Σ. Φάμελλος: «Η κοινωνία δεν επιτρέπει να γυρίσουμε σε μια ανάπτυξη τύπου φούσκας»

«Η κοινωνία δεν επιτρέπει να γυρίσουμε σε μια ανάπτυξη τύπου φούσκας» δήλωσε ο Σωκράτης Φάμελλος χαιρετίζοντας την εκδήλωση της οικονομικής και κοινωνικής επιτροπής στο Ζάππειο Μέγαρο με θέμα: «Η ώρα της συμφωνίας για το εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο».

Ξεκινώντας τον χαιρετισμό του ο αν. υπουργός  Ενέργειας επισήμανε την κοινή αντίληψη ότι το περιβάλλον είναι βασικός αναπτυξιακός πόρος της χώρας μας, είναι η ταυτότητα της Ελλάδας και η στρατηγική της βιώσιμης ανάπτυξης είναι η μόνη εφικτή και δυνατή επιλογή αναπτυξιακού σχεδίου.

«Θα ήθελα όμως να δηλώσω εξαρχής ότι για εμάς ανάπτυξη δεν νοείται χωρίς τη συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων στον σχεδιασμό, αλλά και στην υλοποίησή της. Και αυτό δεν αποτελεί μια κοινότοπη δήλωση. Αποτελεί μια δέσμευση για ουσιαστική εμπλοκή της κοινωνίας των πολιτών, των εργοδοτών και των εργαζομένων, των δημιουργών και των καταναλωτών, όλων των κοινωνικών εταίρων στη διαδικασία αυτή» πρόσθεσε.

Συνεχίζοντας, ο κ Φαμέλλος τόνισε ότι η αφετηρία σχεδιασμού δεν είναι το 2014 ή 2015, αλλά το 2018, που είναι η χρονιά εξόδου από το πρόγραμμα, όπου η χώρα έχει βαθμούς ελευθερίας και την ικανότητα να στηριχθεί στις δικές της δυνάμεις για να αξιοποιήσει αυτό που διεκδίκησε, δηλαδή να διατυπώσει μια αναπτυξιακή στρατηγική επωφελή όχι μόνο για τη σημερινή γενιά, αλλά και για τις επόμενες. Και αυτή η προοπτική με έναν ξεκάθαρο οδικό χάρτη χωρίς μνημόνια έχει εξασφαλιστεί σε επίπεδο ευρωπαϊκών θεσμών.

Νέος οδικός χάρτης ανάπτυξης

«Όλη αυτή η κουβέντα που γίνεται πολλές φορές στην Ελλάδα για μνημόνια, προληπτικές γραμμές και ειδικά προγράμματα συνεργασίας ή επίβλεψης των Ευρωπαίων εταίρων προς τη χώρα μας αποτελούν μια επιστροφή του παλιού πολιτικού και οικονομικού συστήματος στα δεδομένα, σε αυτά που ξέρει. Ίσως γιατί αδυνατεί να διατυπώσει το καινούργιο. Αδυνατεί να διατυπώσει αυτό που σημαίνει πραγματική παραγωγή. Το πολιτικό σύστημα πρέπει να διατυπώσει νέο οδικό  χάρτη και νέες συνθήκες παραγωγής. Γιατί αυτό είναι το πιο ενδιαφέρον και το πιο δύσκολο, η δημιουργία του καινούργιου. Και αυτή τη συζήτηση για την ωφέλιμη ανάπτυξη με διαγενεακή ισότητα δεν μπορούμε παρά να τη στηρίξουμε στην ισόρροπη και αποδοτική χρήση των φυσικών πόρων, στη διατήρηση και ενίσχυση του φυσικού κεφαλαίου της χώρας, έτσι ώστε η ανάπτυξη να είναι όχι μόνο μακροπρόθεσμη οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά, αλλά και δίκαιη και ωφέλιμη» επεσήμανε.

Μιλώντας για ανάπτυξη

Στη συνέχεια ο Αν. ΥΠΕΝ ανέφερε ότι πρέπει να διευκρινιστεί για ποια ανάπτυξη μιλάμε, γιατί στην Ελλάδα είναι γεγονός ότι όλοι μιλούν υπέρ του όρου ανάπτυξη, αλλά το ερώτημα που τίθεται είναι αν μιλάνε για την ίδια ανάπτυξη όλοι. «Θέλουμε την ίδια ανάπτυξη; Υλοποιήσαμε στο παρελθόν όλοι την ίδια ανάπτυξη; Η κοινωνία δεν θα μας επιτρέψει, όποιον κι αν εκπροσωπούμε, να γυρίσουμε πίσω. Δεν μας ενδιαφέρει λοιπόν ένα μοντέλο ανάπτυξης τύπου φούσκας.

Η προηγούμενη ανάπτυξη είχε πρόβλημα όσον αφορά το παραγωγικό μοντέλο, που συνδεόταν με ένα μοντέλο διακυβέρνησης εχθρικό προς τον παραγωγό και προς τον πολίτη, ενώ ταυτόχρονα ήταν πολύ φιλικό για πολύ λίγους, για ελάχιστους ουσιαστικά, αλλά δεν δημιουργούσε μια παραγωγική βάση και μια ανταγωνιστική οικονομία. Άρα πρέπει να αποφασίσουμε ότι μιλάμε για μια ανάπτυξη που θα έχει ένα παραγωγικό μοντέλο σαφέστατα δίκαιο και κοινωνικά ωφέλιμο, αλλά και βιώσιμο.

Πρέπει να μιλήσουμε για κάτι διαφορετικό και νομίζω σε αυτό το επίπεδο πρέπει να γίνει και η συζήτηση για ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο, για μια  Ελλάδα που θα είναι κράτος ευνομούμενο, ένα ευρωπαϊκό κράτος δικαίου, που θα αξιοποιεί τις τεράστιες δυνατότητές της» κατέληξε.

 

Loading