Τα ερωτήματα της Νέας Δημοκρατίας για τη Novartis

Του Χρήστου Τσαλικίδη

Σειρά από ερωτήματα για τη Novartis θέτει η Νέα Δημοκρατία προς την κυβέρνηση, μετά τις πρώτες «ματιές», χθες το μεσημέρι, στη δικογραφία της πολύκροτης υπόθεσης.

Η πρώτη διαπίστωση της Πειραιώς είναι ότι από κανένα έγγραφο δεν επιβεβαιώνεται η σιγουριά που εκφράζει το Μέγαρο Μαξίμου για το αποτέλεσμα της όλης διαδικασίας. Πόσο μάλλον όταν ο Πάνος Καμμένος βιάζεται να προκαταλάβει τη δικαιοσύνη «ανεβάζοντας» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τραγούδια που αναφέρονται σε κελιά φυλακών…

Η δεύτερη διαπίστωση είναι πως όλες οι κατηγορίες στηρίζονται σε τρεις ανώνυμες μαρτυρικές καταθέσεις που, συμπτωματικά πάντα, δόθηκαν τις τρεις τελευταίες εβδομάδες.

«Η επισήμανση αυτή δεν γίνεται καθόλου τυχαία, καθώς εδώ και περίπου ένα χρόνο συγκεκριμένα δημοσιεύματα του, ελεγχόμενου από το Μαξίμου, Τύπου, είχαν προαναγγείλει το περιεχόμενο των εν λόγω καταθέσεων. Ας σημειωθεί δε, ότι η τελευταία κατάθεση δόθηκε μόλις την περασμένη Κυριακή 4 Φεβρουαρίου, ημέρα που είχε ήδη κυκλοφορήσει η εφημερίδα Ντοκουμέντο, η οποία περιέλαβε στο “ρεπορτάζ” της και τη συγκεκριμένη κατάθεση, πριν καν ο μάρτυρας μεταβεί στην Εισαγγελέα διαφθοράς» τονίζουν κύκλοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Άκουσα, υποθέτουν, εικάζουν»

Αποδομώντας τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς επιμένουν πως  «όλες ανεξαιρέτως οι μαρτυρίες στις οποίες στηρίζονται οι κατηγορίες είναι ανώνυμες, δόθηκαν στην Ελλάδα, και κανένας εκ των τριών ανωνύμων μαρτύρων δεν ισχυρίζεται καν ότι μετείχε σε διαδικασία χρηματισμού. Και οι τρεις υποστηρίζουν ότι “άκουσαν”, “τους είπαν”, “υποθέτουν”, “εικάζουν”». Ως εκ τούτου με αυτού του είδους τους εώλους ισχυρισμούς δεν μπορεί να σταθεί κατηγορητήριο.

Σε ό,τι αφορά τις εντυπώσεις που καλλιεργήθηκαν, στην Πειραιώς κάνουν λόγο για προμελετημένο σχέδιο. Πως εξηγείται διαφορετικά το γεγονός ότι ενώ η δικογραφία ήταν… μυστική και δεν είχε κανείς πρόσβαση σε αυτήν, στις 2 Φεβρουαρίου 2017 ο Αλέξης Τσίπρας είχε υποστηρίξει «προφητικά» ότι «καθοριστικός παράγοντας στο σκάνδαλο Novartis υπήρξε το γεγονός ότι η χώρα μας αποτελούσε χώρα αναφοράς για τον καθορισμό της τιμής των φαρμάκων σε άλλες 55 χώρες» και ότι «μια υψηλή τιμή στη χώρα μας εξασφάλιζε αυξημένα κέρδη σε αυτές τις χώρες για τις εταιρείες»;.

Αν μη τι άλλο είναι και παράδοξο και… προφητικό, δεδομένου ότι η δικογραφία σχηματίστηκε μήνες αργότερα.

Μοιραία, με αφορμή τα παραπάνω ερωτήματα, στη Νέα Δημοκρατία έχουν κάθε λόγο να υποστηρίζουν ότι πρόκειται για «εξόφθαλμη εμπλοκή της κυβέρνησης στη δικαιοσύνη» και για «κατάφωρη παραβίαση της διάκρισης των εξουσιών».

 

Loading