«Το “Βόρεια” δεν μας κάνει λιγότερο Μακεδόνες»

Για διπλή ανάγνωση των εννοιών που περικλείονται στη Συμφωνία των Πρεσπών, έκανε λόγο ο υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο France 24.

Συγκεκριμένα, ο Ν. Ντιμιτρόφ τόνισε ότι οι δύο χώρες αντιλαμβάνονται διαφορετικά τον όρο «Μακεδονία» τονίζοντας ότι ο γεωγραφικός προσδιορισμός δεν κάνει τους πολίτες της πΓΔΜ, λιγότερο «Μακεδόνες». «Η αποδοχή του γεωγραφικού προσδιορισμού δεν μας κάνει λιγότερο Μακεδόνες. Ένας από τους πυλώνες της συμφωνίας είναι το άρθρο στο οποίο οι δύο χώρες αναγνωρίζουν ότι κατανοούν διαφορετικά τον όρο «Μακεδονία» υπογράμμισε συγκεκριμένα.

Όσο για τις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί και στις δύο χώρες με βάση της συμφωνία συμπλήρωσε ότι «τα κόμματα της αντιπολίτευσης λένε ότι θα μπορούσαν να πετύχουν μια καλύτερη συμφωνία. Όμως το «καλύτερο» από την ελληνική σκοπιά και από τη «μακεδονική» σκοπιά σημαίνει δύο διαφορετικά πράγματα, κάτι που πιθανότατα σημαίνει ότι δεν θα υπήρχε συμφωνία».

Τέλος ο Ν. Ντιμιτρόφ κατέληξε τονίζοντας πως «πιστεύουμε ότι θα αποδείξουμε πως συμβαίνουν θαύματα ακόμη και στα Βαλκάνια. Δεν μπορούμε να αλλάξουμε την ιστορία και τη γεωγραφία, αλλά μπορούμε να διαμορφώσουμε το μέλλον μας».

Loading