Τσόγκας: «Ετεροβαρής η Συμφωνία των Πρεσπών»

Την εκτίμησε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι «ετεροβαρής» προς την πλευρά της Ελλάδας, διατύπωσε σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Flash Magazino» στο Flash Radio 99.4 και στον Χρήστο Τσαλικίδη, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στον νομό Κορινθίας, Γεώργιος Τσόγκας.

«Το ζήτημα των Πρεσπών προφανώς και απασχόλησε πολύ πιο έντονα ένα μεγάλο κομμάτι της Μακεδονίας μας, της ελληνικής Μακεδονίας. Και είναι λογικό αυτό, μια ελληνική Μακεδονία με τις δικές της ευαισθησίες, με την δικιά της ιστορία, με το δικό της προγραμματισμό. Αν και πιστεύω ότι σταδιακά η όλη αντιμετώπιση του θέματος οδεύει προς μια εξισορρόπησης κάποιων εκ των αντιθέσεων», εκτίμησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα, ο Γ. Τσόγκας εκτίμησε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών «θα προσφέρει κέρδη στην ελληνική κοινωνία, στους Έλληνες πολίτες και πολύ περισσότερο στην ελληνική Μακεδονία η οποία γειτνιάζει και έχει δύο λόγους να προσδοκά. Πρώτον γιατί διασφαλίζονται τα βόρεια σύνορά μας τα οποία πάντα ήταν ευαίσθητα, έως και επικίνδυνα θα έλεγα και αυτό ιστορικά έχει αποδειχθεί, διότι η Βόρεια Μακεδονία άλλαξε πλέον το σύνταγμά της, άλλαξε τις διατάξεις που αφορούσαν τις βλέψεις προς την ελληνική Μακεδονία. Δεύτερον, άλλαξαν όλα όσα καπηλεύτηκαν αυτό το χρονικό διάστημα η ακροδεξιά κυβέρνηση του κυρίου Γκρουέφσκι».

Ωστόσο, όσον αφορά τους ισχυρισμούς περί παραχώρησης του ονόματος «Μακεδονία», ο Γ. Τσόγκας τόνισε ότι «όταν κάνεις μια συμφωνία δεν γίνεται να έχεις το απόλυτο κέρδος. Το απόλυτο κέρδος έχεις μόνο με μια εισβολή. Η συμφωνία είναι ετεροβαρής, εγώ θα χαρακτήριζα ότι τα κέρδη της είναι 90 προς 10».

Σε ερώτηση που δέχθηκε σε σχέση με τις υπουργοποιήσεις βουλευτών που προέρχονται από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, ο Γ. Τσόγκας εκτίμησε ότι «εάν αυτή η κίνηση δεν έχει έναν βραχυχρόνιο χαρακτήρα, δεν έχει μια ευκαιριακή πολιτική που δεν έχει, όταν στοχεύει στην αναδιάταξη του ελληνικού πολιτικού μετώπου σε μια προοδευτική κατεύθυνση, όταν οι επιλογές αυτές προφανώς ευδιακρίτως προσβλέπουν στην βελτίωση του πολιτκου φάσματος στη χώρα και του κόμματος που κατευθύνει την πορεία της χώρας, εμένα τουλάχιστον με βρίσκει σύμφωνο, στον βαθμό που δεν γίνονται λάθη».

Ακόμα, όσον αφορά την διάλυση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ο Γ. Τσόγκας τόνισε ότι «είναι μια εποχή που το πολιτικό σύστημα αναδιατάσσεται, είναι ευκαιρία μετά την έξοδο από τα μνημόνια και την Συμφωνία των Πρεσπών. Δεν είναι τυχαίο ότι το πρώτο θύμα για αυτήν την νέα διαδρομή ήταν το διαζύγιο με τον Πάνο Καμμένο. Το αν ήταν βελούδινο θα το γράψει η ιστορία».

Loading