μίσους και του εθνικισμού. Μια συμφωνία πρότυπο όπως χαρακτηρίζεται από το διεθνή Τύπο και τους διεθνείς οργανισμούς. Μια συμφωνία πρότυπο για την επίλυση ταυτοτικών διαφορών για όλα τα κράτη του κόσμου».

Μάλιστα, σημείωσε ότι «καταφέραμε να δείξουμε ότι οι λαοί της Ελλάδας και της “Βόρειας Μακεδονίας” μπορούν να οικοδομήσουν ένα μέλλον συνανάπτυξης και φιλίας» και υποστήριξε πως οι φόβοι που γέννησε η συμφωνία είναι «αβάσιμοι».

Στο τέλος της ομιλίας της, η Ελευθερία Χατζηγεωργίου έπλεξε το εγκώμιο της Κατερίνας Νοτοπούλου και εξέφρασε την υποστήριξή της στην υποψηφιότητά της για το δήμο Θεσσαλονίκης, σημειώνοντας αρχικά πως «οι προοδευτικές δυνάμεις της πόλης οφείλουν συσπειρωμένες και χωρίς αποκλεισμούς να συνεχίσουν τη μάχη απέναντι στις δυνάμεις της συντήρησης και της αντίδρασης που ξυπνάνε σε όλους και σε όλες μας μνήμες από σκοτεινές εποχές».

«Πρέπει όλοι και όλες να δώσουμε αυτή τη μάχη με αισιοδοξία και θέληση. Για να είναι η Θεσσαλονίκη μια πόλη πρότυπο δημοκρατίας και προόδου. Και η Κατερίνα είμαι βέβαιη ότι είναι η καταλληλότερη για να δώσει σε αυτόν τον αγώνα νικηφόρα προοπτική», πρόσθεσε η νέα υφυπουργός.

Loading