Τα αδιέξοδα Τσίπρα σε Αθήνα-Κεντρική Μακεδονία

Του Γιάννη Συμεωνίδη

Ο Αλέξης Τσίπρας είναι διατεθειμένος να εντάξει στον προεκλογικό αγώνα ακόμα και το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, προκειμένου να καμουφλάρει τη δυστοκία του να βρει υπολογίσιμους υποψήφιους σε μεγάλους δήμους και σε ορισμένες περιφέρειες όπως στην Αθήνα και την Κεντρική Μακεδονία.

Πέρα, δηλαδή, από τις παροχές και τις προσλήψεις στο Δημόσιο ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να έρθει σε επαφή με το Βερολίνο για να εξασφαλίσει ένα ποσό πολύ χαμηλότερο από όσα πράγματι δικαιούται η χώρα μας ούτως ώστε να προβάλει στο εσωτερικό αυτήν την “ηθική αποζημίωση” ως μία ακόμα επιτυχία της εξωτερικής του πολιτικής.

Πολλώ δε μάλλον όταν η πολυδιαφημισμένη Συμφωνία των Πρεσπών μπορεί να φτάσει στην ελληνική Βουλή ακόμα και τον Ιανουάριο και οι Σκοπιανοί έχουν αναθαρρήσει και ζητάνε περισσότερα από όσα προβλέπονται σε αυτή.

Όσον αφορά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, είναι χαρακτηριστικό της δυσκολία εύρεσης σοβαρών υποψήφιων το ότι το ίδιο το Μαξίμου είχε διαρρεύσει την προηγούμενη Παρασκευή πως ο κ. Τσίπρας θα ανακοίνωνε τους εκλεκτούς του για το δήμο Αθηναίων και την Κεντρική Μακεδονία κατά την ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ την επόμενη ημέρα.

Κάτι τέτοιο, ωστόσο, δεν συνέβη με συνέπεια να βρουν το έδαφος αρκετά μέλη της Κ.Ε. να κυκλοφορούν ως βέβαιη την υποψηφιότητα του υφυπουργού Εργασίας, Νάσου Ηλιόπουλου, ο οποίος έχει ένα καλό έργο στο υπουργείο και προηγουμένως στο Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας, αλλά δεν είναι αναγνωρίσιμος.

Κομματικές πηγές παραδέχονταν ότι ενώ έγινε βολιδοσκόπηση σε αρκετά κυβερνητικά στελέχη ο πρωθυπουργός εισέπραξε αρνήσεις, αφού θεωρούν πως αυτή δεν είναι η καταλληλότερη χρονική περίοδος για να δοκιμαστούν στον αυτοδιοικητικό στίβο.

Σε πρώτη φάση ο κ. Τσίπρας θα επιθυμούσε ένα πρόσωπο όπως ο Παναγιώτης Γιαννάκης, στη λογική πως ο προπονητής και θρύλος του ελληνικού αθλητισμού έχει την ικανότητα να συσπειρώσει γύρω του ευρείες δυνάμεις.

Δεν φαίνεται, μάλιστα, να απασχόλησε τον πρωθυπουργό η αποτυχία ενός άλλου παλαίμαχου μπασκετμπολίστα, του Παναγιώτη Φασούλα, να αφήσει πίσω του έργο πνοής στο δήμο Πειραιώς.

Ο κ. Τσίπρας ήθελε, επίσης, ως υποψήφια την Έφη Αχτσιόγλου, η οποία είναι αναγνωρίσιμη κι επιτυχημένη στο υπουργείο Εργασίας.

Κυβερνητικές πηγές, πάντως, επέμεναν μέχρι το τέλος πως οι υποψήφιοι στην Αθήνα και στην Κεντρική Μακεδονία θα περνούσαν από την αυστηρή κρίση του κ. Τσίπρα και του γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνου Σκουρλέτη, με βασικό κριτήριο τη δυνατότητα διείσδυσης στο χώρο της Κεντροαριστεράς ώστε να ασκηθεί κι άλλη πίεση στο ΚΙΝΑΛ.

Ποντάρει στην απλή αναλογική

Όσο για την Θεσσαλονίκη, η υποψηφιότητα της υφυπουργού Μακεδονίας Θράκης, Κατερίνας Νοτοπούλου, είναι κλεισμένη εδώ και καιρό, αλλά δεν ανακοινώθηκε στην Κεντρική Επιτροπή αφού γίνεται προσπάθεια να τύχει της στήριξης τόσο του ΚΙΝΑΛ όσο και του Ποταμιού, αλλά και του απερχόμενου δήμαρχου Γιάννη Μπουτάρη.

Το ίδιο ισχύει και για την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας όπου τόσο στο Μαξίμου όσο και στην Κουμουνδούρου παραδέχονται ότι στην καθυστέρηση εύρεσης αξιόμαχου υποψήφιου κόντρα στον νυν περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα σοβαρό ρόλο έπαιξε η Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία στη Βόρειο Ελλάδα δεν είναι ιδιαιτέρως δημοφιλής (sic).

Ο κ. Τσίπρας, πάντως, ποντάρει πολλά στην απλή αναλογική με την οποία θα διεξαχθούν οι αυτοδιοικητικές εκλογές ώστε ακόμα κι εκεί όπου οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έρθουν πρώτοι να επικρατήσουν ώριμες συνθήκες για συνεργασία τους με άλλους Κεντροαριστερούς υποψήφιους, ακόμα και για τη διαχείριση των δήμων και των περιφερειών.

Loading