Τι εξομολογήθηκαν σε Ευρωπαίους Τσίπρας – Τσακαλώτος

Του Γιάννη Συμεωνίδη

Με αφορμή την επίσκεψη Μοσκοβισί στην Αθήνα και την έξοδο στις αγορές αξίζει να αναφερθούμε σε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνάντηση που είχαν την Τετάρτη ο Αλέξης Τσίπρας, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος κι άλλοι υπουργοί με Ευρωπαίους δημοσιογράφους, προσκεκλημένους της Κομισιόν.

Το www.politik.gr είναι σε θέση να γνωρίζει ότι ο πρωθυπουργός κι ο υπουργός Οικονομικών εξήγησαν στους συνομιλητές τους πως θέλουν έναν «καθαρό διάδρομο» για τη χώρα για την επόμενη δεκαετία και πως εργάζονται ούτως ώστε να εφαρμοστούν ο γαλλικός μηχανισμός για την αναδιάρθρωση του χρέους- θα υπάρχει, δηλαδή, περισσότερη ή λιγότερη ελάφρυνση του χρέους αναλόγως με την ανάπτυξη- και το πορτογαλικό μοντέλο για τη μεταμνημονιακή εποχή- έμφαση στην ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους με αύξηση, για παράδειγμα, του κατώτατου μισθού.

Βεβαίως στην Πορτογαλία κυβερνά η Αριστερά με την Κεντροαριστερά, γεγονός που σίγουρα δεν περνά απαρατήρητο από το Μαξίμου στο σχεδιασμό του για τη μετεκλογική εποχή.

Με φόντο την αξιολόγηση

Όπως κι αν έχει, κυβερνητικός στόχος είναι η τέταρτη αξιολόγηση και οι αποφάσεις για το χρέος να έχουν ληφθεί μέχρι το Πάσχα (8 Απριλίου).

Τόσο, εξάλλου, ο κ. Τσίπρας όσο και οι υπουργοί που συνομίλησαν με τους Ευρωπαίους δημοσιογράφους στάθηκαν πολύ στο θέμα των επενδύσεων, τις οποίες θεωρούν μοχλό ανάπτυξης, αλλά και της μείωσης της ανεργίας, με στόχο μέχρι τις εκλογές του 2019 (;) να έχει πέσει κάτω από το 15%.

Οι κυβερνητικοί παράγοντες, επίσης, βρήκαν την ευκαιρία να απορρίψουν την πιστοληπτική γραμμή στήριξης, πιστεύοντας ότι το μαξιλαράκι ασφαλείας που δημιουργείται θα είναι αρκετό, καθώς και να εγκωμιάσουν το έργο τους.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Τσακαλώτος αναφέρθηκε σε συνομιλία του με τον πρώην υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου, ο οποίος του είχε πει πως ενώ η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει πολύ περισσότερα από την ιταλική για τη δημοσιονομική κι όχι μόνο εξυγίανση, εν τούτοις ο πλανήτης πιστεύει ότι έχει συμβεί το αντίστροφο.

Οι ίδιοι Ευρωπαίοι δημοσιογράφοι, ωστόσο, συνομίλησαν και με τον Ντέκλαν Κοστέλο, τον εκπρόσωπο της Κομισιόν στους Θεσμούς, ο οποίος τους είπε πως ναι μεν η Ελλάδα έχει πετύχει πολλά, αλλά πρέπει να γίνουν κι άλλες μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες μεταρρυθμίσεις ώστε να επανέλθει πλήρως στην κανονικότητα.

Πάντως, μοιάζει κοινός τόπος πως οι δανειστές δεν θα ζητήσουν ένα τέταρτο μνημόνιο, αλλά θα επιτρέψουν στην ελληνική κυβέρνηση να καθορίζει η ίδια την πολιτική της μετά από το καλοκαίρι πάνω, όμως, σε κοινώς καθορισμένους στόχους.

Loading