Τα μυστικά του «μαραθωνίου» στη Βουλή για Novartis

Διαβάστε στο “p” για τα μυστικά του αυριανού μαραθωνίου στην Ολομέλεια της Βουλής για την υπόθεση “Novartis”. 

Υπάρχουν εκτιμήσεις ότι ενδέχεται να ξεπεράσει ακόμη και τις 15 ώρες, λογικό αν αναλογιστεί κανείς ότι τα πολιτικά πρόσωπα που αναφέρονται στη δικογραφία είναι δέκα.

Όσον αφορά στο διαδικαστικό της συζήτησης, αυτό καθορίζεται από τον κανονισμό της Βουλής και έχει ως εξής:  Η συνεδρίαση της Ολομέλειας επί της πρότασης συγκρότησης Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις εννέα το πρωί.

Ο πρώτος κύκλος θα περιλαμβάνει συνολικά 9 ομιλητές, δηλαδή έναν βουλευτή από κάθε κόμμα και έναν ανεξάρτητο.

Ο δεύτερος κύκλος θα έχει 16 ομιλητές, οι οποίοι θα καθορίζονται από τη δύναμη των κομμάτων στο κοινοβούλιο. Δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει 6 ομιλητές, η ΝΔ 3 και τα υπόλοιπα κόμματα από έναν, ενώ θα ακολουθήσουν και οι πολιτικοί αρχηγοί.

Ομιλία στη Βουλή ή υπόμνημα

Εξυπακούεται ότι το λόγο δικαιούνται να λάβουν όλα τα πολιτικά πρόσωπα που αναφέρονται στη δικογραφία. Όσοι πάλι δεν το επιθυμούν, μπορούν να στείλουν υπόμνημα. Όπως θα κάνει, για παράδειγμα, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος με επιστολή του έχει εξηγήσει ότι δεν μπορεί να παρίσταται στη συζήτηση για λόγους ανεξάρτητους της θέλησής του.

Από την πλευρά της κυβέρνησης  έχει προγραμματιστεί να μιλήσουν ως αρμόδιοι οι υπουργοί Υγείας, Ανδρέας Ξάνθος και Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής. Αμέσως μετά θα ακολουθήσουν οι δυο αναπληρωτές τους Παύλος Πολάκης και Δημήτρης Παπαγγελόπουλος αντίστοιχα.

Η ψηφοφορία

Η ψηφοφορία θα είναι μυστική και θα ξεκινήσει μετά το πέρας των ομιλιών. Μέσα από τις 10 κάλπες η Βουλή θα κληθεί να αποφασίσει για κάθε ένα από τα πολιτικά πρόσωπα που αναφέρονται στη δικογραφία αν θα συμπεριληφθεί στην έρευνα της Επιτροπής Προκαταρτικής Εξέτασης.

Κάθε κάλπη θα είναι αριθμημένη και κάθε βουλευτής θα πάρει δέκα ψηφοδέλτια με τα ονόματα και αδικήματα και δέκα λευκά με αντίστοιχους φακέλους. Για κάθε κάλπη θα οριστεί και τριμελής εφορευτική επιτροπή. Κάθε πολιτικό πρόσωπο, που είναι εν ενεργεία βουλευτής, και αναφέρεται στη δικογραφία δεν θα μπορεί να ψηφίσει στην κάλπη που αφορά τον ίδιο παρά μόνο στις κάλπες που αφορούν τα άλλα πολιτικά πρόσωπα. Ο κάθε βουλευτής θα ψηφίζει «ναι» ή «όχι» ή «παρών» ή «λευκό» για τη συγκρότηση επιτροπής για κάθε πρόσωπο και για τα αδικήματα της δωροληψίας, της δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Loading