Το «success story» φτάνει μέχρι το Μάιο…

Του Γιάννη Συμεωνίδη
Στην κυβέρνηση ετοιμάζονται, ύστερα από την ευνοϊκή πρόταση του EuroWorking Group για τις συντάξεις, τα αντίμετρα και τις εξαγγελίες Τσίπρα στη ΔΕΘ, να πλασάρουν το αφήγημα της μονιμότητας των μέτρων ανακούφισης της ελληνικής κοινωνίας, τουλάχιστον για το εκλογικό 2019.

Με την αίρεση, βεβαίως, της επικύρωσης της πρότασης από το Eurogroup της Δευτέρας κι από την Κομισιόν την Τετάρτη και με το φετινό μέρισμα να είναι μεγαλύτερος χριστουγεννιάτικος μποναμάς για τους δικαιούχους του από τον περσινό, στο Μαξίμου σχεδιάζουν την επόμενη ημέρα με αρκετή αισιοδοξία.

Άλλωστε, ο δημοσιονομικός χώρος είναι μεγαλύτερος- από τα 766 εκατομμύρια ευρώ στα 900- από αυτόν που είχε υπολογίσει ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη πριν δύο μήνες, εξέλιξη που του δίνει το δικαίωμα να δώσει περισσότερα τόσο σε παροχές όσο και σε αναπτυξιακά μέτρα.

Σε πρώτη φάση, πάντως, μεγαλύτεροι κερδισμένοι- είτε με μείωση φορολογίας είτε μέσω οικονομικής ενίσχυσης- θα είναι οι συνταξιούχοι, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αγρότες, οι επιχειρήσεις, οι οικογένειες με χαμηλό εισόδημα που πληρώνουν ενοίκιο, οι ιδιοκτήτες ακινήτων, καθώς και οι οικογένειες με ΑμΕΑ και ηλικιωμένους.

Όπως κι αν έχει, ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε το έναυσμα για το δικό του “success story” με την ομιλία του την Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη στους βιομήχανους της Βόρειας Ελλάδας στους οποίους παρουσίασε μια εξιδανικευμένη εικόνα όχι μόνο των επιτευγμάτων της κυβέρνησής του, αλλά και των μελλοντικών κινήσεών της.

Δεν διαβεβαιώνουν για τη μονιμότητα

Κυβερνητικές πηγές, πάντως, ναι μεν κάνουν λόγο για κατάργηση του μέτρου της περικοπής των συντάξεων, η οποία μάλλον θα επικυρωθεί αμετακλήτως στο Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου, ωστόσο αδυνατούν να απαντήσουν κατηγορηματικώς για το αν θα επανέλθει η συζήτηση επί του θέματος στο εγγύτερο ή απώτερο μέλλον, αν δηλαδή η κατάργηση θα είναι προσωρινή ή μόνιμη.

Έτσι κι αλλιώς δεν κρύβουν πως ο χρονικός ορίζοντας που σχεδιάζουν είναι μερικών μηνών και φτάνει μέχρι το Μάιο, ο οποίος είναι κι ο πιθανότερος μήνας και των βουλευτικών εκλογών.

 

 

 

Loading