Το “4ο μνημόνιο” το τελευταίο όπλο ΣΥΡΙΖΑ

Του Γιάννη Συμεωνίδη

Με το φόβητρο της επιβολής ενός τέταρτου μνημονίου από μια κυβέρνηση Μητσοτάκη ολοκληρώνει την προεκλογική του εκστρατεία ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία.

Στο Μαξίμου και την Κουμουνδούρου πατούν σε παλαιότερες (Κατερίνα Μάρκου, Κώστας Κουκοδήμος, Γιώργος Στύλιος, Άδωνις Γεωργιάδης και Χάρης Θεοχάρης), αλλά και σε πιο πρόσφατες (Μπάμπης Παπαδημητρίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης) δηλώσεις υποψήφιων βουλευτών της ΝΔ προκειμένου να πείσουν την κοινή γνώμη πως είναι προμελετημένο σχέδιο της αξιωματικής αντιπολίτευσης το τέταρτο μνημόνιο και η επιστροφή σε πολιτικές που ασπάζεται το ΔΝΤ.

Κυβερνητικές και κομματικές πηγές επισημαίνουν πως η ΝΔ ναι μεν διέψευσε επισήμως πως το χρηματοδοτικό μαξιλάρι των 37 δισ. ευρώ θα δοθεί στις τράπεζες για να καλύψουν τα “κόκκινα” δάνειά τους, αλλά ο κ. Βαρβιτσιώτης ισχυρίστηκε το αντίθετο, όπως άλλωστε κι ο Παπαδημητηρίου, την ίδια ώρα που η Πειραιώς δεν διέψευσε και την πιστοληπτική γραμμή στήριξης.

Σε αυτό το πλαίσιο, υπογραμμίζουν πως η ΝΔ από την επομένη των ευρωεκλογών προσπαθεί να καλλιεργήσει εικόνα πως θα παραλάβει δήθεν καμένη γη στην οικονομία- φέρνουν ως παραδείγματα τη ΔΕΗ, το Ελληνικό και το δημόσιο σύστημα υγείας- ούτως ώστε αν κερδίσει τις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής να έχει το άλλοθι για να ακυρώσει όλες τις υποσχέσεις της περί φορολογικών ελαφρύνσεων και να εφαρμόσει μνημονιακές πολιτικές, τις οποίες προσπαθεί να καλύψει πίσω από τις θολές αναφορές της σε «κύμα μεταρρυθμίσεων».

Όπως κι αν έχει, στο ΣΥΡΙΖΑ προβληματίζονται για το ότι η συσπείρωσή τους, με βάση το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, έχει φτάσει “ταβάνι”, την ίδια ώρα που δεν παρουσιάζεται και στις δημοσκοπήσεις που έχουν στη διάθεσή τους κάποια σημαντική ροή ψηφοφόρων προς αυτούς από τα μικρότερα κόμματα.

“Ο Τσίπρας δεν είναι Σαμαράς”

Σε ερώτησή μας, εξάλλου, για το αν ο Αλέξης Τσίπρας θα παραδώσει ο ίδιος το Μαξίμου στον Κυριάκο Μητσοτάκη την προσεχή Δευτέρα, σε περίπτωση βεβαίως εκλογικής νίκης του τελευταίου, η απάντηση που λάβαμε ήταν “βεβαίως και ναι, ο Τσίπρας δεν είναι Σαμαράς”.

Όσον αφορά το προεκλογικό πρόγραμμα του πρωθυπουργού, σήμερα Πέμπτη μιλά σε ανοιχτή συγκέντρωση, στις 20.30, στη Θεσσαλονίκη (Α’ Προβλήτα, Λιμάνι) κι αύριο την ίδια ώρα στην πλατεία Συντάγματος, στην Αθήνα.

Loading