Ευρωμηχανισμό πολ. προστασίας ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας

Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε, κατά τη διάρκεια των πρωινών εργασιών της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στο Σάλτσμπουργκ την Πέμπτη, τη δημιουργία ευρωπαϊκού μηχανισμού πολιτικής προστασίας με δικό του εξοπλισμό, στελέχωση κ.λπ.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στο ζήτημα, ώστε να επιτευχθεί συμφωνία εντός των ευρωπαϊκών θεσμών για τη δημιουργία μέσα στο έτος, στη βάση της πρότασης της Κομισιόν.

Αυτό θα δώσει στους Ευρωπαίους πολίτες ένα σαφές μήνυμα ενίσχυσης της αλληλεγγύης και θα αποτελέσει παράδειγμα δράσης της ΕΕ με απτά οφέλη για τους πολίτες.

Ο μηχανισμός, πάντοτε κατά τον κ. Τσίπρα, θα εξασφαλίσει στα κράτη- μέλη περισσότερα και πιο σύγχρονα μέσα για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, κυρίως δε αυτών που επηρεάζονται από την κλιματική αλλαγή (όπως οι πυρκαγιές).

Τα μέσα θα είναι άμεσα στη διάθεση των κρατών- μελών σε περίπτωση ανάγκης.

Η Ελλάδα ζήτησε η χρηματοδότηση του μηχανισμού αυτού να αντληθεί αποκλειστικώς από πόρους του προϋπολογισμού της ΕΕ, επειδή το ζήτημα έχει καταστεί ευρωπαϊκό κι αγγίζει πλέον μεγάλο αριθμό κρατών- μελών.

Ποιοι στηρίζουν την πρόταση που κατέθεσε ο κ. Τσίπρας

Πέραν αυτού, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως ο μηχανισμός αυτός θα κοστίσει πολύ λιγότερο από την κοινή άμυνα ή τη συνοριοφυλακή, αλλά είναι εξίσου ή περισσότερο αποτελεσματικός για τους Ευρωπαίους πολίτες.

Μία σειρά χωρών (Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Πορτογαλία, Ολλανδία, Σουηδία) υποστήριξαν την ελληνική πρόταση και την ενσωμάτωση του σχετικού λεκτικού στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Οκτώβριο.

Γιάννης Συμεωνίδης

Loading