Τσίπρας: “Σε σταυροδρόμι η Ευρώπη” (vd)

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μίλησε σήμερα (17/3) στο Φόρουμ “Ενώνοντας δυνάμεις για μια άλλη Ευρώπη”. 

“Η ΕΕ πάντοτε ήταν πεδίο ανταγωνισμού διαφορετικών πολιτικών σχεδίων. Τις πρώτες δεκαετίες, συνυπήρχαν διαφορετικές αρχές στο πλαίσιο ενός κοινωνικού συμβιβασμού. Σταδιακά, ο ελεύθερος ανταγωνισμός μετατράπηκε σε ολοκληρωτικό κυρίαρχο των κοινων.& πολιτ. εξελίξεων σε βάρος κάθε άλλης αξίας” σημείωσε μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας.

Και συμπλήρωσε: “Η αρχή του κοινωνικού κράτους, η προστασία της εργασίας συνυπήρχαν σε μια ασταθή ισορροπία με τις αρχές του ελεύθερου ανταγωνισμού, της απορρύθμισης του κράτους. Η συμπόρευση σοσιαλδημοκρατίας-νεοφιλελευθερισμού εναντίον των συμφερόντων του κόσμου της εργασίας, ανέτρεψε την ισορροπία”

“Είναι ανάγκη να μιλήσουμε για μια αριστερά πιο ριζοσπαστική”

Επίσης υπογράμμισε πως “είναι αναγκαίο να μιλήσουμε σήμερα για μια αριστερά πιο ριζοσπαστική & μαχητική από ότι είναι ο μέσος όρος της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας. Και σαφώς πιο φιλοευρωπαϊκή, οικολογική, δικαιωματική & αντιεθνικιστική από το μέσο όρο της σημερινής παραδοσιακής αριστεράς” ενώ συμπλήρωσε ότι…”Οι ευθύνες της Σοσιαλδημοκρατίας, για την πρόσδεση στο άρμα της Ευρωπαϊκής Δεξιάς είναι δεδομένες. Ο χώρος αυτός, όμως, εξέφρασε ιστορικά μεγάλο μέρος του κόσμου της εργασίας και διαμόρφωσε την ταυτότητα του, στη βάση των εμβληματικών διεκδικήσεων του εργατικού κινήματος”.

“Έχουμε την ιστορική ευκαιρία να οργανώσουμε το τέλος μιας εποχής για την Ευρώπη και παράλληλα να θέσουμε τις βάσεις για την επόμενη”, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Κι αυτό είπε θα γίνει “με ένα ρεαλιστικό πολιτικό σχέδιο για μια Ευρώπη για τους πολίτες της. Επανασυνδέοντας την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση με τις θεμελιώδεις αρχές της δημοκρατίας, της ισότητας και της αλληλεγγύης”. “Η δημοκρατική, κοινωνική και οικολογική επανίδρυση της Ευρώπης, είναι η μόνη διέξοδος. Είναι ανάγκη δώσουμε τη μάχη με στόχο να προχωρήσουμε στην οικονομική αλλά και κοινωνική εμβάθυνση”, δήλωσε.

Παρακολουθείστε live την ομιλία του:

Loading