Αποκάλυψη: Το «plan B» των Αμερικανών για Σκόπια και ΝΑΤΟ!

Του Γιάννη Συμεωνίδη

Αποκάλυψη: Το «plan B» των Αμερικανών για Σκόπια και ΝΑΤΟ! Μπορεί να περίσσεψαν τα χαμόγελα στη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζόραν Ζάεφ και οι δύο άνδρες να έχουν συμφωνήσει σε αδρές γραμμές στην ονομασία- με επικρατέστερη το «Nova Macedonia» με ένα ή δύο λέξεις, όπως έχουμε αποκαλύψει στο www.politik.gr.

Ωστόσο οι αλλαγές σε μερικές δεκάδες σημεία του Συντάγματος της ΠΓΔΜ- μπορεί να είναι και 50- σκοντάφτουν στις 48 μόλις έδρες που διαθέτει το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του κ. Ζάεφ και οι Αλβανοί εταίροι του στη Βουλή.

Για να περάσουν οι αλλαγές, για τις οποίες ο κ. Τσίπρας έχει θέσει «κόκκινη γραμμή», χρειάζονται τουλάχιστον 80 σε σύνολο 120 βουλευτών.

Οι ΗΠΑ, έχοντας υπόψη και τα ζητήματα που έχουν ανακύψει στην ελληνική πολιτική σκηνή, δεν το βάζουν κάτω και είναι έτοιμες να βάλουν μπρος το «Plan B» σε περίπτωση που η παρούσα διαπραγμάτευση φτάσει σε αδιέξοδο.

Η εναλλακτική…Νίμιτς

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες τού www.politik.gr, ο ειδικός διαπραγματευτής του ΟΗΕ για το Μακεδονικό κι Αμερικανός ο ίδιος, Μάθιου Νίμιτς, μεταβαίνει την άλλη εβδομάδα σε Σκόπια κι Αθήνα έχοντας στις αποσκευές του και την πρόταση η ΠΓΔΜ να λάβει το καθεστώς του παρατηρητή στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, τον προσεχή Ιούλιο.

Δεν θα γίνει, δηλαδή, πλήρες μέλος, άρα δεν θα μπορεί να ψηφίζει για τη λήψη αποφάσεων, αλλά θα έχει βάλει το «πόδι» της στη Βορειοατλαντική Συμμαχία κι επομένως απομακρύνεται ο κίνδυνος για την Ουάσιγκτον να προσδεθεί η ΠΓΔΜ στο «άρμα» της Μόσχας.

Σύμφωνα με το ίδιο σχέδιο, για το οποίο ο κ. Νίμιτς θα κάνει τις πρώτες βολιδοσκοπήσεις, η δοκιμαστική περίοδος για τους βόρειους γείτονες θα κρατήσει ένα χρόνο, με στόχο να δοθεί περισσότερος χρόνος στα δύο κράτη να επιλύσουν τις διαφορές τους και τον Ιούλιο του 2019 η ΠΓΔΜ, με τη νέα της ονομασία, να γίνει πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ.

Ο κ. Τσίπρας, μάλιστα, φέρεται να μην είναι καθόλου αρνητικός, αφού θα έχει πετάξει, έστω για λίγο, από πάνω του την «καυτή πατάτα», θα έχει δώσει τα διαπιστευτήριά του στους Αμερικανούς πως έκανε ό,τι μπορούσε, στο εσωτερικό ακροατήριο θα υπερηφανεύεται για τις αλλαγές ονομασιών σε αεροδρόμιο και δρόμους και το γκρέμισμα αγαλμάτων, ενώ μέχρι το 2019 ποιος ξέρει αν θα είναι ακόμα πρωθυπουργός στην πιθανή περίπτωση που προκηρυχθούν εκλογές νωρίτερα…

 

Loading