«Σώζουν» την κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝΕΛ

Εν μέσω θύελλας αντιδράσεων από την αντιπολίτευση αλλά και από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ συνεδριάζει στις δύο το μεσημέρι η επιτροπή κανονισμού της Βουλής στην οποία θα επιχειρηθεί η διάσωση του αρχηγού των ΑΝΕΛ και της κοινοβουλευτικής του ομάδας.

Επισήμως, η εισήγηση του κ. Βούτση δεν περιλαμβάνει αλλαγή στο άρθρο 15 για την σύνθεση και συγκρότηση ΚΟ, όμως, τις τελευταίες ημέρες στους διαδρόμους του κοινοβουλίου διακινείται πλήθος σεναρίων για προσπάθεια διάσωσης της ΚΟ των ΑΝΕΛ.

Τα σενάρια αυτά προκάλεσαν την σφοδρή αντίδραση της αντιπολίτευσης με αποτέλεσμα οι διακινητές τους να προσανατολίζονται σε ηπιότερες κινήσεις.

Ο πρόεδρος της Βουλής σε συνέντευξή του στον 9.84 υποστήριξε ότι δεν θα υπάρξει αλλαγή στην «οντότητα» των ΚΟ ούτε θα μεταβληθούν τα κατώτατα όρια διατήρησης τους αλλά θα συζητηθεί η ενίσχυση του ρόλου των κομμάτων και των πολιτικών αρχηγών που όπως είπε γίνεται «νομοθετικά».

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Βουλής  «η  συνεδρίαση θα αφορά στην ενίσχυση του ρόλου των κομμάτων και όχι σε αλλαγή στις συνθέσεις και την οντότητα των κοινοβουλευτικών ομάδων. Αυτό δεν συνιστά αλλαγή του κανονισμού».

Με βάση την φράση του κ. Βούτση το πλέον πιθανό είναι ο κ. Καμμένος ακόμη κι αν η κοινοβουλευτική του ομάδα διαλυθεί μετά την παραίτηση Παπαχριστόπουλου να διατηρήσει ο ίδιος την ιδιότητα  του αρχηγού των ΑΝΕΛ και στην Βουλή και ορισμένα προνόμια  που προκύπτουν  από αυτή, όπως είναι η συμμετοχή του στις συζητήσεις προ ημερησίας διατάξεως, η δυνατότητα του να παρεμβαίνει στις συνεδριάσεις της Βουλής και πιθανόν και κάποια άλλα προνόμια που μπορεί να  αφορούν στην κοινοβουλευτική υπόσταση του κόμματος του.

Τα ίδια φυσικά θα ισχύσουν και για τον Σταύρο Θεοδωράκη και προφανώς και για οποιονδήποτε άλλο πολιτικό αρχηγό εφόσον το κόμμα του πέσει κάτω από το όριο των 5 βουλευτών που προβλέπει  σήμερα ο κανονισμός.

Ο Καμμένος ζητά από τον Κουίκ πίσω την έδρα του

Ο Πάνος Καμμένος προχώρησε χθες σε νέα επίθεση κατά του πρωθυπουργού, έδειξε να υποχωρεί ως προς την εφαρμογή του άρθρου 15 έτσι όπως ερμηνεύεται από όλους και ζήτησε πίσω την έδρα από τον Τέρενς Κουίκ όταν αυτός θα την καταλάβει μετά την παραίτηση Παπαχριστόπουλου.

«Θέλουν να πάρουν και την κοινοβουλευτική ομάδα, κατά παράβαση του κανονισμού; Τους τη χαρίζω, ας την πάρουν. Είναι έντιμο όταν ο Παπαχριστόπουλος παραδίδει την έδρα του καθαρά και στα ίσια να κλαπεί και αυτή για να κρατηθεί ο Κουίκ υπουργός; Του τον χαρίζω τον Κουίκ αν τον θέλει ο πρωθυπουργός. Αλλά η έδρα της Β’ Αθήνας ανήκει στους ΑΝΕΛ. Εχει υποχρέωση, στο όνομα της έντιμης συνεργασίας που είχαμε, να την επιστρέψει».

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ επιτέθηκε και προσωπικά στον πρωθυπουργό χαρακτηρίζοντας στον ανέντιμο και επί της ουσίας  ανέφερε ότι ο κ. Τσίπρας θα έπρεπε να εξαγοράσει  βουλευτές από  το ποτάμι ή το ΠΑΣΟΚ προκειμένου να  βρει τους 151 και όχι από τους ΑΝΕΛ.

«Ο κ.πρωθυπουργός, δεν φέρθηκε με εντιμότητα, προτείνοντας σε βουλευτές των ΑΝΕΛ καρέκλες έναντι της ψήφου. Αντιλαμβάνομαι την ανάγκη να έχει 151 βουλευτές, αλλά θα έπρεπε αυτοί να εξαγοραστούν από τους ΑΝΕΛ; Δεν υπήρχαν άλλοι από το ΠΑΣΟΚ ή από το Ποτάμι;».

Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι αν και είχε διαρρεύσει από τους ΑΝΕΛ η πιθανότητα  ο κ Καμμένος να ανακοινώσει σήμερα την διαγραφή του κ. Παπαχριστόπουλου από την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος  εντούτοις ο ίδιος δεν έκανε καμία αναφορά σε αυτό,αλλά μίλησε με θετικά λόγια για τη στάση που κρατά ο κ. Παπαχριστόπουλος.

 

 

Loading