Τζέφρι Πάιατ: «Κρίσιμη και μοναδική η θέση της Ελλάδας στον κόσμο»

Σε άλλη μια δήλωση στήριξη της Ελλάδας προχώρησε ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, δηλώνοντας πως η θέση της πατρίδας μας στον κόσμο είναι «κρίσιμη και μοναδική», αναδεικνύοντας τη γεωστρατηγική της σημασία.

Μιλώντας στη Σχολή Εθνικής Άμυνας, ο έμπειρος διπλωμάτης έκανε ειδική αναφορά στην «ισχυρή διμερή αμυντική σχέση» Ελλάδας και ΗΠΑ, καθώς και στις περιφερειακές συνεργασίες που μοιράζονται από κοινού.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, σε άλλο σημείο επισήμανε πως οι απειλές για την ασφάλεια στην περιοχή γύρω από την ελληνική επικράτεια έχουν γίνει πιο σύνθετες τα τελευταία χρόνια, κάνοντας λόγο για την ανάγκη κοινής αντιμετώπισής τους.

“Εύθραυστη” η περιοχή των Βαλκανίων

Εστιάζοντας στην περιοχή των Βαλκανίων, τη χαρακτήρισε ως ιδιαίτερα εύθραυστη περιοχή, στην οποία οι ΗΠΑ εκτιμούν τον ηγετικό ρόλο της Ελλάδας στην προώθηση της ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων στους ευρωατλαντικούς θεσμούς.

Ο ΤΑΡ και η ενεργειακή ασφάλεια

Επίσης, εξέφρασε την εκτίμησή του στην υποστήριξη της Ελλάδας στον διαδριατικό αγωγό φυσικού αερίου (TAP) και στον διασυνδετήριο αγωγό Ελλάδας – Βουλγαρίας (IGB), συμβάλλοντας στην ενεργειακή ασφάλεια μέσω της διαφοροποίησης των πηγών ενέργειας.

Τέλος, υπογράμμισε την αποφασιστικότητα των ΗΠΑ να συνεχίσουν να εργάζονται με τους εταίρους τους στην ΕΕ για την επίτευξη σταθερότητας, ευημερίας και δημοκρατίας στην περιοχή. «Η Ελλάδα είναι ουσιαστικός σύμμαχος και πυλώντας σταθερότητας σε αυτή την ασταθή περιοχή, και την θεωρούμε ως ενεργειακό κόμβο της νότιας Ευρώπης», είπε.

Loading