Το «αγκάθι» για συμφωνία λέγεται Ντιμιτρόφ!

Του Γιάννη Συμεωνίδη

Τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νικόλα Ντιμιτρόφ, στοχοποιούν κύκλοι του ΥΠΕΞ ως ανασταλτικό παράγοντα για την εύρεση λύσης με το βόρειο γείτονα.

Με βάση τις ίδιες πηγές πληροφόρησης, ο προερχόμενος από το αντιπολιτεύομενο VMRO- DPMNE του πρώην πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι, αλλά και του νυν προέδρου Γκιόργκι Ιβανόφ, κ. Ντιμιτρόφ φαίνεται πως δεν συμφωνεί με τον πρωθυπουργό του Ζόραν Ζάεφ ως προς το επείγον μια συμφωνίας, ενώ  δεν είναι θετικός και σε μια ονομασία στα σλαβικά κι αμετάφραστη.

Όπως κι αν έχει, ο κ. Ζάεφ δεν δέχεται μόνο ενδοκυβερνητικές πιέσεις, αλλά και το ασφυκτικό πρέσιγκ του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος επιχειρεί να τον αποτρέψει από το να υποκύψει στις «ελληνικές απαιτήσεις»!

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, μάλιστα, φέρεται να έχει υποσχεθεί διεθνή διπλωματική στήριξη στα Σκόπια, καθώς και μπόλικο χρήμα Τούρκων επενδυτών.

Καθίσταται προφανές ότι η Άγκυρα δεν επιθυμεί να χάσει τα ερείσματά της στα δυτικά Βαλκάνια προς όφελος της Αθήνας, γι’ αυτό κι ανησυχεί ιδιαιτέρως για την επιθετική ελληνική διπλωματία, όπως αυτή εκφράζεται με τις διαπραγματεύσεις για την επίλυση εκκρεμοτήτων όχι μόνο με την ΠΓΔΜ, αλλά και με την Αλβανία, καθώς και την ενίσχυση της συνεργασίας με Βουλγαρία, Ρουμανία και Σερβία.

Όπως κι αν έχει, από το ΥΠΕΞ διαβεβαιώνουν ότι δεν πρόκειται να συμφωνήσουν σε όποια λύση και πως εκείνη που βιάζεται ή που θα έπρεπε να βιάζεται είναι η άλλη πλευρά.

Τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο κι ο Νίκος Κοτζιάς συμφωνούν πως η λύση δεν θα περιλαμβάνει μόνο το ονοματολογικό, αλλά και σαφείς δεσμεύσεις για αλλαγές στο Σύνταγμα της ΠΓΔΜ, το οποίο σημαίνει διεθνή συμφωνία, όπως έχουμε γράψει εδώ και καιρό στο www.politik.gr.

Σε διαφορετική περίπτωση δεν υπάρχει ενδεχόμενο ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ το προσεχές καλοκαίρι, από τη στιγμή μάλιστα που ούτε και οι ΗΠΑ πιέζουν για κάτι τέτοιο.

Μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, εξάλλου, αναμένεται ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών να μεταβεί στα Σκόπια και να παραδώσει αυτοπροσώπως το προσχέδιο συμφωνίας που θα έχει ετοιμάσει.

Loading