Τη δύσκολη δουλειά ανέλαβε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος

Του Γιάννη Συμεωνίδη

Ο Αλέξης Τσίπρας, όσο κι αν δέχεται εισηγήσεις περί του αντιθέτου, δεν εμφανίζεται διατεθειμένος να οξύνει τους τόνους απέναντι στους Θεσμούς με αφορμή το ζήτημα των συντάξεων, του κατώτατου μισθού και, γενικότερα, της τήρησης των δημοσιονομικών υποχρεώσεων της χώρας και των μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεών της. Τη δύσκολη δουλειά αναλαμβάνει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Σε αυτό το πλαίσιο θα κινηθεί και η σημερινή (10.00 π.μ. της Τρίτης) ομιλία του στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, η οποία θα κινηθεί σε πολύ διαφορετικά μονοπάτια από εκείνη που είχε εκφωνήσει μεσούσης της δραματικής διαπραγμάτευσης του 2015.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και για την άρση της μείωσης των συντάξεων, παρά τις σοβαρές επιπτώσεις που εκτιμούν και στην κυβέρνηση πως θα έχει για την εκλογική τύχη τους, ουδείς είναι αυτήν τη στιγμή σε θέση να διαβεβαιώσει ότι ο πρωθυπουργός θα πάει κόντρα στους δανειστές αν οι τελευταίοι δεν συναινέσουν έστω στην αναστολή του μέτρου, αν όχι στην κατάργησή του.

Με βάση τις προβλέψεις του μεσοπρόθεσμου

Στην κυβέρνηση, πάντως, χρησιμοποιούν ως επιχείρημα πως οι πρωθυπουργικές εξαγγελίες από το βήμα της ΔΕΘ κινούνται στο πλαίσιο των προβλέψεων του ψηφισμένου μεσοπρόθεσμου σχεδίου δημοσιονομικής στρατηγικής.

Σε απλά ελληνικά αυτό σημαίνει ότι ο κ. Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη δεν έκανε κάτι παραπάνω από το να μοιράσει το εικαζόμενο υπερπλεόνασμα για τη χρονική περίοδο 2019- 2022, γι’ αυτό κι αρκετές από τις υποσχέσεις του υπερβαίνουν το χρόνο λήξης της τρέχουσας κυβερνητικής θητείας.

Τη δύσκολη δουλειά καλείται να κάνει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος θα πρέπει να πείσει τους εκπροσώπους των Θεσμών που βρίσκονται στην Αθήνα αυτήν την εβδομάδα ότι βγαίνουν οι αριθμοί για το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2018, ότι και το πρωτογενές πλεόνασμα το 2019 θα ξεπεράσει το 4% κι ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί χωρίς να κοπούν οι συντάξεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ένα δισ. ευρώ που θα λάβουν σε αναδρομικά οι ένστολοι, οι δικαστικοί και οι πανεπιστημιακοί θέτει σε κίνδυνο τη διανομή υπερπλεονάσματος ως “χριστουγεννιάτικο δώρο” για φέτος.

Loading