Το συλλαλητήριο δημιουργεί νέα δεδομένα

Νέα δεδομένα δημιουργεί το χθεσινό συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη -με συμμετοχή που ξεπέρασε τις προσδοκίες- και προφανώς αναγκάζει την κυβέρνηση να εξετάσει εκ νέου τη στάση της όσον αφορά τη λύση του Σκοπιανού με αποδοχή ονόματος που περιέχει τον όρο «Μακεδονία».

Η συνολική διαπραγμάτευση με την ΠΓΔΜ δείχνει να «θολώνει» μετά το εντυπωσιακό και πέρα από κάθε εκτίμηση της κυβέρνησης αλλά και των ίδιων των διοργανωτών, για τη δυναμική που έχει το όλο ζήτημα στην ελληνική κοινή γνώμη.

Αμηχανία στο Μαξίμου

Για αμηχανία του Μεγάρου Μαξίμου όσον αφορά το ογκώδες συλλαλητήριο κάνουν λόγο σήμερα τα ΜΜΕ δεδομένου ότι η κυβέρνηση απέφυγε να σχολιάσει τη μεγάλη συμμετοχή. Όσο για τον ΣΥΡΙΖΑ, εξέδωσε μία ανακοίνωση, που υποδηλώνει μάλλον… μούδιασμα:
«Δεν αμφισβητείται από κανέναν το δικαίωμα των πολιτών να συμμετέχουν σε συλλαλητήρια. Όπως δεν αμφισβητείται και ότι στο σημερινό συλλαλητήριο συμμετείχαν και πολίτες που δεν έχουν καμία σχέση με την ακροδεξιά και την πατριδοκαπηλεία» ανέφερε, εστιάζοντας, ωστόσο, όχι στη δυναμική της κινητοποίησης αλλά στο περιστατικό του προπηλακισμού του βουλευτή και πρώην υφυπουργού Κώστα Ζουράρι σημειώνοντας ότι «τη συγκέντρωση καπηλεύτηκαν, και τελικά σε αυτήν κυριάρχησαν, στοιχεία φανατισμού, εθνικισμού και μισαλλοδοξίας, με αισθητή την παρουσία της Χρυσής Αυγής».

Διαβεβαίωνε δε με γενικότητες ότι «η πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών επιθυμεί μια λύση που θα διασφαλίζει τα συμφέροντα της χώρας και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια, απέναντι στους αλυτρωτισμούς και τους εθνικισμούς. Και τη λύση αυτή υπηρετεί η σημερινή κυβέρνηση, με αίσθημα εθνικής ευθύνης, χωρίς να υποκύπτει σε μικροκομματικούς υπολογισμούς, φραστικούς εξτρεμισμούς, και εθνικιστικές κορώνες».

Νέα δεδομένα μετά το συλλαλητήριο

Το Μαξίμου προφανώς ήλπιζε ότι το σενάριο υποχώρησης στο ονοματολογικό θα έχει ωριμάσει στην ελληνική κοινωνία, αλλά η μεγάλη διαδήλωση στη Θεσσαλονίκη δεν έδειξε κάτι τέτοιο.

Ήδη από τις προηγούμενες ημέρες η κυβέρνηση έδειξε να αντιλαμβάνεται το πρόβλημα το διαισθάνεται εδώ και ημέρες: Ο Αλ. Τσίπρας κάλεσε στο Μαξίμου τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο ώστε να αποτρέψει την κάλυψη του συλλαλητηρίου από την εκκλησία. Κρίνοντας εκ του αποτελέσματος, ωστόσο, η ταύτιση Ιερώνυμου με τον πρωθυπουργό «αδειάζει» ουσιαστικά τον αρχιεπίσκοπο.

Ο πρωθυπουργός είναι πλέον υποχρεωμένος, μέσα σε πολιτικά και κοινωνικά βαρύ κλίμα, να επανεξετάσει τις κινήσεις του. Επιπλέον έχει να διαχειριστεί και τη στάση του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς ο οποίος εν μέσω διαπραγμάτευσης αποκαλεί τους Σκοπιανούς «Μακεδόνες» ρίχνοντας λάδι στη φωτιά.

Η στάση των κομμάτων

Σημαντικό είναι και το θέμα που προκύπτει με τους ΑΝΕΛ, βουλευτές των οποίων έδωσαν το παρών στο συλλαλητήριο και πραφανώς οποιαδήποτε αναδίπλωση εκ μέρους τους γίνεται δυσκολότερη.

Την ίδια ώρα φαίνεται ότι δυσκολεύει το θέμα της πλειοψηφίας στη Βουλή, για την οποία είχε μιλήσει ο Νίκος Κοτζιάς, ευελπιστώντας στις θετικές ψήφους βουλευτών και κομμάτων της αντιπολίτευσης ώστε να εγκριθεί μία λύση.

Η ΝΔ δεν φαίνεται διατεθειμένη να παράσχει συναίνεση για λύση με το όνομα Μακεδονία ενώ και η Κεντροαριστερά θα δυσκολευτεί επίσης να κινηθεί μόνης της προς μία πορεία σύγκλισης με τον ΣΥΡΙΖΑ. Τέλος, με δεδομένο ότι κόμματα όπως η Ένωση Κεντρώων αλλά και άλλες δυνάμεις έχουν ακολουθήσει το «μακεδονικό ρεύμα», όλες οι μεγάλες δυνάμεις του πολιτικού συστήματος νιώθουν την «εκπεφρασμένη» πίεση της κοινής γνώμης.

Loading