Τζανακόπουλος στο «p»: «Γενική η θέση Τσίπρα περί πατριωτισμού της μίζας»

Του Γιάννη Συμεωνίδη

To www.politik.gr έθεσε δύο ερωτήματα- για τη Novartis και το Μακεδονικό- στον υπουργό Επικρατείας και κυβερνητικό εκπρόσωπο, Δημήτρη Τζανακόπουλο, την Παρασκευή κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Ο κ. Τζανακόπουλος χαρακτήρισε γενική την τοποθέτηση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, περί «πατριωτισμού της μίζας» κι εμμέσως, συνεπώς, πως δεν αφορά συγκεκριμένα την υπόθεση της Novartis, ενώ ενημέρωσε πως ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς κι ο Σκοπιανός ομόλογός του Νίκολα Ντιμιτρόφ θα συζητήσουν την επόμενη εβδομάδα επί όλων των ανοιχτών θεμάτων στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης.

Ακολουθούν αναλυτικώς οι ερωτήσεις www.politik.gr και οι απαντήσεις Τζανακόπουλου:

P: «Είπατε ότι περιμένετε την Προανακριτική Επιτροπή να αποφασίσει να δει αν υπάρχουν αποχρώσες ενδείξεις. Ο Πρωθυπουργός, όμως, την Τρίτη, στην ομιλία του, μίλησε για «πατριωτισμό της μίζας, της διαφθοράς, της διαπλοκής». Ένας λόγος, ο οποίος ήταν πολύ επιθετικός, στην ουσία ήταν σαν να προδίκαζε κάποιο αποτέλεσμα. Πώς συνδυάζεται ο λόγος του Πρωθυπουργού, που μιλούσε για «πατριωτισμό της μίζας» με το γεγονός ότι τώρα μας λέτε ότι θα περιμένουμε την Προανακριτική να δούμε αν υπάρχουν αποχρώσες ενδείξεις, ώστε να ασκηθούν κατηγορίες και να πάμε σε δικαστήριο»;

Τζανακόπουλος: «Αμφισβητείτε το γεγονός ότι υπήρξαν πολιτικά πρόσωπα, τα οποία επί 40 χρόνια κυβερνούσαν τη χώρα και τα οποία ενεφάνιζαν εαυτούς ως πατριώτες και καταλήξαμε να γνωρίζουμε όλοι μας ότι έχουν εμπλακεί σε υποθέσεις διαφθοράς; Νομίζω ότι αυτή η γενική τοποθέτηση είναι μια κοινώς ομολογούμενη γνώση που υπάρχει στην ελληνική κοινωνία. Δεν χρειάζεται να την σπουδαιολογήσουμε περαιτέρω. Είναι σαφές και δεδομένο ότι πολιτικά πρόσωπα και κυβερνήσεις του παρελθόντος ήταν εμπλεκόμενες σε υποθέσεις διαφθοράς».

P: «Ένα ερώτημα για το Μακεδονικό. Κοτζιάς και Ντιμιτρόφ την επόμενη εβδομάδα, θα συζητήσουν επί του συμφώνου, που έχει προετοιμάσει ή θα προετοιμάσει η ελληνική πλευρά»;

Τζανακόπουλος: «Θα συζητήσουν επί όλων των ανοιχτών θεμάτων στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης».

Loading