Δημοσκοπικό εύρημα ενθουσιάζει το Μαξίμου!

Του Γιάννη Συμεωνίδη

Το δημοσκοπικό εύρημα που ενθουσιάζει το Μαξίμου! Στην κυβέρνηση δεν κρύβουν την αισιοδοξία τους πως η επόμενη «μεγάλη συζήτηση» στη Βουλή θα αφορά το σχέδιο επίλυσης του ονοματολογικού για την ΠΓΔΜ.

Με τις σχετικές συζητήσεις να ξεκινούν σήμερα Τετάρτη, στο Μαξίμου είναι, πάντως, φειδωλοί στο να σχολιάσουν ακόμα και τις χθεσινοβραδινές δηλώσεις Νίμιτς, ο οποίος στην ουσία είπε πως αυτό που έχει αλλάξει είναι η καλή πρόθεση και των δύο πλευρών να βρουν λύση και πως δύσκολα θα πέσουν στο τραπέζι νέες ιδέες που δεν είχαν ακουστεί στο παρελθόν.

Σε αυτό συμφωνούν και κυβερνητικές πηγές, οι οποίες παραπέμπουν το www.politik.gr στο υπουργείο Εξωτερικών για περισσότερο σχολιασμό, αλλά κι από εκεί το μόνο που «έρχεται» είναι σιγή ασυρμάτου.

Οι ίδιες πηγές, ωστόσο, μας εφιστούν την προσοχή πως πρώτη προτεραιότητα μετά από την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου είναι και το τυπικό κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης, χωρίς εκπλήξεις, στο Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας.

Για να συμβεί αυτό πρέπει από ελληνικής πλευράς να διευθετηθούν μέχρι το τέλος της εβδομάδας ή το αργότερο στις αρχές της επόμενης κι ορισμένα αποκαλούμενα «δευτερεύοντα προαπαιτούμενα», τα οποία περιλαμβάνουν την έκδοση Υπουργικών Αποφάσεων, αλλά και διοικητικών εγκυκλίων.

Όπως κι αν έχει, στο Μαξίμου λαμβάνουν πολύ σοβαρά υπόψη ευρήματα τόσο στις δημοσιοποιημένες όσο και στις κρυφές δημοσκοπήσεις σύμφωνα με τα οποία υπάρχει διάχυτη αισιοδοξία πως το 2018 θα είναι καλύτερο για την πραγματική οικονομία από ό,τι το 2017.

Σημειώνουν, μάλιστα, πως είναι η πρώτη φορά τα μνημονιακά χρόνια που αντί για απαισιοδοξία καταγράφεται αισιοδοξία, ιδίως ανάμεσα στους νέους μέχρι 44 χρόνων- δηλαδή την κατ’ εξοχήν εκλογική πελατεία του ΣΥΡΙΖΑ- και πως αυτός είναι ένας παράγοντας, στην περίπτωση βεβαίως που οι προσδοκίες δεν διαψευστούν, χάρη στον οποίο ευελπιστούν πως τίποτα δεν έχει χαθεί κι όλα είναι ανοιχτά για το εκλογικό αποτέλεσμα.

Με την προϋπόθεση, όμως, να στηθούν κάλπες όσο το δυνατό αργότερα.

 

Loading