Τα 75 αγκάθια στο δρόμο εξόδου από τα μνημόνια

Η πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων της δ’ αξιολόγησης ήταν το αντικείμενο της τηλεδιάσκεψης που έγινε χθες το βράδυ στο υπουργείο Οικονομικών, μεταξύ κυβερνητικών στελεχών και εκπροσώπων των θεσμών. 

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν οι κ.κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, Γιώργος Σταθάκης και Δημήτρης Λιάκος με πληροφορίες και δημοσιεύματα να κάνουν λόγο για κίνδυνο καθυστερήσεων και υποχωρήσεων της ελληνικής πλευράς. Ειδικότερα, Ελλάδα και δανειστές φαίνεται πως πλέον αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο η περίφημη συμφωνία να μην ολοκληρωθεί έως την 21η Ιουνίου αλλά να μετατεθεί για το τελευταίο Eurogroup πριν τις θερινές διακοπές, τον ερχόμενο Ιούλιο.

Δύσκολα τα ενεργειακά

Ερωτηθείς, αμέσως μετά την τηλεδιάσκεψη, κυβερνητικός αξιωματούχος για τα προαπαιτούμενα στον τομέα της ενέργειας, δήλωσε πως «είναι ένα δύσκολο σημείο που έχει πολλά τεχνικά θέματα. Αλλά δεν νομίζω ότι δεν θα προλάβουμε μέχρι τον Ιούνιο».

Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των προαπαιτούμενων ιδιαίτερα χρονοβόρα θεωρούνται αυτά που σχετίζονται με τις αποκρατικοποιήσεις (ειδικά στην ενέργεια), το κτηματολόγιο, τη στελέχωση του Δημοσίου με νέους διευθυντές κ.λπ.

Σημειώνεται ότι, χθες το μεσημέρι, πηγές του υπουργείου Οικονομικών (αναφερόμενες σε δημοσιεύματα, τα οποία, επικαλούμενα κοινοτικούς αξιωματούχους, έκαναν λόγο για συμφωνία με τους θεσμούς τον Ιούλιο) δήλωσαν πως «σταθερός προσανατολισμός όλων είναι η 21η Ιουνίου για συνολική συμφωνία σε 4η αξιολόγηση, χρέος, μέθοδο εξόδου και ολιστικό σχέδιο ανάπτυξης».

Τα 75 προαπαιτούμενα και ο Μοσκοβισί

Δεδομένων των 75 προαπαιτουμένων που παραμένουν σε εκκρετότητα -καθώς μόνο 12 από τα 88 έχουν υλοποιηθεί – ούτε ο επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί αποκλείει το ενδεχόμενο καθυστερήσεων.

Απαντώντας στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημ. Παπαδημούλη σχετικά με καθυστερήσεις με ευθύνη του ΔΝΤ που υπήρξαν επιζήμιες για την Ελλάδα ο κ. Μοσκοβισί δήλωσε: «Για να ολοκληρωθεί εγκαίρως το πρόγραμμα, οι αποφάσεις θα ληφθούν θεωρητικά στις 21 Ιουνίου στο Eurogroup, ή ίσως λίγο αργότερα. Εν πάσει περιπτώσει η προθεσμία σήμερα, είναι η 21η Ιουνίου» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Loading