Σ. Φάμελλος: «Πολιτικές ευθύνες για το πρόβλημα της ΕΥΑΘ»

Για το τεράστιο πρόβλημα με την ΕΥΑΘ και την υδροδότηση στη Θεσσαλονίκη μίλησε ο Σ. Φάμελλος στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Πρακτορείο 104,9 FM».

Μεταξύ άλλων, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναφέρθηκε στις αγωνιώδεις προσπάθειες για την αποκατάσταση του προβλήματος, ενώ τόνισε ότι υπάρχουν πολιτικές ευθύνες των προηγούμενων κυβερνήσεων.

«Υπάρχει ξεκάθαρη πολιτική ευθύνη, όμως έπρεπε πρώτα να λύσουμε το πρόβλημα και μετά να ασχοληθούμε με το τι έγινε στο παρελθόν», είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ.

Τι είπε ο Σ. Φάμελλος για την αντιμετώπιση του ζητήματος

«Όλη την εβδομάδα ασχολούμασταν με το πώς θα διορθωθεί η βλάβη. Είμαστε σε μία πολύ καλή στιγμή που έχουν γεμίσει οι δεξαμενές. Η βλάβη ήταν αρκετά μεγάλη τεχνικά και ήταν στον έναν από τους δύο κεντρικούς αγωγούς τροφοδοσίας της πόλης. Ο ένας είναι ο Αλιάκμονας, ο άλλος η Αραβησσός», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός για το πρόβλημα που αναστάτωσε τη Θεσσαλονίκη την περασμένη εβδομάδα.

«Η δέσμευση των συνεργείων -των εργαζομένων δηλαδή- και της διοίκησης ήταν ότι η βλάβη θα είχε αποκατασταθεί μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής. Και πράγματι, στις 12:30 περίπου το μεσημέρι της Παρασκευής δόθηκε νερό στον αγωγό. Το πρόβλημα που μας ταλαιπώρησε το πρωί του Σαββάτου ήταν η ποιότητα του νερού που έφτανε στην πόλη, καθώς έπρεπε να καθαριστεί και ο αγωγός από πιθανές επικαθήσεις εξαιτίας της διακοπής τριών ημερών. Αυτό ολοκληρώθηκε στις 6 η ώρα το απόγευμα του Σαββάτου και από τότε οι δεξαμενές και το δίκτυο δουλεύουν πλήρως και με αυξημένη παροχή», προσθεσε.

Οι πολιτικές ευθύνες για το πρόβλημα της ΕΥΑΘ

Όσον αφορά τις πολιτικές ευθύνες για την κακή κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι υποδομές της ΕΥΑΘ, ο Σ. Φάμελλος δήλωσε:

«Οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν την μονοδιάστατη επιλογή να πουλήσουν την ΕΥΑΘ και το νερό της Θεσσαλονίκης και κάναν ό,τι ήταν δυνατόν για να απαξιώσουν -όπως και άλλους τομείς του δημοσίου- και την ΕΥΑΘ. Το πλάνο της Θεσσαλονίκης ήταν να υδρευτεί από επέκταση του διυλιστηρίου που παίρνει νερό από τον Αλιάκμονα και έτσι θα είχαμε τις πηγές Αραβησσού -αυτήν την πολύ σημαντική επένδυση της δεκαετίας του ’70- ως σχέδιο ασφαλείας.

Το έργο της επέκτασης του διυλιστηρίου εντάχθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου του 2011 σε χρηματοδότηση και είχε προκηρυχθεί από την υπηρεσία ΕΥΔΕ (Ειδική Υπηρεσία Δημοσίων Έργων) Ύδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης. Όμως, αμφισβητήθηκε το έργο αυτό από την τότε υπεύθυνη υπηρεσία και του υπουργείου Υποδομών και του Υπουργείου Εσωτερικών, με αποτέλεσμα στις 28 Ιουλίου 2014 να ακυρωθεί η ένταξη. Πρακτικά η Θεσσαλονίκη είχε εξασφαλισμένους πόρους για το έργο και η προηγούμενη κυβέρνηση ακύρωσε τη χρηματοδότηση για τη Θεσσαλονίκη.

Αυτό που πρέπει να πούμε είναι, ότι χρειαζόμαστε σε αυτές τις συνθήκες να επιταχύνουμε την κατασκευή του έργου τώρα και για τον λόγο αυτό η επέκταση του διυλιστηρίου, προϋπολογισμού 27 εκατ. ευρώ, έχει υποβληθεί προς χρηματοδότηση στο ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας και είναι σημαντική η ευθύνη και της διοίκησης της ΕΥΑΘ, που το επικαιροποίησε και το κατέθεσε -γιατί το έχει εκσυγχρονίσει κιόλας το έργο αυτό- αλλά και του ΠΕΠ, να ολοκληρώσουν όλη τη συζήτηση, για να ενταχθεί και να χρηματοδοτηθεί το έργο».

Η δήλωση Θεοδωρικάκου και η ιδιωτικοποίηση

Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του υπεύθυνου στρατηγικού σχεδιασμού της ΝΔ, Τάκη Θεοδωρικάκου, ο οποίος είχε μιλήσει για βαρύτατες πολιτικές ευθύνες των υπουργών που εποπτεύουν την ΕΥΑΘ, σημειώνοντας ότι αν είχε ιδιωτικοποιηθεί η ΕΥΑΘ δεν θα υπήρχαν τα προβλήματα που βίωσαν οι Θεσσαλονικείς, ο κ. Φάμελλος απάντησε:

«Οι πολιτικές επιδιώξεις αυτών που θέλανε να ιδιωτικοποιήσουν την ΕΥΑΘ ήταν η βασική αιτία που θέλανε να απαξιώσουν και τα έργα υποδομής της. Η βασική αιτία του προβλήματος ήταν η διάθεσή τους να ιδιωτικοποιήσουν την ΕΥΑΘ. Μου κάνει εντύπωση το πόσο αδιόρθωτη είναι αυτή η πολιτική άποψη.

Δηλαδή επέλεγαν και ζητούσαν να πουλήσουν την ΕΥΑΘ και το νερό της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας, επικαλούμενοι το χρέος της χώρας και το μνημόνιο και την κρίση. Τώρα που βγαίνουμε από το μνημόνιο και την κρίση και τώρα που δεν απαιτούν οι δανειστές να πουλήσουμε -γιατί σώσαμε στη διαπραγμάτευση το 50+1% και της ΕΥΑΘ και της ΕΥΔΑΠ- εξακολουθούν αδιόρθωτοι πολιτικά να θέλουν να ξεπουλήσουν ένα δημόσιο κοινωνικό αγαθό. Είναι απαράδεκτη αυτή η δήλωση».

Το ενδεχόμενο νέων βλαβών στην Αραβησσό

Όσον αφορά το ενδεχόμενο νέων βλαβών στον αγωγό της Αραβησσού στο προσεχές μέλλον, ο Σ. Φάμελλος δήλωσε: «Δεν θεωρώ ότι είναι τόσο κρίσιμο, δηλαδή ότι είναι ζήτημα μηνών να έχουμε νέα βλάβη».

Παράλληλα, πρόσθεσε πως «είναι ανεπίτρεπτο αυτό που συνέβη και δεν πρέπει να ξανασυμβεί και στο επίπεδο διαχείρισης της κρίσης, παραδείγματος χάρη, για το σχέδιο ασφαλείας που θα έπρεπε να έχει και κάθε δήμος, για τις υδροφόρες του, τις δεξαμενές της περιοχής του. Νομίζω ότι μπορούμε να συντάξουμε ένα σχέδιο πολύ γρήγορα στην πόλη, για να διδαχθούμε κιόλας από αυτό που συνέβη».

Τα ελληνοτουρκικά

Ο αναπληρωτής ΥΠΕΝ κλήθηκε να σχολιάσει και τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, για τις οποίες είπε τα εξής:

«Ο κ. Ερντογάν συνεχίζει ένα γαϊτανάκι απρόκλητων, αλλά προκλητικών επιθέσεων και δηλώσεων κατά τη χώρας μας και κατά του πλαισίου ειρήνης στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Προσπάθησε να συσχετίσει τους 8 στρατιωτικούς, που ζήτησαν πολιτικό άσυλο στην Τουρκία, με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, οι οποίοι σε μία απλή διαδικασία ρουτίνας βρέθηκαν εντός τουρκικού εδάφους. Δεν ακολούθησε η Τουρκία τους κανόνες και τις διαδικασίες καλής θέλησης μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών, εμείς όμως θα πρέπει να διατυπώσουμε με πολιτικούς όρους το αίτημα μας να επιστρέψουν οι δύο στρατιωτικοί».

Loading