Τα δύο «όπλα» κόντρα στη μείωση των συντάξεων

Του Γιάννη Συμεωνίδη

Δεν πρόκειται να είναι για τον Αλέξη Τσίπρα μια ήρεμη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ αυτή η οποία πραγματοποιείται το Σάββατο (12/5), όπως βεβαίως, κι ακόμα εντονότερα, η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος η οποία είναι προγραμματισμένη για το επόμενο Σαββατοκύριακο.

Κι αυτό γιατί αρκετοί βουλευτές και στελέχη του κυβερνώντος κόμματος επιθυμούν μια ξεκάθαρη τοποθέτηση από το Μαξίμου όσον αφορά την εφαρμογή ή μη των μειώσεων σε συντάξεις κι αφορολόγητο το 2019 και το 2020 αντιστοίχως.

Δεν ικανοποιούνται μέχρι στιγμής από τα μισόλογα περί επαναδιαπραγμάτευσης ή και μονομερούς άρσης τους μετά από τη λήξη του τρίτου προγράμματος.

«Από τη στιγμή που πετυχαίνουμε τους δημοσιονομικούς στόχους, και μάλιστα τους ξεπερνάμε κατά πολύ, έχουμε κάθε δικαίωμα να λέμε φωναχτά πως δεν είναι απαραίτητες οι νέες περικοπές που πλήττουν κατά βάση τη μεσαία τάξη», σχολιάζουν με νόημα κυβερνητικοί βουλευτές.

Από την πλευρά τους, κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν πως διαθέτουν δύο δυνατά όπλα για να αντιπαρέλθουν τις οριζόντιες περικοπές έως και 18% στις συντάξεις το 2019.

Υπενθυμίζουν, άλλωστε, ότι για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης είχαν ψηφιστεί κι αντίμετρα στα σκληρά δημοσιονομικά μέτρα, τα οποία μένει να προσδιοριστούν.

Συγκεκριμένα, αφήνουν ανοιχτό το πολύ σοβαρό, για τους ίδιους, ενδεχόμενο να μοιράσουν στα τέλη του έτους ένα γενναίο ποσό από το υπερπλεόνασμα που προσδοκούν να πετύχουν και το 2018, στο πρότυπο του 2017 και του 2016.

Επιπλέον, αρχίζουν να μιλούν και δημοσίως- σε αυτήν την περίπτωση ο Στέλιος Κούλογλου λειτούργησε ως «λαγός»- για την επαναφορά της 13ης σύνταξης, η οποία θα αποτελεί και μόνιμο αντίμετρο.

Ικανοποίηση από τον «εμφύλιο» στο ΚΙΝΑΛ

Την ίδια ώρα, στο Μαξίμου παρακολουθούν με ενδιαφέρον τον «εμφύλιο» που έχει ξεσπάσει στο ΚΙΝΑΛ με αφορμή και τις μετεκλογικές συνεργασίες και την απειλή της Φώφης Γεννηματά πως θα προχωρήσει σε διαγραφές εκείνων που δεν υποστηρίζουν την τακτική των ίσων αποστάσεων απέναντι σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.

Επισήμως, κάνουν λόγο για μη παρέμβαση στα εσωτερικά άλλου κόμματος.

Ανεπισήμως, ωστόσο, αισθάνονται ικανοποίηση γιατί επιτέλους το ΚΙΝΑΛ θα αναγκαστεί να εξηγήσει με σαφήνεια στους εν δυνάμει ψηφοφόρους του με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει ώστε οι τελευταίοι να μπορέσουν να κάνουν τις εκλογικές επιλογές τους με όρους διαφάνειας.

Loading